www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בביצוע ברית מילה

רשלנות רפואית בביצוע ברית מילה

מדי שנה נימולים בישראל מאות אלפי תינוקות. עם זאת, לדאבונם של נימולים רבים, לא אחת נגמרת ברית המילה בעוגמת נפש ונזקים גופניים. במקרים חריגים מדובר גם בנזקים בלתי הפיכים. למעשה, ברית מילה הינה ניתוח כירורגי לכל דבר הנעשה באדם בריא. איבר המין הזכרי הינו איבר המלא בכלי דם. אי לכך, פעולות כירורגית באיבר זה חייבות להיעשות במקצועיות ובמיומנות. הסיבוכים העיקריים בברית מילה הם – צורך בניתוח להרחבת פתח השופכה, עודף עור עורלה, דימום קשה אשר נעצר רק בפעולה כירורגית, תסביב של איבר המין או חוסר עור.


חובת הזהירות המוטלת על מוהל


בישראל, בה מרבית התושבים הינם יהודים או מוסלמים, מוטלת על מוהלים חובת זהירות מובנת. המילה הינה חלק מטקס דתי בו נוטלים חלק מרבית אזרחי מדינת ישראל. כמו כן, תביעות בגין רשלנות רפואית במילה הינן נדונו לא אחת במערכת המשפט הישראלית. בין מוהל לנימול קיימת חובת זהירות והמוהל אחראי לא רק לתוצאה המזיקה שנגרמה לנימול עקב חריגתו מרמת המיומנות הסבירה, אלא גם לתוצאה מזיקה באחת הפעולות הנלוות לברית המילה (לדוגמא, חבישה לוחצת על איבר המין לאחר הברית).


ההבדל המשפטי בין מוהל לרופא


יש להבדיל בין רופא למוהל. ביצוע מילה אינו בבחינת פעולה רפואית. אי לכך, על מוהל, שאינו רופא, אין מוטלת חובת זהירות זהה לחובתו של רופא. מוהל יחויב באחריות בשל רשלנות אם הפר את חובת זהירותו כמוהל. ביצועה של ברית מילה מצריך מיומנות רפואית מסוימת, וביצועה כרוך גם בסיכונים בעלי אופי רפואי. עם זאת, אפיונה הדומיננטי של הפעולה אינו רפואי, אלא דתי פולחני (לנוכח חיובי מצוות הדת הכרוכים בביצוע המילה) ועל רקע מסורת עתיקת יומין.

 

 

מכאן ניתן להבין מדוע המחוקק נמנע מלכלול את ביצוען של בריתות בתחום עיסוק ברפואה (כמשמעו בפקודת הרופאים). ההכרה בלגיטימיות של ביצוע מילה בידי מי שאינם רופאים, בשל היותה של המילה מצווה דתית, כפופה לכך שהמילה תבוצע בדרך נאותה ובידי מוהל מיומן ולכך שאין בביצועה משום פגיעה בתקנת הציבור ובכבוד האדם.

 

דוגמא לפסק דין

 

בעקבות בעיות באיבר המין, אשר הצריכו ביצוע מספר ניתוחים, הוגשה לבית המשפט השלום בירושלים תביעה בגין רשלנות רפואית של מוהל. הוריו של התובע העידו כי שבוע לאחר ברית המילה ניכר שהילד סובל מבעיות שונות במתן שתן. ההורים המודאגים פנו לקבלת ייעוץ רפואי ונדהמו לגלות שאיבר מינו של הקטין נפגע בשל ביצוע רשלני של ברית המילה.


בני המשפחה הגישו תביעה כנגד המוהל וטענו כי מדובר ברשלנות רפואית. לטענתם, המוהל התרשל כלפי בנם הן במהלך ביצוע הברית והן בביצוע המעקב לאחריה. המוהל טען, להגנתו, כי מדובר בילד אשר סבל ממומים שונים עוד בטרם ברית המילה. לטענתו, הביא הוא את הדברים לידיעת ההורים ואף הפנה אותם שיבדקו את הילד אצל רופא. המוהל טען כי יצא מנקודת הנחה שההורים לקחו את הילד לבדיקה אצל רופא בעת שהגיע מועד הברית.


בית המשפט קבע כי יש לקבל את התביעה. בפסק הדין נכתב שמוהל סביר חייב לערוך ווידוא בטרם ביצוע הברית ולבחון כי התינוק נמצא במצב תקין ואיבר מינו תקין. כמו כן, במידה וקיימת חריגה כלשהיא, חובה על המוהל להביא הדבר לידיעתם ההורים ולהמליץ להם לפנות לרופא.


השופט, גד ארנברג, הוסיף כי קל וחומר כאשר עסקינן במוהל ותיק ובעל שם כגון הנתבע במקרה דנן. עם זאת, השופט ציין כי הילד אכן סבל ממומים מולדים ועל כן לא כל נזקיו נובעים מברית המילה. בית המשפט מינה מומחה רפואי מטעמו על מנת לבחון את סוגיית הנזק. חוות דעת רפואית מטעם מומחה זה קבעה כי אחד המומים למצער הוא תולדה של הברית. לסיכום, נפסק כי המוהל ישלם להורים ולבנם פיצויים בסך 65,000 שקלים.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה השתלת עצם באזור שיניים 46, 47 הנמצאות בלסת התחתונה הימנית וזאת כהכנה להחדרת שני שתלים באזור זה. 

התובע נולד בבית חולים הדסה בירושלים. במהלך לידתו, שהיתה לידה וגינאלית רגילה, לאחר שלב יציאת הראש, התברר כי חל סיבוך המכונה "היצרות כתפיים" 

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

במהלך הטיפול במכון אובחן כי התובע סובל מאיחור משמעותי בהתפתחותו המוטורית, הסימנים שהתגלו במהלך המעקב במכון הצביעו על בעיה בשריריו 

האם סעיף 76 לפקודת הנזיקין חוסם בפני התובע את דרכו להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית לאחר תאונת דרכים? 

האם התקבלה הסכמה מדעת לביצוע הצנתור? האם מדובר ברשלנות רפואית אשר גרמה לשיתוק מוחלט? 

התביעה היא בגין נזקים שנגרמו לתובעים עקב רשלנות רפואית בביצוע ניתוח קשירת חצוצרות. בעקבות כשלון הניתוח נולדה לנתבעים ביתם החמישית. 

האם ניתן להשיג הסכמה מדעת מחולה השוכב על שולחן הניתוחים ונמצא תחת השפעתן של תרופות טשטוש? האם מדובר ברשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

בעקבות ברית מילה רשלנית, התפתח באיבר מינו של התינוק נמק. האם ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד מוהל? 

לאחר ניתוח לתיקון עמוד השדרה סבל הנער מסיבוכים נשימתיים, והוריו טענו כי לא הוזהרו מפני סיכוני ההרדמה לכן מדובר ברשלנות. 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח לקיבוע שבר בירך של קשישה, עקב החלטה שגויה לבצע שתי פרוצדורות של הוצאת פלטה והשתלת פרק ירך מלאכותי בניתוח אחד.  

התובעת עברה ניתוח לתיקון דליפת שתן בבית חולים הדסה. בעקבות שורה של התרשלויות, התובעת זקוקה לדיאליזה קבועה ואינה שולטת על הסוגרים.  

התובעת טענה כי הניתוח לתיקון פריצת דיסק לא היה דחוף וגרם להתפשטותם של רסיסי דיסק, שבעקבותיו בוצע ניתוח שני.  

ילדה כבת שש, עברה ניתוח להוצאת אבן חצץ שחדרה לאוזנה. בעקבות הניתוח הילדה איבדה את שמיעתה, לכן הוריה הגישו תביעה בגין רשלנות רפואית. 

האם בית החולים יפצה אדם, שעבר שני ניתוחים כושלים, לטיפול ברפלוקס קיבתי ושטי, ונותר עם נכות קבועה במערכת העיכול? 

בעקבות ניתוח שגרתי להוצאת אבנים מכיס המרה, התרחשה דליפה שמקורה לא זוהה 

האם אי ביצוע בדיקת MRI לפני ניתוח עלה כדי רשלנות רפואית? האם בית המשפט יפסוק פיצויים למנותחת? 

האם רופא אורטופד אשר ניתח את הרגל הלא נכונה יושעה מתפקידו? דוגמא לרשלנות בניתוח החלפת ירך... 

האם רשלנות בבית החולים הלל יפה במסגרת טיפול לאחר ניתוח לקיצור קיבה? האם רשלנות הרופאים גרמה לאי אבחון תסמונת ורוניקה?