פסק דין בעניין רשלנות רפואית בברית מילה - תביעה נגד מוהל
ע"א 2055/99 פלוני נ’ הרב ניסים זאב
הגדרת "עיסוק ברפואה", חובת הזהירות של רופא הנותן שירותי רפואה כחלק מ"עשיית טובה", החובה של הרופא להעמיק ולחקור על מנת להגיע לאבחון נכון, חובתו של הרופא במצב בו מטופל מסרב לבצע בדיקה. האם גם מקרה של רשלנות בעת ברית מילה הינו מקרה של רשלנות רפואית בניתוחים?
עובדות המקרה:
בעקבות ברית מילה התפתח באיבר מינו של התינוק נמק שגרם לנשירת חלק מאיבר המין. הורי התינוק תבעו את המוהל, את המדינה ואת בית החולים שטיפל בקטין במוצאי יום הברית.
מהו עיסוק ברפואה?
המבחן לסיווג של פעולה כ"עיסוק ברפואה" לפי הגדרת "עיסוק ברפואה" בפקודת הרופאים הוא מבחן עובדתי - האם הפעולה היא בגדר שירות שניתן בדרך כלל בידי רופא? התשובה לשאלה תיגזר מהמקובל בעיני הציבור ומנסיון החיים. בית המשפט קבע כי במקה דנן אין לראות במוהל המבצע ברית מילה כחלק מקיום מצווה דתית כמי שעוסק ברפואה. לעומת זאת, מילה רפואית ע"י רופא, לצורך העניין, כן נכנסת להגדרת "עיסוק ברפואה".
מה החשיבות של הגדרת "עיסוק ברפואה" לצורך תביעת "רשלנות רפואית"?
אמת המידה להכרעה בשאלה קיום הרשלנות אינה זהה במצב של רופא או של מטפל אחר (מוהל לדוג’). חובת הזהירות המוטלת על רופא נגזרת מרמת הכישורים המקצועיים של רופא סביר ובהפרת חובה זה מתקיימת רשלנות רפואית. לעומת זאת, על מטפל שאינו רופא חלה חובת זהירות הנגזרת מרמת הכישורים המקצועים של מוהל.
האם רופא שנותן שירותי רפואה למטופל כחלק מ"עשיית טובה" חב כלפי המטופל חובת זהירות ובאיזו מידה?
חובת הזהירות של רופא כלפי מטופל הנהנה משירותיו כחלק מ"עשיית טובה" אינה שונה או פחותה מזו החלה על רופא המטפל במטופל כחלק מהמסלול הרגיל של קבלת חולים. גם במצב בו רופא מקבל מטופל לטיפול ללא הפניה מסודרת עדין יש לרופא חובת זהירות כלפי החולה.
האם מוטלת על הרופא חובה להעמיק, לחקור ולברר פרטים שיסייעו לו להגיע לאבחון נכון?
בנסיבות מסויימת תהיה על הרופא חובה לא רק לאבחן את הבעיה על פי ראות עיניו אלא לחקור ולברר פרטים נוספים כדי לסייע לו להגיע לאבחון נכון. כחלק מחובה זו יכול הרופא להדרש ולשאול שאלות נוספות את המטופל או קרוביו שיוכלו לסייע לו באבחנתו הרפואית.
האם רופא יכול להיות רשלן במצב בו המטופל מסרב לבצע בדיקה מסויימת?
בנסיבות בהן לא מתאפשר לרופא לבצע בדיקה מסויימת בגלל סירוב של המטופל או של גורם מטעמו לא תחשב התנהגות הרופא כהתרשלות (לדוג’ במצב של סירוב להוריד תחבושת לטובת בדיקה).
מה החובה המוטלת על רופא במצב בו המטופל מסרב לבצע בדיקה מסויימת?
על הרופא ליידע את המטופל בדבר הסיכונים הכרוכים באי ביצוע בדיקה מסויימת. במצב בו אין בידי הרופא מספיק מידע לגבי סיכונים מסוימים, בגלל הכרות מוגבלת עם נסיבות המקרה (לדוג’ הרופא ידע כי הפצע נחבש אך לא ידע כי החבישה הייתה רשלנית), לא תחשב אי אזהרתו של הרופא חריגה מסטנדרט הזהירות הסביר במידה ולא הצליח לשכנע את המטופל לבצע את הבדיקה.