רשלנות רפואית בצבא: מרפאות צבאיות ורופאים צבאיים
נפגעת בגין רשלנות רפואית בצבא? סובל מנזקים לאחר השחרור? כנס לפורטל רשלנות רפואית בצבא ובדוק את סיכויי תביעתך... באתר עורכי דין, מאמרים, פסקי דין ועוד...
מרבית אזרחי המדינה משרתים בצבא במשך שלוש שנים ויותר. במהלך תקופה זו, למרות שהם צעירים בשיא אונם, מוטלת האחריות והדאגה על בריאותם הרפואית בידי הרופאים הצבאיים...
מרבית אזרחי המדינה משרתים בצבא במשך שלוש שנים ויותר. במהלך תקופה זו, למרות שהם צעירים ורובם בריאים בגופם ובנפשם, מוטלת האחריות והדאגה על בריאותם הרפואית בידי הרופאים הצבאיים (הנעזרים בחובשים הצבאיים, האחיות וחיילי חיל הרפואה). חייל, הנחשב כרכוש צה"ל, איננו רשאי לפנות לטיפול אצל רופא אזרחי והצבא מחזיק במערך רופאים גדול הכולל את מרבית תחומי הרפואה השונים.
זאת ועוד, חיילים רבים סובלים בעקבות הצבא מבעיות גופניות (כגון בעיות אורטופדיות, כאבי גב וכו') עקב מאמץ פיסי, ולא אחת הם אינם מקבלים טיפול נאות בעת השירות. למשל, התעלמות רופא הבסיס מתלונותיו של חייל בגין כאבים בגב או בברכיים במהלך שירות קרבי, עלולים ליצור עילה לרשלנות רפואית.
כיצד מוכח הקשר בין הפגיעה לבין השירות הצבאי?
פגיעות וטיפולים בגין נזקים בשירות הצבאי מוגדרים בחוק נכים תמלוגים ושיקום. במידה ונגרמו נזקים גופניים או נפשיים לחייל, במהלך שירותו הצבאי או עקב שירותו, ומוכח בבית המשפט או בוועדה הרפואית קשר סיבתי בין הנזק לשירות הצבאי, יהיה האחרון זכאי לפיצויים. מונחים אלו ("במהלך השירות" ו"בעקבותיו") הינם פעמים רבות סלע המחלוקת בתביעות בגין רשלנות רפואית בצבא, והם הקושרים בין הפגיעה לבין השירות הצבאי. רק בעת הוכחת קשר סיבתי זה, תקום העילה לתביעת משרד הביטחון בגין רשלנות רופאי הצבא.
המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בצבא הינם אבחון שגוי או מאוחר, של מחלות או פגיעות (כגון בעיות ברכיים או גב). לרשלנות רפואית תיחשב גם התעלמות מהתפתחות מחלה אשר איננה קשורה באופן ישיר לשירות, כגון גידולים ממאירים אשר לא זכו לטיפול הנאות בזמנים הקריטיים של גילוים.
האם גם נזקים נפשיים?
מן הפסיקה ידוע גם מקרה של נגד אשר נחקר בעקבות התאבדות חייל בבסיסו. לנגד נגרמו בעיות נפשיות קשות בעקבות חקירות משפילות וקשות שביצעה בעניין ההתאבדות המשטרה הצבאית החוקרת, והוא שקע בדיכאון ובפוסט-טראומה. הטיפולים הפסיכיאטרים והחקירה המחמירה (שבסופה אף הורשע) הביאו את בית המשפט להכיר בו כנכה צה"ל כעולה מחוק הנכים.
תביעות רשלנות רפואית בצבא, את מי תובעים?
תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא איננה מופנית כלפי הצבא, אלה מוגשת כתובענה לקצין התמלוגים. תביעות נשוא רשלנות רפואית בתקופת השירות הצבאי, יוגשו רק לאחר סיום שירות החובה ולא יאוחר משלוש שנים מגילוי הקשר בין רשלנות הרופאים הצבאיים לבין הנזק.
לעומת זאת, לעיתים מתיר קצין התמלוגים גם הגשת תובענות אשר אירעו לפני שנים רבות (ידועות הכרה בפציעות ממלחמות יום הכיפורים ומלחמת לבנון הראשונה).
כיצד מוגשת התביעה ואילו מסמכים יש לצרף אליה?
בעת הגשת התביעה לאגף השיקום, על החייל לצרף לבקשתו חוות דעת רפואית חתומה בידי רופא מומחה, ותצהיר המפרט את הקשר הסיבתי (המשפטי והעובדתי) בין הנזק להתרשלות הרפואית. תצהיריו וטענותיו של החייל נבדקות ע"י וועדות רפואיות מטעם אגף השיקום והחייל מוזמן לבדיקה בפניהן. בבדיקה זו ייבחן לעומק מצבו הבריאותי וייקבעו לו אחוזי נכות בהתאם לממצאי האבחון. מבחנים אלו לקביעת דרגות הנכות של החייל העומד בפניה, יקבעו על ידי הוועדה על פי תקנות הנכים (1969).
כאשר מוגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא, חשוב לדעת כי תצהירים בעניין התובענה חייבים להיות מגובים במסמכים רפואיים חתומים, כגון תיעוד הטיפול וחווות דעת רפואיות מטעם רופאי הצבא. מסמכים אלו הינם קריטיים להוכחת הקשר בינות הנזק והשירות הצבאי.
האם ניתן לערער על החלטת הוועדות הרפואיות?
הפיצויים הכספיים אשר יקבעו לזכותו של נפגע עקב רשלנות רפואית בצבא יחושבו ביחס ישיר לאחוזי הנכות אשר ידורגו לו בוועדה הרפואית. לוועדה זו ניתן להגיש ערר במידה וחש החייל כי מצבו לא הוערך באופן הולם.
במידה ולדעתו וגם הערעור אינו מהווה שיקוף של מצבו הבריאותי, רשאי החייל להגיש ערעור על תפקודה המשפטי של הוועדה לבית המשפט המחוזי. בית המשפט איננו הסמכות לשינוי אחוזי הנכות, אך יש ביכולתו לכנס הוועדה פעם שלישית ולדרוש ממנה נימוקים ספציפיים נשוא התביעה.
כמו כן, רצוי לתמוך בגרסת החייל בעדים כגון החובש היחידתי או חברים לנשק אשר היו עדים לטיפול הרשלני. בדומה לכל תביעה בגין רשלנות רפואית, גם תביעה נשוא רשלנות בצבא חייבת להיתמך על ידי חוות דעת של מומחה רפואי בתחום מטעם התביעה, וכמובן שיש להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית עובר להגשת הבקשה לקצין התמלוגים.