רשלנות רפואית של רופא ילדים ומשפחה
רפואת ילדים ורפואת בגירים הם שני תחומים השונים זה מזה באופן מהותי. מלבד ההבדלים הבולטים כגון גילו של המטופל, מבנה גופו, רגישותו הרפואית וההבדלים הפיסיולוגיים הברורים, רפואת הילדים מאופיינת גם באתגר האבחון...
רפואת ילדים ורפואת בגירים הם שני תחומים השונים זה מזה באופן מהותי. מלבד ההבדלים הבולטים כגון גילו של המטופל, מבנה גופו, רגישותו הרפואית וההבדלים הפיסיולוגיים הברורים, רפואת הילדים מאופיינת גם באתגר האבחון...
רפואת ילדים ורפואת בגירים הם שני תחומים השונים זה מזה באופן מהותי. מלבד ההבדלים הבולטים כגון גילו של המטופל, מבנה גופו, רגישותו הרפואית וההבדלים הפיסיולוגיים הברורים, רפואת הילדים מאופיינת גם באתגר האבחון.
עם התקדמות המכשור הרפואי והידע המקצועי בעולם הרפואה, מטופלות מחלות רבות עוד בשלבי הינקות, הגיל הרך והילדות המוקדמת. רופאי הילדים מתעסקים היום, יותר מבעבר, במחלות זיהומיות, בחיסון הילדים, אבחון תפקודים כרוניים לקויים, מומים מולדים, אימונולוגיה ועוד.
רופא הילדים או המשפחה הינו, באופן מובן, הסמכות הרפואית הראשונה אשר תבדוק את הילד ובין משימותיו הראשונות יהיה לאבחן האם המטופל הצעיר סובל מבעיות רפואיות. בדיקת תפקודיו (כגון פעילות החושים או ההתפתחות השכלית), הפניית הילד לבדיקות המתאימות וכדומה עלולים להיות קריטים להמשך הטיפול ולאבחנה מדויקת של מצבו הקליני.
מהו הקושי באבחון ילדים?
משימות אלו אינן פשוטות, כלל ועיקר, שכן מדובר בהענקת טיפול למטופל אשר מוגבל ביכולת העברת האינפורמציה הדרושה מחולה כגון תסמינים, כאבים, תחושות, רגישויות ועוד. ילדים רבים אינם יודעים להגדיר את מצבם הבריאותי ולעיתים, בדומה לבגירים, הם כלל אינם יודעים שהם סובלים מבעיה רפואית.
על מנת לאבחן מחלות ילדים, על הרופא להפגין רגישות ומקצועיות בעת בדיקות המטופל. רופא הילדים חייב להיות ער לבעיות גנטיות במשפחה, להיסטוריה הרפואית של הילד (כולל הוריו ואחיו), למסמכים הרפואיים מהלידה ולתיעוד הרפואי מההיריון. עליו להתייעץ עם הורי הילד או מטפליו העיקריים לגבי בעיות אצל המטופל ומאפיינים נוספים אשר הופיעו בעת שהילד בבית (כגון הרטבות בשינה או חוסר תקשורת).
תוך כדי התחשבות שקולה במידע הרפואי המקדים, על הרופא לבצע בדיקות מקיפות במטופל, בהן יבדקו כל אבריו של הילד ויבחנו רגישותו או תגובותיו בעת המגע. מתוך שבבי מידע אלו, צריך רופא הילדים להגיע לכדי אבחנה רפואית מקצועית, אשר באמצעותה יוענק לילד הטיפול המתאים ביותר. במידה ומתעורר צורך שכזה, יישלח הילד לבדיקות פנימיות כגון דם או שתן על מנת לדייק האבחון.
רופא אשר לא הפנה ילד לבדיקה זו או אחרת, אשר היה בה בכדי לאבחן מחלתו ובשל כך נגרם נזק למטופל, התרשל בתפקידו.
דוגמא מהפסיקה
באוגוסט 2009 קבע בית המשפט המחוזי בחיפה כי שירותי הבריאות ישלמו פיצויים בסכום של למעלה ממיליון שקלים בגין אבחון מחלה לקוי אצל ילדה, אשר סבלה מתסמינים ברורים למחלה בדרכי השתן ולמשפחתה היסטוריה גנטית של מחלות מסוג זה. אי הפנייתה של הילדה לבדיקות הרפואיות המתאימות, אשר היה בכוחן לגלות הזיהום בזמן ולטפל בו כראוי, הובילו להחמרה במצבה עד כדי שהזדקקה להשתלת כליה.
רשלנות רפואית של רופא הילדים, אימתי?
רשלנות רפואית של רופא ילדים או רופא המשפחה מאופיינת באבחון לקוי של מחלות הילד, הענקת טיפול שאיננו מתאים (לדוגמא, תרופה אשר הילד אינו יכול לקבל בשל רגישות גנטית), אבחון מאוחר תו"כ חוסר שימת דגש על תסמינים מקדימים, אי-אבחון מחלות כרוניות או הפרעות אשר דחיית הטיפול בהן פגעה במטופל וכו’.
רשלנות רפואית תיחשב לכזו כאשר העניק רופא הילדים טיפול אשר איננו בהתאם לאותות מצוקה אשר נתגלו אצל בילד או תוך כדי חוסר התחשבות בהיסטוריה רפואית פרטית או משפחתית.
בין תביעות רשלנות הרפואית בילדים ניתן למצוא בקיעת שיניים, מוות בעריסה, צהבת, מוצצים, אסטמה, פליטות בתינוקות, פרכוס חום וכו’.
מתי מתחילה להיספר תקופת ההתיישנות ברפואת ילדים?
בדומה לתביעות בגין רשלנות רפואית בלידה או בהיריון, גם בתחום רפואת הילדים, ניתן להגיש תביעה בעקבות התרשלות צוות רפואי עד הגעת הילד לגיל 25, משום ש-7 שנות ההתיישנות חלות עליו מהיום בו הפך לבגיר. עובדה זו מרחיבה את כמות התביעות המוגשות בגין רשלנות רפואית בטיפול בילדים. עם זאת, עורכי דין ממליצים שלא להמתין עם התביעה, ולהגישה בזמן הקרוב ביותר לגילוי הרשלנות.
מסמכים רבים אובדים עם השנים והמצב הבריאותי, מתוקף היותו תלוי בנסיבות רבות נוספות, משתנה במהירות ומטשטש עקבות הרשלנות.
מי ישלם הפיצויים?
הורים רבים אשר ילדיהם או הם נפגעו בגין רשלנות רפואית בטיפול רופא המשפחה או רופא הילדים, לא מגישים תביעותיהם פעמים רבות מתוך חוסר הנוחות שיש בהעמדת הרופא על ספסל הנאשמים. רופאי הילדים או רופאי המשפחה הם בד"כ דמויות מוכרות בהווי הפרטי של הילד ומשפחות רבות מטופלות על ידי אותו הרופא במשך שנים רבות.
סוגיה זו איננה צריכה להוות שיקול למשיכת כתב תביעה במידה ונגרמו נזקים לילד. בתי המשפט מפצים את הילד ומשפחתו פעמים רבות, גם בגין העזרה שיצטרך הנפגע לקבל בעתיד ובמקרים קשים גם בעבור שכרו העתידי, במידה ואבדה יכולתו להשתכר בכבוד (עקב בעיות כגון שיתוק מוחין או פיגור שכלי).
רופאים רבים מבוטחים על ידי חברות ביטוח מיוחדות העוסקות בתחום הרשלנות הרפואית, וסביר להניח כי לא יהיה זה רופא המשפחה אשר יישא בנטל הפיצויים בעצמו.
על מנת להגיש תביעה בנוגע לרשלנות רפואית בילדים, צריכים התובעים להמציא חוות דעת רפואית חתומה על ידי מומחה ילדים, המתארת את הנזק וקושרת אותו בקשר סיבתי עם התרשלות הרופא. מומלץ לקרוא פסקי דין ומאמרים העוסקים בתחום הספציפי נשוא התביעה ואף להתייעץ עם עו"ד מומחה בעניינה.