www.rashlanut-refuit.org

אי אבחון גידול סרטני לאחר לידה על ידי גניקולוג ורופא מרדים - האם רשלנות?

אי אבחון גידול סרטני לאחר לידה על ידי גניקולוג ורופא מרדים - האם רשלנות?

האם רופאי בית החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא אבחון את מחלת סרטן הריאות ממנה סבלה. האם היה על הרופאים הנתבעים, גניקולוג ורופא מרדים, לאבחן את הגידול לאחר צילום רנטגן אקראי שבוצע בעקבות דימום ומצוקה רפואית בתום לידה?סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי ועסקה ברשלנות באבחון סרטן. מדובר במקרה בו הגיעה אישה לחדר הלידה בבית החולים לצורך ביצוע לידה רגילה. זמן קצר לאחר הלידה, התפתחה מצוקה בריאותית אצל האישה והיא החלה לדמם ולסבול מקוצר נשימה. המיילדת הזעיקה לחדר הלידה גניקולוג ורופא מרדים אשר היו בתורנות חדר לידה. הרופאים המומחים ייצבו את מצבה הבריאותי של המטופלת וערכו לה מספר בדיקות מקיפות.כמו כן, במסגרת הטיפול ערכו הרופאים לאישה צילום רנטגן באמצעות מצלמת רנטגן ניידת.

 

שלוש שנים לאחר מכן, פנתה האישה לטיפול רפואי בגין כאבי ראש עזים ותופעה של שיתוק קל בצד הגוף וביד ימין. במסגרת טיפול רפואי זה נערכה לאישה בדיקת M.R.I אשר הצביעה על כך שהאישה סובלת מגידול במוחה. היות ומדובר באישה הרה, מיהרו הרופאים לבצע ניתוח לכריתת הגידול. בעת כריתת הגידול, גילו הרופאים המנתחים כי מדובר בגידול משני לגידול סרטני ראשוני בריאה. כשנה לאחר מכן נפטרה המנוחה בגין מחלת הסרטן.

 

בני משפחתה טענו כי ניתן היה לאבחן את הגידול באמצעות צילום הרנטגן אשר הושג לאחר הלידה. הרופאים הנתבעים טענו לעומת זאת כי אבחון הגידול בצילום הרנטגן הינו חוכמה לאחר מעשה שכן מדובר היה בצילום רנטגן אקראי בגין מצב בריאותי לאחר לידה.המומחה הרפואי מטעם התביעה טען במסגרת חוות דעת רפואית שנתן כי בעיון בצילום המדובר ניתן בוודאות להבחין בממצאים חריגים שאמורים לעורר את חשדם של הרופאים. כמו כן, מומחה רפואי מטעם הנתבעים קבע אף הוא כי ישנה הצללה בגודל של שלושה ס"מ בצילום המעידה על חשד לגידול.

 

חובת הזהירות המוטלת על כל רופא מטפל

 

הלכה פסוקה היא כי מחובתו של רופא לפעול במסגרת מקצועו כרופא בזהירות סבירה, המתחייבת בנסיבות העניין, בהתאם לנורמת ההתנהגות המקובלת בעולם הרפואה. בבואו לבחון את חובת הזהירות המושגית, יוצא בית המשפט מנקודת הנחה עקרונית כי קיימת חובת זהירות כללית של רופא כלפי מטופל. בכדי שרופא יחשב במקרה קונקרטי כרופא סביר, החלטותיו ופעולותיו צריכות להיות מבוססות על שיקולים סבירים ברמה מקובלת.המחלוקת במסגרת הדיונים המשפטים במקרה דנן נסובה סביב השאלה - האם ניתן היה לצפות מן הרופאים הנתבעים, בדיעבד, להבחין בגידול. כמו כן, יצויין שוב כי הרופאים הללו הינם רופאים אשר תחום התמחותם אינו כולל אבחון גידולים סרטניים.

 

השופטים קבעו כי לזכותם של הרופאים המטפלים עמדה העובדה שהצילום בוצע במצב של מצוקה בה נמצאה המנוחה לאחר הלידה, אגב תורנות של רופאים אלה בחדר הלידה ובמחלקת יולדות. עם זאת, היה מקום לזקוף לחובתם את העובדה כי הצל האמור ניתן היה לגילוי מעיון בצילום הרנטגן וכן את העובדה כי צילומים אקראיים מהווים גורם רב חשיבות באיתור מקרי סרטן. 

 

אמנם, הגניקולוג והרופא המרדים אינם מומחים בתחום גידולי הריאה ואף לא בתחום הרדיולוגיה, אך לא היה בכך בכדי ל"פטור" אותם מחובת גילוי ממצאים מחשידים בצילום רנטגן בו הם מעיינים. "שמענו בצורה ברורה, לרבות מעדי הנתבעים, כי רבים מהגילויים המוקדמים של מקרי סרטן מתרחשים כתוצאה מצילומים אקראיים, במיוחד בחזה", ציינו השופטים בפסק הדין, "אין ספק כי עובדה זו ידועה לרופאים, גם אלה שאינם אונקולוגים, וכך ידועה להם גם הציפייה הנובעת מכך, כי ממצא מחשיד סרטני בצילום חזה יאותר על ידי רופא הבוחן צילום חזה, גם אם הבחינה מבוצעת לצרכים אחרים. כפי שניתן לדרוש זאת מרופאי משפחה, אין סיבה שלא להחיל את האמור לעיל על רופאים גניקולוגים ועל רופאים מרדימים".
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת סובלת ממחלת סרטן השד, זאת משום שקופת החולים ובית החולים לא השכילו לאבחן את הסרטן במועד. אי לכך, התפשטה המחלה בגופה של התובעת... 

התובעת טוענת כי איחור בביצוע ממוגרפיה גרם לאבחון מאוחר של סרטן השד. אי לכך, תובעת היא פיצויים בגין רשלנות רפואית... 

המנוחה לא הופנתה על ידי הרופאים לביצוע בדיקת קולונסקופיה ועל כן לא אובחן סרטן המעי הגס ממנו סבלה. האם מדובר ברשלנות רפואית? 

לתובע, נער צעיר, התגלה גידול שפיר בראשו. בסמוך לאחר גילויו, הוסר רובו של הגידול בהליך ניתוחי, אולם לתובע נגרמו בעטיו של הגידול ושל הניתוח נזקים רבים. 

התובעת נבדקה על-ידי רופא כאשר היתה חולה בסרטן. הרופא טעה באבחנה בסוברו כי מדבר במקרה פסיכיאטרי ועל יסוד אבחנתו נשלחה התובעת לביתה ללא טיפול במחלתה.  

התובעת סובלת ממחלת הסרטן. לטענתה, הרופאה שטיפלה בה במסגרת עבודתה בקופ"ח הכללית התרשלה בגילוי סרטן השד, וכתוצאה מכך הטיפול המאוחר - לרבות כריתת השד. 

התובעת פנתה באוקטובר 1994, בגיל 34, לרופא המשפחה שלה, בבקשה שיפנה אותה לבדיקת ממוגרפיה של השד. הרופא סרב לבקשתה. לאחר מספר פניות נוספות לרופא נבדקה התובעת והתגלה אצל התובעת סרטן שד גרורתי 

התובע חש בהפרעה בראיה בעינו השמאלית. הוא הופנה לבדיקות, ונערכה לו בדיקה בתהודה מגנטית – MRI, אשר ממצאיה העידו על גידול בבלוטת יותרת המוח שפגע בעצב הראיה השמאלי. התובע עבר ניתוח להסרת הגידול. לטענתו הרופאים התרשלו כלפיו בביצוע הניתוח הראשון ובמעקב אחר דליפת נוזל ה-CSF לאחר הניתוח הראשון ולאחר הניתוח השני. רשלנות זו גרמה לכך שהוא לקה פעמיים בדלקת קרום המוח ונותר עם פגיעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות קשות בגינן הוא תובע פיצוי מהנתבעים.  

המנוחה עברה טיפולים קרינתיים וכימוטרפיים שלא הועילו. המחלה התפשטה במהירות לאיברים הפנימיים בבטנה. בחודש דצמבר 1995 הגידול הסרטני גרם לחסימת הפרשת השתן מהכליות 

המנוחה שהיא ילידת שנת 1972, נפטרה ביום 7.10.03 ממחלת הסרטן במעי הגס. התובעים טוענים כי הנתבעים אחרו באיבחון המחלה, בשל טיפול בלתי סביר במנוחה. 

בית המשפט קבע כי רופאים בבית החולים שניידר לא התייחסו כנדרש לבדיקות שנערכו לפעוט ואי לכך לא אבחנו גידול בראש הילד... 

רופאי קופת חולים כללית התרשלו באבחון גידול בראשו של התובע. האם יזכה התובע לפיצויים והאם יש לפסוק עבורו פיצויים גם בגין הפגיעה בתפקודו המיני? 

בית המשפט העליון קיבל ערעור של מכבי שירותי בריאותי ורופאה מטעמה והפחית את שיעור אחריותן של האחרונות בנוגע לאי אבחון סרטן בעקבות רשלנות רפואית ממנה נפטרה מנוחה. בהתבסס על חוות דעת רפואית אשר הוצגה בפני בית המשפט, הוסכם בין הצדדים כי לפני הרשלנות הרפואית המדוברת... 

האם רופאי הדסה עין כרם התרשלו כלפי התובע באבחון גידול סרטני בראשו, או שמא ערעור הרופאים יתקבל בבית המשפט העליון... 

בני משפחתה של אישה אשר נפטרה מסרטן טענו כי מדובר ברשלנות רפואית וזאת משום שהרופאים לא דאגו למעקב ראוי אחר המנוחה... 

בית המשפט קבע כי תלונותיו של התובע הצדיקו ביצוע בירור נוירולוגי מעמיק יותר מהבירור אשר נעשה בפועל. אי לכך, מדובר ברשלנות רפואית מצד הרופאים הנתבעים... 

האם רשלנות רפואית של המדינה התבטאה בכך שלא נמסרו לתובעת פרטים בדבר הסיכון לחלות בסרטן בעקבות הקרנות שעברה בילדותה נגד גזזת? 

האם מעקב הריון פרטי אשר לא הסתיים בביצוע הלידה על ידי הרופא הפרטי מהווה הפרה של חובת האחריות כלפי המטופלת? 

האם רופאי בית החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא אבחון את מחלת סרטן הריאות ממנה סבלה לאחר צילום רנטגן אקראי שבוצע בעקבות דימום ומצוקה רפואית בתום לידה?  

התובעת טענה כי רופאת המשפחה ורופאי קופת חולים התרשלו בכך שהתעלמו מתלונותיה לאורך שנים, תוך שהם אינם עורכים את הבדיקות והבירורים הנדרשים...