מוות מטופל במעון חוסים לאחר בליעת חומר רעיל - האם רשלנות רפואית?
לבית החולים "קפלן" ברחובות, הגיע צעיר אשר סובל מפיגור שכלי, כאשר מצבו הבריאותי מוגדר קשה עד אנוש. הצעיר, אשר היה מאושפז במעון לחוסים במשך כ-13 שנה, הובהל לבית החולים לאחר ששתה כמות גדולה של מרכך כביסה. אחת העובדות במקום, אשר הבחינה בצעיר יוצא מחדר הכביסה, הבינה כי האחרון לגם מרכך כביסה. בתוך מספר דקות הצעיר התמוטט ופעולות החייאה שנעשו לו עלו בתוהו. בחלוף שלושה שבועות אשפוז בבית החולים, הלך הצעיר לעולמו.
האם מדובר ברשלנות רפואית של המעון בו שהה הצעיר? סוגיה זו עומדת במרכזה של תביעה על סך 2.5 מיליון שקלים אשר הגישו הוריו של המנוח. יש לציין כי לאחר האירוע פתח משרד הרווחה בחקירת התאונה, ואף מונתה לכך וועדה פנימית במעון. כמו כן, משטרת ישראל פתחה במקביל בחקירה פלילית כנגד עובדים ובכירים במעון, אשר המנוח היה בעת התאונה תחת אחריותם. העובדים והבכירים נחקרו במשטרת ישראל תחת אזהרה, וזאת בחשד לגרימת מוות ברשלנות.
העובדים טענו כי הם פעלו בהתאם לנהלים ולא הייתה באפשרותם למנוע את פטירתו המצערת של המנוח. המשטרה העבירה את תוצאות החקירה לפרקליטות מחוז מרכז, וזו הורתה על השלמת החומר בתיק לשם בחינת אפשרות להגיש כתבי אישום כנגד המעורבים בפרשה. יש לציין כי החלטה סופית בדבר הגשת כתבי אישום טרם התקבלה.
בכיר במשרד הרווחה מסר לאתר NRG מעריב כי אין ספק לכך שמדובר במחדל חמור אשר לא היה מחויב המציאות. הבכיר הוסיף ניתנו למעון הוראה לחידוד הנהלים במקום, באופן בו תימנע הגישה של החוסים לחומרים מסוכנים כגון אלו הנמצאים בחדר הכביסה. הדברים מקבלים חשיבות היות ועל פי דו"ח החקירה הפנימי של המעון, חדרי הכביסה אכן היו פתוחים בשעות הלילה, וזאת למרות שיש בהם חומרים המסכנים את החוסים כגון חומצות כימיות וחומרי ניקוי שונים.
יש לציין כי הדו"ח לא מצא אשמים למחדל אשר גרם למותו של המנוח. עם זאת, הרופא הראשי של משרד הרווחה שלח להורים של החוסה מכתב ובו ציין כי הנהלת המעון קיבלה מכתב המתריע בפניה מפני הישנות אירועים כגון המקרה המצער של פטירת בנם. ההורים לא התרצו מן המסקנות והחליטו לפתוח כנגד המעון בהליכים משפטיים.
ההורים טוענים - מדובר ברשלנות רפואית
ההורים הגישו תביעה נזיקית כנגד המעון ומשרד הרווחה. התובעים טוענים כי שורה של מחדלים ומעשים רשלניים גרמו למות בנם במעון. לטענתם, המעון ומשרד הרווחה הפרו את חובת הזהירות המוטלת עליהם, קל וחומר כאשר הם משמשים בית לחוסים הלוקים בנפשם, אשר הדאגה להם צריכה להיות מוקפדת ביתר שאת.
הנתבעים, לטענת ההורים, לא דאגו למנוע את המגע בין החומרים המסוכנים לבין החוסים, כמו כן, הנתבעים לא השכילו למנוע את כניסתם של החוסים לחדר הכביסה. זאת ועוד, נטען כי הנהלת המעון לא הסבירה לחוסים בדבר הסכנות הטמונות בכניסה לחדר הכביסה ואו צריכה של חומרים כימיים הנמצאים בו. על פי כתב התביעה, הנהלת המעון לא הקפידה לנעול את חדר הכביסה בלילות, אך גם לא הפעילה פיקוח מלא על חדר הכביסה וביקורת על הנעשה בו. כמו כן, הנהלים הרלבנטיים אשר יכולים היו לשמור על בריאותו של המנוח, לא הוקפדו ולא רועננו כנדרש.
מהמעון נמסר כי כתב התביעה הגיע למעון והועבר למחלקה המשפטית. ממשרד הרווחה נמסר כי מדובר בתביעה אשר אין בה ממש. במשרד טוענים כי חקירת המשטרה אשר בדקה את הפרשה החליטה לסגור את התיק, וזאת בגין העדר ראיות להגשת כתב אישום.