האם יותר לרופא עובד מדינה להגיש חוות דעת רפואית נגד המדינה?
תביעות העוסקות ברשלנות רפואית חייבות להיתמך בחוות דעת רפואית, המצורפת לכתב התביעה. בחוות דעת זו, נתלה התובע באילן גבוה, ומביא מומחה רפואי מטעמו המפרט את עוולת הרשלנות בעניינו. במדינת ישראל נמצאים מרבית בתי החולים בבעלותה ישירה ואו עקיפה של המדינה. אי לכך, מרבית הרופאים המומחים המובילים הינם עובדי מדינה.
כמו כן, היות ומרבית מוסדות הבריאות הם בבעלות המדינה, רוב עוולות הרשלנות הרפואית מתרחשות במוסדות השייכים לה. עניין זה מניח פרדוקס לפתחה של המערכת המשפטית – כיצד יכול רופא שהינו עובד מדינה, להגיש חוות דעת התומכת בתביעה נגד המדינה. במסגרת קונפליקט משפטי זה, נפגעים גם התובעים בענייני רשלנות רפואית, שאינם יכולים להסתמך על רופאים מומחים מטעמם.
בית המשפט העליון מרכך את האיסור הגורף
באוקטובר 2008 קיבל בית המשפט העליון החלטה תקדימית אשר הוגשה לפתחו על ידי ד"ר נחום ורבין (מומחה לרפואה כירורגית), הסתדרות הרופאים הישראלית ולשכת עורכי הדין (כידיד בית המשפט). בדעת הרוב בבית המשפט נקבע כי על אף שהוראת התקשי"ר (התקנון לשירות עובדי המדינה) הינה למעשה חלק בלתי נפרד מ"חוזה ההעסקה" של עובדי המדינה, בשל השפעתה על כלל הציבור בעניינם של רופאים, יש מקום לבחון את ההלכה מחדש. השופטים קבעו למעשה כי אין לצמצם את הבדיקה בעניין זה רק למישור יחסי העובד ומעביד.
בפסק הדין נכתב כי הפגיעה בחופש העיסוק של הרופאים, אשר רבים מהם מעוניינים להעניק חוות דעת רפואיות בתמורה לתשלום, איננה כה חזקה ומקומה אינו בבית המשפט. עם זאת, הפגיעה במתדיינים המבקשים לבוא בשערי הערכאות המשפטיות, מצריכה התערבות משפטית.
המדינה תפרסם רשימת תחומי רפואה בהם אין די רופאים פרטיים
בפסק הדין נכתב כי נדמה שהמדינה מחזיקה בהשפעה בלתי מידתית על "שוק חוות הדעת הרפואיות", ועל כן עלולה להיווצר פגיעה באינטרס הציבורי. במילים אחרות, היות וזכות הגשת חוות הדעת בתביעות נתונה רק לצד שלישי, יש לבחון את הסוגיה דנן במסגרת המשפט הציבורי (ולא משפט העבודה).
דהיינו, יש להביא לצמצום הפגיעה בתובעים במסגרת רשלנות רפואית, תוך בחינת כל מקרה לגופו. השופטים ציינו כי לפי המצב דהיום, חל איסור גורף על רופאים עובדי מדינה להגיש חוות דעת מטעמם כאשר המדינה היא צד להליך. אי לכך, השופטים קבעו כי בכל מקום בו הוראת התקשי"ר מתנגשת באופן ברור עם האינטרס הציבורי, יש להתיר לבעל הדין להגיש חוות דעת מטעמו, גם אם מדובר ברופא עובד מדינה.