מה בין אחריות פלילית לרשלנות רפואית?
תביעות בגין רשלנות רפואית הפכו נפוצות בשנים האחרונות בישראל, בעיקר בשל העלייה במודעות לגבי רשלנות מקצועית של רופאים. במסגרת תביעות אלו טוען מטופל אשר נפגע לכאורה מטיפול רפואי רשלני כי הוא זכאי לקבל פיצויים בגין כך. מדובר אפוא בתביעה אזרחית אשר מבוססת על עוולת הרשלנות.
פעמים רבות, מטופלים ומטופלות אשר נפגעו (או חשים שנפגעו) מרשלנות רפואית, מעוניינים לבחון אפשרות של הגשת תלונה במשטרה כנגד הגורם הרפואי, וזאת בכדי להביא להטלת אחריות פלילית על האחרון. חשוב לציין כי הטלת אחריות פלילית על רופא, בגין רשלנות רפואית, איננה עניין שכיח במחוזותינו. המקרים אינם רבים ובית המשפט בוחן סוגיות אלו בהתאם לנסיבות המקרה הספציפי.
רשלנות בטיפול רפואי, מהי?
ראשית, יש להבין מהי רשלנות רפואית. מדובר למעשה בהתנהלות רשלנית של רופא מול מטופלו או בני משפחתו, וזאת כאשר קיים קשר סיבתי בין נזקים שנגרמו למטופל לבין הרשלנות המדוברת. רשלנות רפואית איננה חייבת להיות במהלך הטיפול עצמו. ייתכן והרשלנות תהיה בגין אי מסירת מידע רלבנטי, הימנעות מעריכת בדיקה חשובה, אבחון לקוי של מחלה מסוימת וכדומה.
עם זאת, לא כל טעות או פגיעה בגוף לאחר טיפול רפואי עולה כדי רשלנות. פעולותיו של הרופא נבחנות בהתאם למבחן "הרופא הסביר". דהיינו, האם הרופא פעל באופן המצופה ממנו בתור רופא סביר, בהתחשב בנסיבות המקרה. זאת ועוד, לא בכל מקום בו יוחלט בהליך אזרחי כי רופא מסוים יפצה מטופל בגין רשלנות רפואית, רובצת לפתחו של רופא זה גם אחריות פלילית.
מקרים חמורים – גרימת מוות ברשלנות
רשלנות רפואית חמורה עלולה לגרום למותו של מטופל. דוגמא לכך ניתן לראות בפרשה מצערת שהתרחשה בבית החולים הפרטי "אסותא" במסגרת ניתוח פשוט יחסית שנערך לילדה בת 4. הרופאה המרדימה הזריקה לקטינה חומר הרדמה בכמות גדולה מן הדרוש, ובמקום לפקח על מצבה הבריאותי של המטופלת המורדמת, ישבה הרופאה על כסא בצד החדר ונרדמה בעצמה. כתוצאה מרשלנותה של הרופאה, נרדמה הקטינה לנצח. כנגד הרופאה הוגש כתב אישום חמור. בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע אותה בגרימת מוות ברשלנות וגזר עליה עונש של 8 שנות מאסר בפועל.
עוד פסקי דין בנושא:
מאסר בפועל בעקבות רשלנות רפואית של רופאה מרדימה
במקרה אחר, הוגש כתב אישום כנגד חמישה רופאים מבית החולים ביקור חולים בירושלים, וזאת לאחר שמטופלת שעברה ניתוח לפרוסקופיה בבטנה לקתה בדום לב ונפטרה על שולחן הניתוחים. במקרה זה, 11 שנים לאחר האירוע, בית המשפט זיכה את הנאשמים בדין וקבע כי התלונה כנגד הרופאים נבעה בעיקר בגין מערכת היחסים העכורה שהייתה לאחרונים עם אמה של המנוחה. לגבי התהנהלותם של הרופאים בניתוח, נקבע כי אלו פעלו כמצופה מהם בתור רופאים סבירים ואחראים.
לא רק במקרה מוות
יודגש כאמור כי במרבית המקרים ההליכים המשפטיים בין המטופל שנפגע לבין המטפל שפגע יהיו במסגרת תביעה אזרחית. עם זאת, לעיתים ניתן לשקול פניה להליכים פליליים בנוסף, וזאת כאשר הנזקים אשר נגרמו למטופל קשים ובלתי נסבלים. במידה ואתם סבורים כי רובצת על הרשלנות הרפואית אחריות פלילית, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין מטעמכם בעניין.
תביעה אזרחית נגררת לפלילים
בדומה למקרי רשלנות או תביעות נזיקיות אחרות, הרשעה של אדם בהליך פלילי יכולה לשמש את המתלונן אשר נפגע מעבירות אדם זה גם במסגרת הליך אזרחי. דהיינו, במידה והוגש כנגד רופא כתב אישום פלילי, והאחרון נמצא אשם במיוחס לו, יכול המטופל לעשות שימוש בהכרעת הדין לשם הוכחת תביעתו. יצוין כי גם במידה והרופא לא הורשע בהליך הפלילי, אך במסגרת הכרעת הדין נקבעו עובדות אשר יכולות לסייע בתביעה האזרחית, ניתן יהיה להשתמש בהן במסגרת ההליך הנזיקי.