www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית של רוקח, רשלנות בבית מרקחת, מתי תוגש תביעה?

רשלנות רפואית של רוקח, רשלנות בבית מרקחת, מתי תוגש תביעה?

מטופלים שנגרם להם נזק כתוצאה משירות של רוקח בבית מרקחת, כגון: מתן תרופה שגויה, תרופה שפג תוקפה וכדומה, רשאים לפנות אל בית המשפט ולהגיש תביעת רשלנות רפואית נגד הרוקח כדי לקבל פיצויים בגין עוולת הרשלנות.


מדי שנה נתקלים מטופלים וחולים רבים ברשלנות רפואית בבתי המרקחת. רשלנות רפואית אינה רק עוולה המאפיינת רופאים ומנתחים, אלא במהלך מסלול הבדיקות והטיפול, יכול החולה להיפגע מרשלנות רפואית גם מאחיות, טכנאי רנטגן, פקידות בקופת חולים, רוקחים ובתי מרקחת.


מטופלים שנגרם להם נזק כתוצאה מטיפול רפואי לקוי, רשאים לפנות אל בית המשפט ולהגיש תביעת רשלנות רפואית כדי לקבל פיצויים בגין עוולת הרשלנות. מטופלים אשר מקבלים מרשם לתרופה החתום בידי רופא מומחה, סבורים כי רכישת התרופה וקבלתה אינם מהווים סיכון עבורם. עם זאת, לא אחת מוגשות לבית המשפט תביעות רשלנות נגד רוקחים, אשר עילותיהן שונות ומגוונות, כגון: מתן תרופה שגויה, תרופה שפג תוקפה וכדומה. כאשר תרופה שגויה או פגומה עלולה להסב למטופל נזקים חמורים אשר ישפיעו על מצבו הבריאותי לאין שיעור. 


חובת הזהירות המוטלת על רוקח


לימודי רוקחות אינם לימודי תעודה או קורס הסמכה מקוצר. מדובר בהכשרה ארוכה המתפרשת על פני ארבע שנים, בתוספת שמונה חודשי התמחות, הנעשית באוניברסיטאות בלבד. לאחר שסיים הרוקח את לימודיו, נחשב הוא בעיני הציבור והמערכת הרפואית כאיש מקצוע לכל דבר ועניין. אי לכך, חב הרוקח חובת זהירות קונקרטית ומושגית כלפי הלקוחות הבאים לפניו. רוקח אשר לא מקפיד לבדוק כי העניק למטופל תרופה נכונה ובתוקף, וגרם לנזקים כלשהם, עלול למצוא עצמו על ספסל הנתבעים בבית המשפט.


מהי המשמעות של עלון לצרכן?


החוק הישראלי קובע כי הרוקח חייב לוודא שהמטופל מקבל את התרופה בצירוף העלון לצרכן. עלון זה מאפשר למטופלים ליטול את התרופה שניתנה להם תוך כדי סיכון מינימאלי. לפיכך, רוקח אשר מכר תרופה למטופל ללא עלון לצרכן, התרשל בתפקידו. עם זאת, מדובר בעניין של מה בכך. החוק האמריקני, למשל, קובע כי על רוקח מוטלת החובה לפתוח את התרופה מול המטופל ולהפנות אותו לעלון הצרכן תוך שהוא מקריא בפניו את תופעות הלוואי ואופן השימוש.


בישראל, רוקח חב חובת זהירות מוגברת מול מטופלים "מועדים לפורענות", אשר קיים סיכוי סביר שהם אינם מבינים את אופן נטילת התרופה והמינון, כגון: מבוגרים, ילדים, תרופות מסובכות ועוד. על פי הפסיקה, במקום שבו הרוקח לא השכיל להסביר היטב למטופל, לדוגמה שאינו קורא עברית, לגבי אופן נטילת התרופה, עלול הוא להיתפס כמי שפעל ברשלנות.


בתי מרקחת פרטיים ובתי מרקחת ציבוריים


החקיקה והפסיקה בישראל שופטות בדין שונה בתי מרקחת פרטיים, כגון סופר פארם ובתי מרקחת ציבוריים, כמו בתי מרקחת בקופות חולים ובבית חולים. רוקח אשר מעניק שירות למטופלים בבית מרקחת פרטי, אמור להיות אחראי על כל הציוד בבית המרקחת. לדוגמה, במקום שבו ניתנה תרופה שגויה בבית מרקחת פרטי, עלול גם בעל המקום להיתבע בגין רשלנות, אפילו אם לא היה זה הוא אשר מכר את התרופה, הלכה למעשה.


תרופה שגויה אשר מסופקת בבית מרקחת ציבורי עלולה להקים עילת תביעה בגין רשלנות רפואית כנגד מגוון אחראים, החל מהרוקח אשר מכר את התרופה, דרך הרופא אשר כתב את המרשם וכלה באחות אשר נתנה לחולה את התרופה בפועל. לפיכך, במקום שבו נגרמו למטופל נזקים בגין רשלנות רפואית בבית מרקחת ציבורי, הגשת תביעה נגד בית החולים יכולה להיות המהלך החכם ביתר מבחינה משפטית.


כדי להגיש תביעה בעילה של רשלנות רפואית, יש לאסוף את החומר הרפואי, לפנות לרופא מומחה כדי לקבל חוות דעת ולהגיש, באמצעות עורך דין העוסק בדיני נזיקין, תביעה לבית משפט מתאים בהתאם לגובה הפיצויים הנתבעים וסכום התביעה. תביעה אזרחית עד לסכום של 2.5 מיליון שקלים יש להגיש לבית משפט השלום. תביעה מעבר לסכום זה, יש להגיש לבית משפט המחוזי.


התובע נדרש להוכיח בפני בית המשפט שנגרם לו נזק בשל הטיפול הרשלני של הנתבע וכי קיים קשר סיבתי בין הרשלנות של הנתבע לנזק. הקשר הסיבתי מתחלק לשני יסודות: קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי, אשר שניהם צריכים להתקיים לצורך הוכחת הקשר בתביעת רשלנות רפואית. 


תביעה נגד רוקחת שמכרה תרופה שגויה


רוקחת אשר מכרה תרופה שגויה לילדה שסבלה משיעולים עדינים, נאלצה לשלם פיצויים על סך 28,100 שקלים לילדה ולבני משפחתה. הרוקחת במקרה זה מכרה לילדה תרופה לשימוש חיצוני באינהלציה, במקום סירופ לשיעול, מה שגרם לילדה להקאות, חום, רעידות ואשפוז בבית החולים.


במקרה אחר, תרופה שגויה אשר נמכרה לקשיש הסובל ממחלת הפרקינסון, גרמה להתדרדרות דראסטית במצבו הבריאותי. כעבור מספר ימים הבחינה אשתו של הקשיש כי התרופה אשר ניתנה לו הייתה שגויה ובני הזוג תבעו את הרוקחת בגין כאב וסבל אשר נגרמו למטופל. בעקבות התביעה, שילמה הרוקחת למטופל פיצויים על סך 33,000 שקלים.

 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: לידה נרתיקית, לידה קפלית, שערי צדק, מדיאסטינום, טרשת נפוצה, CAREENING, אנדוסקופיה, בית חולים כרמל,