מטופל לא עודכן בדבר טיפול חלופי בשל מצב כלכלי, האם רשלנות?
.jpg)
האם רופא שיניים התנהל תוך רשלנות רפואית, וזאת כאשר לא פירט בפני מטופלת אודות טיפול אפשרי? האם הידיעה בדבר עלותו הגבוהה של הטיפול מחד, ומצבה הכלכלי של המטופלת מאידך, מצדיקה את החלטת הרופא? סוגיה זה, אשר עניינה רשלנות רפואית של רופא שיניים, הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל אביב. מדובר בתביעה אשר במסגרתה נטען כי רופא שיניים התרשל בכך שהציע למטופלת טיפולי שיניים לשם שיקום הפה בסך 50,000 שקלים, וזאת מבלי להסביר לה כי מדובר בטיפולים אשר אמורים להחזיק שלוש עד ארבע שנים בלבד. האם היה על הרופא להסביר למטופלת כי ישנו טיפול נוסף, בעלות גבוהה יותר, אשר אמור להחזיק זמן רב יותר?
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בנפילת מקדח לפה המטופל בטיפול שיניים, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בטיפול ציפוי שיניים, איך אפשר לקבל פיצויים?
טיפול שיניים ללא הסכמה מדעת, מתי תוגש תביעה בגין רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית בעקירת שיניים, מתי תוגש תביעה?
נסיגת חניכיים בעקבות טיפול שיניים רשלני, מתי תוגש תביעה?
תביעת הפיצויים הוגשה כנגד רופא שיניים בגין טיפולי שיניים שארכו 18 חודשים ועלו למטופלת כ-50,000 שקלים. התובעת טענה כי הרופא הנתבע לא סיפר לה שישנו טיפול נוסף, העולה 90,000 שקלים, ומאפשר שיקום הפה לתקופה ארוכה יותר. הרופא הנתבע טען כי התובעת קיבלה טיפול סביר ומקובל, וזאת בהתאם לשיקולים הרפואיים הנובעים ממצבה הבריאותי.
האם הוצעו טיפולים חלופיים?
גם החקיקה וגם הפסיקה קובעות כי רופא חייב להעניק למטופל את כלל המידע הרפואי הרלבנטי לגבי ההליך אותו הוא מתכוון לעבור. כמו כן, מוטל על הרופא לשטוח בפני המטופל גם טיפולים חלופיים אפשריים, גם במקרים בהם טיפולים אלו אינם נעשים על ידו ואף אם עלותם שונה והסיכונים הכרוכים בהם גבוהים יותר. במקרה דנן התובעת טענה כי לא ניתנו לא הסברים ולא הוצעה לה אף חלופה לפני תחילת הטיפול. יש לציין כי הדברים מצאו ביטוי גם בהעדר פירוט כאמור בכרטיס הטיפול. הרופא טען, לעומת זאת, כי הציע לתובעת חלופות, ואף פירט את היתרונות והחסרונות בכל חלופה וחלופה. לדבריו, המטופלת סירבה לעבור את הטיפולים הנ"ל, וזאת בשל חששה מהשתלה והעדר יכולת כלכלית.
עוד פסקי דין בנושא:
קשישה השוהה בבית אבות קיבלה טיפול שיניים רשלני
תביעה נגד רופאת שיניים עקב רשלנות בטיפול אורתודנטי
האם מטופל שעבר טיפול שיניים רשלני זכאי לפיצויים?
רשלנות ברפואת שיניים: הרופא התקין כתרים רופפים שאינם זהים
במהלך טיפול שורש רופא שיניים גרם לנקב בשורש השן
בית המשפט קבע כי יש לקבל את טענותיה של התובעת בעניין זה. ראשית, העדר רשומה רפואית. היות והרופא התרשל בתיעוד הדברים בכרטיס הרפואי, עבר נטל ההוכחה בעניין זה לכתפיו. סעיף 17 לחוק זכויות החולה התשנ"ו – 1996 מחייב עריכת רשומה רפואית מסודרת וקובע כי מוטל על מטפל לתעד את מהלך הטיפול הרפואי ברשומה רפואית. על פי החוק, רשומה רפואית חייבת לכלול, בין השאר, פרטים מזהים של המטופל והמטפל וכן מידע רפואי בנוגע לטיפול הרפואי שקיבל המטופל. הלכה פסוקה היא כי במקרים בהם ישנה מחלוקת בין הצדדים בנוגע לפעולות אשר בהן נקט הרופא, והאם היו בהן כדי התרשלות, חשיבות רבה יש לבדיקת הרישום הרפואי.
בית המשפט קבע כי בתור רופא סביר, היה על הרופא לדאוג לרישום רפואי מלא במהלך הטיפול. במקרה דנן, הרופא אכן רשם את מועדי הטיפולים ומה בוצע בכל טיפול. עם זאת, הרופא הנתבע לא מצא לנכון לפרט אודות הצעות הטיפול וחלופותיו. השופטת טענה כי ייתכן והרופא לא הציע למטופלת את הטיפול החלופי בשל מצבה הכלכלי, אך מדובר בהחלטה שאסור היה לו לקחת בעצמו. רופא סביר היה אמור להציג בפני המטופלת אופציה של טיפול ארוך טווח, גם כאשר הוא יקר יותר, וגם במידה והוא סבור כי אין בידי המטופלת האמצעים הכלכליים הדרושים לעמוד בזה.