רשלנות רפואית גניקולוג
כל אישה מבקרת במהלך חייה פעמים רבות אצל הגניקולוג, רופא הנשים. גניקולוגיה הינה תחום רפואי העוסק במחלות באיברי הרבייה הנשיים (כגון הנרתיק, השחלות, הרחם וכדומה). במסגרת קטגוריה זו, כלולים גם זיהומים, דלקות, מספר סוגי סרטן (סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלה וכו'), מחלות מין, בעיות פוריות, בעיות בווסת הנשית, וכמובן - הריון ולידה. על פי רוב, רופאים גניקולוגים מחזיקים בתחום התמחות כפול - מיילדות וגניקולוגיה. כפי שצוין לעיל, נשים פוקדות את מרפאות הגניקולוגים לעיתים תכופות, הן בשגרה והן בתקופות רלבנטיות (כגון הריון). אי לכך, תביעות בגין רשלנות רפואית של גניקולוגים הינן, לצערנו, מחזה נפוץ בבתי המשפט בישראל.
אבחון מחלה גניקולוגית
מרבית התביעות המוגשות כנגד גניקולוגים בגין רשלנות רפואית עוסקות בשלושה תחומים עיקריים. רשלנות בהריון, רשלנות בלידה, ורשלנות באבחון מחלות ובעיות רפואיות הקשורות לרפואת נשים (לדוגמא, סרטן צוואר הרחם). חלק גדול מהמחלות הגניקולוגיות הינן מחלות אשר ככל שהן יאותרו במועד מוקדם יותר, כך יעלה הסיכוי שהאישה תקבל את הטיפול הרפואי הראוי והנכון, וכפועל יוצא מכך יגדלו באופן משמעותי סיכויי החלמתה והבראתה.
לדוגמא, אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם יכול בהחלט להביא לאחוזי ריפוי גבוהים. עם זאת, אבחון המחלה הנ"ל בשלב מתקדם עלול להביא לתוצאה קשה, ואף למוות. בת.א 1075/98 אליעזר לוי ואח' נ' ד"ר זאב מור, בית המשפט פסק פיצויים לבני משפחתה של אישה אשר נפטרה מסרטן צוואר הרחם. במסגרת פסק הדין הנ"ל, נקבע כי המנוחה התלוננה מספר פעמים אצל הגניקולוג אודות דימומים. חרף כך, לא נערכו לאישה הבדיקות המתאימות והרופא לא השכיל לאבחן את המחלה. כאשר המחלה אובחנה לבסוף, רק כשנה ושלושה חודשים מאז התלונה הראשונה, היה זה מאוחר מדי. בית המשפט קבע כי הגניקולוג התרשל באבחון המחלה והוא חויב בפיצויים לבני המשפחה.
טיפולי פוריות
רשלנות גניקולוג יכולה לבוא לידי ביטוי גם במסגרת טיפולי פוריות. היות ומדובר בטיפולים קשים ומורכבים, מוטל על הגניקולוג לעדכן את האישה (ובן זוגה) באשר לסיכויי ההצלחה של הטיפולים, השפעות הלוואי שלהם, הסיכונים הכרוכים בהם ועוד. כמו כן, מוטל על הרופא לעקוב אחר הטיפולים ולדאוג להפנות את האישה (ובן זוגה) לבדיקות המתאימות ולמומחים הרלבנטיים (לדוגמא, לייעוץ גנטי).
עוד פסקי דין בנושא:
אשה שנכנסה להריון עם התקן תוך רחמי, הגישה תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון
רשלנות בהריון והתיישנות בעקבות פסק דין המר - החלטה של השופטת דורנר
לידה מוקדמת לאחר הריון עם התקן תוך רחמי - האם רשלנות רפואית?
תביעת רשלנות בהריון לאחר אי הפניה לדיקור מי שפיר למרות כליות עובר גדולות
האם אי הגדרת הריון עם התקן תוך רחמי בתור הריון בסיכון גבוה עלה כדי רשלנות?
למשל, במקרה אשר נדון לאחרונה בבית המשפט המחוזי, נפסקו פיצויים בסך כ-15,000 שקלים לאישה אשר נפגעה בגין רשלנות רפואית בטיפולי פוריות. במקרה זה, האישה פנתה לגניקולוג לשם ביצוע בירור עקרות משנית בעקבות שורה של הפלות חוזרות. הגניקולוג החדיר לגופה התקן תוך רחמי, וזאת מבלי להעמיד אותה על הסכנות בטיפול זה (לדוגמא, פגיעה בדופן הרחם). בעקבות רשלנות זו, התובעת עברה הפלה שהייתה תולדה של לחץ ההתקן התוך רחמי על דופן הרחם. נפסק כי התובעת הייתה זכאית לפיצויים בגין העובדה שהרופא הפר את חובתו כלפיה, בתור רופא סביר, לקבל הסכמה מדעת להליך הרפואי (קבלת ההסכמה הייתה צריכה להיות לאחר שניתנו למטופלת הסברים מפורטים אודות הטיפול נשוא התובענה).
הריון ולידה - התביעות הנפוצות ביותר
כפי שצוין לעיל, תביעות רבות מוגשות כנגד גניקולוגים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה. למעשה, סכומי הפיצויים הגבוהים ביותר בישראל בתחום הרשלנות הרפואית נפסקים במקרים כגון דא. על פי רוב, מדובר בתביעות כנגד הגניקולוג אשר עקב אחר ההריון, ואשר לא איתר מומים ופגמים במסגרת בדיקותיו. במקרים אלה, ייתכן וההורים (או הילד) יוכלו להגיש תביעה כנגד הרופא. חשוב לציין כי היות ומדובר בתביעה המוגשת למעשה על ידי הקטין, כנגד הרופא אשר עקב אחר הריון שהביא ללידתו, תקופת ההתיישנות הנוגעת לתביעות אלה הינה ארוכה ביותר.
עוד מאמרים בנושא:
מצוקה עוברית בהריון עקב רשלנות רפואית באבחון, כיצד ניתן לקבל פיצויים?
רשלנות רפואית במתן גלולות למניעת הריון, מתי תוגש תביעה?
הריון מחוץ לרחם רשלנות רפואית, מתי תוגש תביעה?
האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה - לא כל מום הוא רשלנות בהריון
תסמונת איקס שביר, רשלנות רפואית באבחון במהלך ההריון
קטין איננו בעל אישיות משפטית עצמאית עד היותו בגיר, והיות ותקופת ההתיישנות בתביעות בגין רשלנות רפואית עומדת על שבע שנים מיום קרות האירוע, אדם אשר נפגע מרשלנות בהריון יכול להגיש תביעה בגין כך עד גיל 25. במקרים בהם הרשלנות הרפואית הינה חמורה וקשה (לדוגמא, לידה של אדם הסובל מתסמונת דאון), ייתכן וסכום הפיצויים אשר ייפסק לטובתו של התובע, ככל שיוכחו טענותיו, יהיה גבוה במיוחד (וזאת בעבור הפסדי פרנסה, הוצאות רפואיות, עזרה צד ג', עוגמת נפש וכדומה). רשלנות רפואית בהריון יכולה לבוא לידי ביטוי גם במקרים אחרים כגון - רשלנות רפואית בבדיקות הריון (אולטרסאונד, סקירת מערכות וכדומה), רשלנות באי שליחת היולדת לבדיקה רלבנטית, רשלנות באבחון מצוקה עוברית, רשלנות באי הפנייה לייעוץ גנטי וכיוצא בזה.
לסיכום,
במידה ואת מרגישה כי טיפול גניקולוגי אשר ניתן לך בוצע ברשלנות וגרם לנזקים, ייתכן ואת זכאית לפיצויים. במקרים אלה, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום על מנת לבחון את המקרה ולעמוד על השלכותיו הרפואיות והמשפטיות. חשוב להדגיש כי לא כל נזק אשר נגרם לאישה בתחום הגניקולוגיה הינו בהכרח תולדה של רשלנות רפואית. אי לכך, מומלץ אפוא להתייעץ עם אנשי מקצוע ויפה שעה אחת קודם.