רשלנות רפואית בטיפולי הפריה חוץ גופית IVF, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
הפריה חוץ גופית – IVF המכונה גם הפריה מלאכותית והפריית מבחנה, היא טכניקת טיפולי פריון שכיחה ביותר. תהליך ההפריה כולל מפגש יזום בין הביצית לזרע בתנאי מעבדה ובמסגרת טיפול מבצע הצוות הרפואי שאיבת ביציות מגוף האישה, מאחד אותן עם תאי הזרע ומפרה בתנאי מעבדה. לאחר ההפריה, העובר מוחדר אל הרחם תוך מתן טיפול הורמונלי לתמיכה.
טרם מתבצעת הפריה חוץ גופית, על האישה לעבור בדיקות שונות לשלילת סיבות שעלולות לפגוע בהריון, בבריאותה ובעובר. כולל בדיקות לשלילת התפתחות סרטן צוואר הרחם, נוגדני אדמת, כשל חיסוני וזיהומים שונים. לפני הטיפול יש לבצע דגימת דם כדי לקבוע את רמות ההורמונים ההתחלתיות, לערוך הדגמת רחם לפי צילום או היסטרוסקופיה וכן לשלול מחלות תורשתיות באמצעות הערכת העבר המשפחתי.
רשלנות רפואית בניתוח לשאיבת ביציות
ההליך כולל גירוי השחלות במטרה ליצור מספר רב של ביציות המיועדות להפריה. לאחר גירוי השחלות מתבצעת בחדר ניתוח שאיבת ביציות, תחת הרדמה מקומית בצוואר הרחם או בהרדמה כללית קצרת טווח. לאחר השאיבה מועברות הביציות למעבדה ומונחות בתוך מצע הדגרה, והגבר מוסר דגימת זרע שעוברת הכנה. לאחר מכן מפגישים את תאי הזרע והביציות בנוזל ההדגרה. בשלב האחרון העובר מוחזר לחלל הרחם, באמצעות החדרת צינור דק דרך צוואר הרחם.
רשלנות רפואית בהפריה חוץ גופית יכולה לבוא לידי ביטוי באי מתן הסכמה מדעת, מבלי שהמטופלים קיבלו הסבר מפורט מהרופא על מצבם הרפואי, על הסכנות הכרוכות בביצוע ההליך והאפשרויות השונות שעומדות בפניהם. במקרה של אי מתן הסכמה מדעת ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית, גם כאשר לא הוכח קשר סיבתי לגרימת נזק.
אי הפניה לבדיקות טרם תחילת ההליך
רשלנות רפואית בהפריה חוץ גופית יכולה לבוא לידי ביטוי גם באי הפניה לבדיקות טרם תחילת ההליך אשר הובילו לכישלון טיפולי הפוריות, באבחון לקוי של מצב הביציות והזרע, ביצוע שאיבת ביציות בחוסר מיומנות וכדומה.
כאשר נגרם נזק חמור עקב רשלנות הצוות הרפואי במהלך טיפולי הפריה חוץ גופית, ניתן להגיש תביעה לתשלום פיצויים באמצעות הוכחת קשר סיבתי. לשם כך יש לפנות אל מומחה רפואי ולהציג בפני בית המשפט חוות דעת רפואית, המוכיחה כי בעקבות רשלנות רפואית נגרם נזק חמור המצדיק תשלום פיצויים.
רשלנות בגין אי דילול עוברים לאחר הפריה חוץ גופית
בית המשפט המחוזי באזור המרכז דחה את תביעתם של בני זוג, אשר טענו כי בגין רשלנות רפואית בהריון, הוחזרו לגופה של האישה מספר עוברים גדול מן המותר והדבר גרם להריון מרובה עוברים, לידה מוקדמת, ומות הפגים.
על פי עובדות התביעה, התובעת עברה בגיל עשר ניתוח כריתת ציסטה וכריתה חלקית של השחלה הימנית. תשע שנים לאחר מכן, עברה התובעת כריתת ציסטה גם בשחלה השמאלית. התובעת אובחנה כסובלת משחלות מרובות בציסטות ובגיל 20, לאחר שהייתה נשואה כחצי שנה, החלו בעלה והיא לעבור טיפולי פוריות.
הטיפולים כללו הפריה חוץ גופית על רקע עקרות הורמונאלית ומכאנית. התובעת עברה שלושה טיפולים אצל רופא אחד, אשר לא צלחו, ולאחר מכן עברה מספר טיפולים אצל רופא אחר. בסופו של היום, אחד הטיפולים נשא פרי ולרחמה של התובעת הוחדרו חמישה עוברים. התובעים אישרו בבית המשפט כי הרופאים הציעו דילול עוברים, אך הם לא הסכימו לכך. בסופו של היום, ההריון הסתיים בלידה מוקדמת והפגים לא הצליחו לשרוד ומתו כולם. בני הזוג לא אמרו נואש, המשיכו בטיפולי פוריות ונולד להם ילד בריא.
האם היה מותר להחדיר רק שני עוברים?
במסגרת תביעה בגין רשלנות בהריון, אשר הוגשה על ידי בני הזוג נגד בית החולים והרופא המטפל, נטען כי הרופא התרשל כלפיהם בהחדרת חמישה עוברים לרחמה של התובעת, ובכך שלא ניתנה הסכמה מדעת על ידם בנוגע למהלך זה.