רשלנות רפואית בבדיקת קולונסקופיה
קולונסקופיה היא בדיקה פולשנית, שבאמצעותה נבדקת מערכת העיכול התחתונה, תוך החדרת צינור פלסטי עם מצלמת וידאו זעירה הממוקמת בקצה הצינור, לפי הטבעת. הבדיקה מאפשרת לרופאים לראות את הדופן הפנימית של המעי הגס ולאבחן מחלות שונות הקשורות למערכת העיכול.
במהלך הבדיקה ניתן לקחת דגימת רקמה לביופסיה, לכרות פוליפים ולשאוב שאריות צואה. הבדיקה אינה מבוצעת בהרדמה מלאה, וכדי לאפשר צפייה טובה יותר, מתבצע ניפוח של המעי, שעלול ליצור תחושה לא נוחה ומלאות. כמו בכל הליך רפואי קיימים סיכונים וסיבוכים, בייחוד כשמדובר בטיפול חודרני באזורים רגישים.
קרע שנוצר עקב התנהלות בלתי סבירה של הרופא
אחד הסיבוכים המוכרים של בדיקת קולונסקופיה הוא קרע במעי, כאשר אם הקרע נוצר עקב התנהלות בלתי סבירה של הרופא, מדובר ברשלנות רפואית, ובמקרה של היווצרות קרע במעי חובה להבהיל את הנבדק לבית חולים.
מקרים נוספים שעשויים להוות רשלנות רפואית בבדיקת קולונסקופיה הם דימומים וזיהומים, או כאשר הרופא לא ביצע את ההליך על פי הפרקטיקה המקובלת, בדיקה שבוצעה שלא לצורך, המשך הבדיקה למרות התנגדות פנימית של המטופל, חירור של המעי שלא אובחן וגרם לסיבוכים, ועוד.
אבחון שגוי של תוצאות בדיקת קולונסקופיה עלול לגרום לנזקים חמורים, בפרט כאשר מדובר בגידול ממאיר שלא אובחן בזמן, וגרם להתפשטות גרורות בגוף. כך גם אי הפניית המטופל, למרות הימצאותם של תסמינים, כמו דימום מפי הטבעת, עצירות או שלשול כרוניים, סימני דם בצואה וכדומה.
רופא שלא הסביר אודות הסיכונים הכרוכים בבדיקה
בפסק דין שניתן בבית משפט השלום, הוגשה תביעה בעילת רשלנות רפואית בגין נזק שנגרם למטופלת כבת 70, על ידי הרופא המטפל במהלך ביצוע בדיקת קולונסקופיה. על פי עובדות התביעה, המטופלת הגיעה למרפאה לצורך ביצוע הבדיקה והוחתמה על טופס הסכמה לביצוע הליך גסטרוסקופיה ולאחר מכן בדיקת קולונסקופיה.
במהלך הקולונסקופיה אובחן קרע במעי הגס בעומק של שישים סנטימטרים. המטופלת הובהלה לבית החולים שם נאלצה לעבור ניתוח והקרע נתפר. במהלך הדיון המשפטי טענה התובעת כי היא אמנם חתמה על טופס הסכמה, אך לא ניתן לה הסבר על בדיקת קולונסקופיה והסיכונים הכרוכים בביצועה, ולטענתה פעולה של גורם מטפל ללא הסבר מפורט יכולה להיחשב כתקיפה של המטפל את המטופל.
בית המשפט קיבל את טענת התובעת, והשתכנע כי הרופא לא מסר הסברים אודות ההליך וסיכונים שבו, והגיע למסקנה כי הרופא ביצע בתובעת עוולת תקיפה, על כן מדובר ברשלנות רפואית, ולפיכך התובעת נמצאה זכאית לפיצויים בגין נזק ממוני ולא ממוני שנגרם לה בסך של 62,400 שקלים.
אי הפניית מטפל לבדיקה חרף תסמינים
בתביעה נוספת שהוגשה בגין רשלנות רפואית בבדיקת קולונסקופיה, פנו קרובי משפחה של מנוחה שנפטרה כתוצאה מסרטן המעי, אל בית המשפט המחוזי בתל אביב, בגין איחור באבחון סרטן המעי הגס. על פי עובדות התביעה, במשך חודש ימים, התלוננה המנוחה על עצירות ודימומים, ומכיוון שבבדיקה ידנית לא נמצא דם, הרופאה המליצה על תרופה לעצירות ודיאטה עשירה בסיבים. אולם הכאבים לא חלפו והמנוחה עברה סדרת בדיקות שלא סייעו לאבחון מצבה.
רק לאחר כחצי שנה של סבל, הופנתה המנוחה למומחה שביצע בדיקת קולונסקופיה, ומתוצאותיה עלה כי קיים גידול סרטני במעי הגס בשלב מתקדם. בית המשפט קבע כי הרופא התרשלה בכך שלא הפנתה את המנוחה לבדיקת קולונסקופיה כבר בפעם הראשונה, וחייב אותה לפצות את משפחת המנוחה בסך של 902,480 שקלים.