רשלנות רפואית - מגן דוד אדום מד``א
מגן דוד אדום (מד"א) הינו מערך שירותי הרפואה לשעת חירום של מדינת ישראל. מדובר בארגון אשר מעניק טיפול רפואי מיידי באמצעות פרמדיקים, חובשים ורופאים הרכובים על אמבולנסים לטיפול נמרץ. יחידות ההצלה של מד"א פרוסות ברחבי הארץ ומאיישים אותן באופן תמידי רופאים, חובשים, פרמדיקים, אחיות וכו’.
מי חייב בחובת זהירות כלפי המטופלים?
מתנדבי ועובדי מד"א אשר מגיעים לזירת האירוע, בין אם הם רופאים מומחים ובין אם הם חובשים במשמרתם הראשונה, חייבים בחובת זהירות כלפי המטופלים להם הם מסייעים. מקום בו אנשי מד"א מעניקים טיפול רשלני אשר גורם לנזקים למטופל (לדוגמא – אי קיבוע צווארו של נפגע תאונת דרכים וגרימת נזקים לעמוד השדרה), קמה עילה לתביעת הצוות בגין רשלנות רפואית. עם זאת, מן הראוי לציין כי בבואו לבית המשפט, נבחן כל איש רפואה באמבולנס בהתאם לרמתו, לדוגמא – אין לצפות מפרמדיק פשוט לבצע פעולות של רופא וכדומה.
האם עובדי מד"א הם מתנדבים?
אנשים רבים חוששים להגיש תביעות נגד מד"א משום שהם סבורים כי מדובר במתנדבים. ראשית, גם מתנדב אשר מעניק טיפול רפואי רשלני חייב בחובת רשלנות כלפי המטופל במקום בו נגרמו לאחרון נזקים. כמו כן, הרופאים, הפרמדיקים והחובשים – על פי רוב הינם עובדים בשכר.
תביעה נגד מגן דוד אדום, אימתי?
מגן דוד אדום אחראית לכל עובדיה, החל מתאונת דרכים במהלך נסיעה לאירוע, וכלה בטיפול שמוענק למטופל מרגע הגעת הצוות הרפואי עד להבהלתו לבית החולים. כמו כן, ככל מעביד, גם מד"א אחראית לפעולות שמבצעים עובדיה וחייבת בחובת הזהירות כלפי מטופליה.
האמבולנס איחר – האם רשלנות רפואית?
מן הפסיקה ידועים מקרים בהם מטופלים תבעו את מד"א בעקבות רשלנות רפואית עקב איחור בהגעה למקום האירוע. במקום בו קיים קשר סיבתי (משפטי ועובדתי) בין האיחור בהגעת האמבולנס, לבין החמרת מצבו הבריאותי של המטופל, קיימת עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית כנגד מד"א. עם זאת, יש לציין כי לא כל איחור יחשב כ"רשלנות רפואית" – לדוגמא, מקרים בהם הצוות הרפואי היה עסוק בטיפול בקריאת חירום אחרת.
פעמים רבות מנותחים בבתי המשפט תמלילי השיחות בין המוקד לבין הנהג, או בין המוקד לבין המטופל, ומאפשרים לשופט להתחקות אחר השתלשלות העניינים בזמן אמת. בנוסף - כי לעיתים אין אמבולנסים זמינים בגזרה, ובמקרים כאלו סביר להניח שהנטל להוכיח רשלנות רפואית לא יהיה עניין של מה בכך.
רשומה רפואית באמבולנס, האם חובה?
תביעות רבות בעניין רשלנות רפואית מוגשות במרחק זמן מהאירועים המדוברים. אי לכך, בתי המשפט מכירים בחשיבותן של הרשומות הרפואיות, שכן ככל שפעולת הרישום ופעולת הטיפול נעשו בסמיכות זמן קרובה יותר, ככה גוברת אמינות הרישום.
מן הצד השני, מקום בו לא קיימת רשומה רפואית מסודרת, נגרם למטופל נזק ראייתי להוכיח טענותיו ולעיתים מעביר בית המשפט את נטל הראייה לכתפי הצוות הרפואי באמבולנס להוכיח את אי-רשלנותו. במילים אחרות – במידה וצוות האמבולנס לא ערך רישום רפואי כמצופה ממנו, יהיה עליו להוכיח שלא התרשל במילוי משימתו.
רשלנות רפואית של מגן דוד אדום בראי מערכת המשפט
על פי רוב, בתי המשפט אינם נוהגים להחמיר בשפיטתם בדיעבד של מטפלים ורופאים שהיו נתונים ללחץ של זמן, קל וחומר כאשר חייהם של המטופלים היו מונחים על הכף. עם זאת, במידה ויעלה בידי התובעים להוכיח כי אכן הנזקים נשוא התובענה נגרמו להם עקב רשלנותו הרפואית של צוות מגן דוד אדום, לא יהסס בית המשפט לפסוק פיצויים לתובעים.