רשלנות רפואית באבחון התייבשות תינוק בחדר מיון
סכום הפיצויים הגבוה ביותר אשר נפסק בישראל בגין רשלנות רפואית הוטל על עיריית תל אביב. מדובר בתביעה בגין רשלנות רפואית באבחון מחלה בבית החולים לשעבר "רוקח" במרכז תל אביב. התובע, בן 32 כיום, ניהל את תביעתו כנגד עיריית תל אביב ובית החולים במשך כתשע שנים. מדובר בפרשה אשר תחילתה בשנת 1976 כאשר התובע הגיע לבית החולים בתור תינוק בריא בן חודשיים הסובל משלשולים. עובר לאשפוזו הנ"ל, התובע הובא למרפאת קופת חולים על ידי הוריו ארבע פעמים בתוך חודש אחד.
ההחמרה במצבו הבריאותי של התובע לאחר הביקור השלישי בקופת חולים הביאה את הרופאים במרפאה לאבחן כי האחרון סובל מדלקת במערכת העיכול. באחד הערבים לאחר הטיפול הרביעי במרפאה, ובשל החמרה נוספת במצבו, הביאו הוריו של התובע את הילד לבית החולים השרון בפתח תקווה. משם הופנה המטופל לבית החולים רוקח בתל אביב. בבית החולים רוקח עבר התובע שורה של בדיקות והרופאים החליטו לשחררו לביתו לאחר פחות מחצי שעה. ההמלצה הרפואית הייתה – הפניה לרופא מטפל, טיפול אנטיביוטי, שתייה מרובה ואקמול.
עוד פסקי דין בנושא:
מטופל שוחרר מחדר מיון למרות בדיקת א.ק.ג לא תקינה - האם רשלנות?
עיכוב בביצוע החייאה והעדר רופא תורן בחדר מיון ילדים, האם רשלנות?
הפניה לרופא משפחה במקום לחדר מיון - אי אבחון אירוע מוחי
הרופא בחדר מיון לא הסתכל בגליון הרפואי, האם רשלנות רפואית?
מוות של מטופל מחיידק זיהומי בגין אי אבחון בחדר מיון
עוד באותו הערב איבד התובע את הכרתו והובהל בחזרה לבית החולים. בבית החולים אובחן כי התובע סובל מהתייבשות קשה וכתוצאה מכך לקה בדום לב. הרופאים נאלצו לבצע בו פעולות החייאה אשר הצילו את חייו אך לא הצליחו למנוע את הנזק הרפואי האדיר. התובע נותר מונשם ומחוסר הכרה במשך מספר חודשים נוספים. כאשר התעורר לבסוף, המשיך מצבו הבריאותי של התובע להיות קשה והוא סבל מפגיעה התפתחותית וזיהום בדרכי הנשימה. כיום, התובע מועסק בעבודה מוגנת והוא סובל משיתוק מוחין ונכות צמיתה בשיעור של 100%. כמו כן, התובע זקוק לעזרה צד ג' והשגחה צמודה במשך כל שעות היממה.
תביעה בגין רשלנות רפואית - 24 שנים אחרי
בגיל 24 הגיש התובע תביעה בגין רשלנות רפואית אשר הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל אביב. התביעה הוגשה בהתחלה כנגד קופת חולים כללית בלבד, וזאת משום שבית החולים טען כי המסמכים הרלבנטיים בעניינו של התובע בוערו כדין. בהמשך, אותרו מסמכים נוספים אשר הצביעו על קשר סיבתי בין התנהלותו הרשלנית של בית החולים לבין מצבו של התובע. אי לכך, בית החולים צורף כצד לתביעה. התובעים לא השכילו להוכיח קשר בין הטיפול שניתן לתובע במרפאה של קופת חולים לבין נזקו ותביעה זו נדחתה.
בנוגע לטענות לגבי התנהלות בית החולים, התובעים טענו כי הרופאים אשר טיפלו בתובע בחדר המיון לא השכילו לאבחן שהתינוק סובל מהתייבשות קשה ואי לכך שחררו אותו לביתו. הרופאים טענו, לעומת זאת, כי התינוק שוחרר לביתו כאשר מצבו הבריאותי תקין. לשיטתם, ההחמרה במצב הבריאותי ארעה לאחר שחרורו של התובע לביתו. בית המשפט המחוזי העדיף לקבל את גרסת ההגנה וקבע כי דין התביעה להידחות. התובע והוריו לא אמור נואש והגישו ערעור על החלטה זו לבית המשפט העליון.
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בחדר מיון
לטענת המשפחה בערעור, השלשולים הרבים מהם סבל התובע היו אמורים להדליק נורה אדומה לכך שמדובר במצב בריאותי הדורש השגחה צמודה ועירויי נוזלים. כמו כן, בערעור נטען עוד כי היות והתובע הגיע לבית החולים לאחר שהוא טופל מספר פעמים במרפאת הקופה, היה על הצוות הרפואי לנקוט כלפיו ברף זהירות גבוה.
בית המשפט העליון קבע כי דין הערעור להתקבל. השופטים אליעזר ריבלין, עוזי פוגלמן וסלים ג'ובראן, אשר ישבו במוטב, כתבו בפסק הדין כי מצבו הבריאותי של התינוק לא החמיר לאחר השחרור מבית החולים אלא התובע היה כבר מיובש בהגיעו לחדר המיון. אי לכך, נקבע כי בית החולים התנהל ברשלנות רפואית כלפי התובע ומשפחתו ועל כן עיריית תל אביב, שהייתה בעליו של בית החולים רוקח, תפצה את התובעים. הדיון בעניין הנזק הוחזר לבית המשפט המחוזי אשר פסק כי עיריית תל אביב תשלם למשפחה פיצויים בסך כ-16.1 מיליון שקלים. עורכי דינם של המשפחה אמרו לאתר "הארץ" כי מדובר במשפחה אשר המתינה כתשע שנים עד אשר הצדק בעניינה יצא אל האור אך יש להביע סיפוק לכך שהצדק נעשה.