www.rashlanut-refuit.org

ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן - האם נעשה ברשלנות?

ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן - האם נעשה ברשלנות?

ע"א 1303/09

 

תביעות רבות מוגשות מדי שנה בישראל בגין רשלנות רפואית בניתוחים. עם זאת, חשוב לדעת כי לא כל מקרה בו נגרם לאדם נזק בעקבות ניתוח מדובר בהכרח ברשלנות רפואית. לעיתים, סיכונים מסוימים מהווים חלק מההליך הרפואי ועל כן הם לא נחשבים כרשלנות רפואית. להלן דוגמא לתביעה בגין רשלנות בניתוח משולב לכריתת רחם והרמת שלפוחית השתן.

 

התובעת במקרה דנן הינה אם לארבעה אשר סבלה במשך מספר שנים מדימומים בלתי סדירים ותכופים בזמן הווסת החודשית. בשלב מסוים, התובעת פנתה לבית החולים "ביקור חולים" וטופלה אצל גניקולוג במוסד הרפואי. הגניקולוג בחן את התובעת והמליץ לה לעבור כריתת שחלה וגרידה. הניתוח עבר אך הדימומים לא פסקו. אי לכך, הגניקולג המליץ על ניתוח משולב של כריתת רחם והרמת שלפוחית השתן. מדובר בהליך רפואי המוכנה מרשל מרקטי (MMK). התובעת העלתה שורה של טענות בגין רשלנות רפואית בניתוח המשולב.

 

עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בניתוח כריתת רחם בגישה נרתיקית, מתי תוגש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח לפרוסקופי לכריתת רחם, מתי תוגש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בהתקנת התקן תוך רחמי - כיצד לתבוע פיצויים?
הריון מחוץ לרחם רשלנות רפואית, מתי תוגש תביעה?
רשלנות רפואית בניתוח כריתת רחם

 

הגניקולוג טען כי הוא הסביר לתובעת על ההליך המדובר, לרבות הסיכונים והסיכויים הטמונים בו. לדבריו, התובעת קיבלה אף ייעוץ אורוגניקולוגי שלושה שבועות לפני הניתוח וגם במהלכו הוסבר לה אודות הניתוח. כמו כן, צוין כי התובעת חתמה לפני כניסתה לניתוח על טופס הסכמה מדעת כללי אשר היה ערוך לפי פקודת בריאות העם (טופסי הסכמה), התשמ"ד-1984. הגניקולוג טען כי התובעת הצהירה בטופס ההסכמה שהיא קיבלה הסברים בנוגע לסיכונים והסיכויים שבטיפול. עם זאת, הגניקולוג לא הכחיש כי בטופס המדובר לא היה כל אזכור לסכנה בדבר חסימת מעיים או הדבקויות במעי.

 

הניתוח נערך אך הדימומים והכאבים לא פסקו

 

בסופו של היום, הניתוח נערך בבית החולים "ביקור חולים" במרץ 1998. התובעת אושפזה במשך שבוע ושוחררה לביתה. לאחר מספר ימים, התובעת החלה לסבול מכאבי בטן אשר היו מלווים בשלשולים והקאות. היא טילפנה לגניקולוג ובהמלצתו החלה ליטול תכשיר נגד שלשול. בסוף חודש מרץ, ולאחר שחלה החמרה בכאביה של התובעת, היא פנתה בהמלצת הגניקולוג לחדר מיון. בחדר המיון אבחנו הרופאים כי התובעת סובלת מחסימת מעיים. אי לכך, הומלץ להעבירה למחלה הכירורגית אולם הדבר לא נעשה בשל התנגדותו של ראש המחלקה. יומיים לאחר מכן התובעת נותחה ונמצאו אצלה "הידבקויות ניכרות של המעי הדק אשר גרמו לחסימת המעיים".

 

לצערה של האישה, הניתוח לא הקל על מצבה הבריאותי. אי לכך, גם היום, כ-14 שנים לאחר מכן, היא עדיין סובלת מחסימות מעיים וכאבים. כמו כן, התובעת אושפזה מאז מספר פעמים נוספות, נקבעה לה נכות צמיתה והיא "נאלצה" לעזוב את עבודתה בבנק. התובעת הגישה, בעקבות האירועים, תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח כנגד הגניקולוג ובית החולים. את תביעתה סמכה התובעת על שתי טענות עיקריות:

  1. העדר הסכמה מדעת בגין אי יידועה על הסכנות למערכת העיכול כתוצאה מהניתוח. כמו כן, נטען כי טופס ההסכמה מדעת אשר עליו חתמה לא מילא את דרישות חוק זכויות החולה.
  2. ביצוע הניתוח ללא נוכחות של רופא כירורג או רופא אורולוג.

 

הרופא ובית החולים טענו כי לא מדובר במקרה של רשלנות רפואית. לטענתם, הסיבוך ממנו סבלה התובעת לא היה בגין הניתוח אלא מדובר בתגובה טבעית להליך הרפואי. כמו כן, הנתבעים טענו כי היה יכול להיות גם הסבר נוסף ליצירת ההידבקויות והוא מחלה אשר התגלתה שנים לאחר הניתוח והקרויה FIBROGENESIS. עסקינן במחלה אשר מאיצה את ההדבקויות. בנוגע לטופס ההסכמה, נטען על ידי הנתבעים כי הטופס עליו חתמה התובעת היה הטופס המקובל בתקופה נשוא התובענה.

 

בית המשפט המחוזי דוחה התביעה

 

בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של התובעת וקבע כי לא מדובר ברשלנות רפואית. בפסק הדין במחוזי נקבע כי טענותיה של התובעת לא גובו בחוות דעת רפואית ונטענו למעשה ללא בסיס עובדתי ובעלמא. כעת, בית המשפט המחוזי פנה לדון במחלוקת בנוגע להעדר ההסכמה מדעת לכאורה. דהיינו - האם הרופאים התרשלו כלפי המטופלת בכך שלא הציגו בפניה את הסיכון לחסימת מעיים כתוצאה מהניתוח, והאם – כפועל יוצא מכך – הניתוח בוצע ללא בהסכמה מדעת.

 

עוד פסקי דין בנושא:
במהלך ניתוח לכריתת רחם נוצר נקב של המעי
אשה שנכנסה להריון עם התקן תוך רחמי, הגישה תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון
האם הרופאים התרשלו לאחר הלידה בשל שאריות שליה שנותרו ברחם?
הרחם נכרת לאחר הלידה, האם הרופאים התרשלו?
לידה מוקדמת לאחר הריון עם התקן תוך רחמי - האם רשלנות רפואית?

 

בית המשפט המחוזי מצא כי טופס ההסכמה מדעת עליו הוחתמה התובעת היה "לוקה בחסר". עם זאת, נקבע כי חוסר זה לא עלה כדי הוכחת אי מתן הסכמה מדעת לניתוח. בפסק הדין צוין כי התובעת קיבלה הסברים מלאים ומפורטים על הניתוח בעל פה. כמו כן, נקבע כי האחרונה לא השכילה להוכיח שהרופאים היו צריכים להציג בפניה גם סיכונים בנוגע לחסימת מעיים כתוצאה מההליך הרפואי.

 

בית המשפט הצביע בהקשר זה על כך שטופסי ההסכמה מדעת בניתוחים אלה אינם כוללים פירוט בנוגע לסכנת חסימת המעיים. באשר לסיכויים ללקות בחסימת מעיים בניתוח מרשל מקרטי, הנתבעים טענו כי הסיכויים עומדים על 2%, ואילו המומחים מטעם התביעה טענו לסיכויים של 5%. בעניין זה, בית המשפט ביכר את גרסתו של הגניקולוג. בפסק הדין נקבע כי המומחים מטעם התביעה היו כירורגיים ולא גניקולוגיים, וטענותיהם בדבר 5% סיכוי לחסימת מעיים התבססו על כלל ניתוחי הבטן ולאו דווקא הניתוח דנן.

 

כמו כן, צוין כי לא התקיים גם קשר סיבתי בין אי מסירת המידע לבין נזקיה של התובעת. דהיינו, בית המשפט קבע כי גם אם התובעת הייתה יודעת על הסיכון הנ"ל, סביר להניח שהיא הייתה סומכת על הרופא ופונה להליך הרפואי שהוצע לה.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: ציטרולין, בלוטות לימפה, לידה קפלית, שערי צדק, תסמונת גולדנהר, לידת ואקום, השתלת שיער, בדיקת שתן,