פסק דין בנוגע לפיצויי בעבור נזק כלכלי עקיף למשפחה לאחר רשלנות רפואית
.jpg)
עא 92 / 1299 עיזבון עליזה מור זל נ’ דר לני רום
• גבולות הקשר הסיבתי
• שיטת הידות
• קביעת פיצוי בגין הפסד כושר השתכרות
עובדות המקרה:
אשתו של התובע נסעה איתו לארצות-הברית, לאחר שהתובע קיבל חופשה ללא תשלום ממקום עבודתו הקבוע בישראל למשך שלוש שנים, על-מנת לעבוד בחברה אמריקנית. אשת התובע עזבה אף היא את עבודתה והתכוונה לעסוק כעצמאית בתחום המקצועי שבו עבדה בישראל, אם כי טרם התקשרה בחוזה העסקה עם מעסיק כלשהו בארצות-הברית. חודשיים לאחר הגעתם לארצות-הברית, בעקבות בדיקות רפואיות, הומלץ לאשת התובע לערוך לה ארטריוסקופיה בברך ימין. היא החליטה לקבל את הטיפול בישראל, בה תוכל להסתייע בבני משפחתה.
שלושה ימים לאחר שובה לארץ היא חשה ברע. הנתבע, רופא כללי עצמאי, הוזמן לביקור בית. הוא טעה באבחנת מצבה ובעקבות כך לא אושפזה מיד בבית-חולים, אלא זומנה לבדיקה רק ליום שלמחרת. שעות מספר לאחר ביקור הרופא היא נפטרה בביתה מחמת אוטם שריר הלב, בהיותה בת 38. התובע נאלץ להשתחרר מהסכם העבודה בארצות-הברית ולחזור לישראל על-מנת לטפל בילדיו, שכן לא יכול היה לטפל בילדיו בארצות-הברית ולהמשיך לעבוד לפי אותו הסכם. עם חזרתו הפתאומית לישראל לא ניתן היה לשבצו בעבודה בתחום הייצור שבו עבד לפני נסיעתו לארצות-הברית אלא בתחום המינהלי בשכר נמוך יותר. תביעתו של התובע היא על הנזק הכלכלי שנגרם לו כתוצאה מהרשלנות הרפואית.
האם, במידה והתקיימה התרשלות רפואית כלפי מטופל, יהיה קשר סיבתי בין ההתרשלות לכל נזק עקיף שההתרשלות הרפואית גרמה לו?
הקשר הסיבתי אינו תקף לכל נגזרותיו ותוצאותיו של האירוע אלא רק לתוצאות הישירות. במקרה זה, נפסק כי לא התקיים קשר סיבתי משפטי בין התרשלות המשיב לבין הנזק שנגרם. טווח אחריותו של המזיק מגיע רק עד גבול הנזק שנגרם בעטייה של התרשלותו
מהי שיטת הידות?
שיטת הידות היא השיטה המקובלת בחישוב הפיצויים בעבור אובדן התמיכה בתלוייו של המנוח.
מתי ישתמש בית המשפט בשיטת הידות?
כאשר אין נימוק שיצדיק סטייה משיטה זאת, ישתמש בית המשפט בשיטה כדי לשמור על אחידות הסכומים הנפסקים בנסיבות דומות.
מה הנתונים הנלקחים בחשבון כאשר בית המשפט קובע את הפיצוי בגין הפסד כושר השתכרות עתידי?
בית המשפט נותן משקל רב לשיעור הנכות הרפואית והתיפקודית שנגרם לניזוק. עם זאת, הנכות הרפואית והתיפקודית אינן הנתונים היחידים הנלקחים בחשבון בעת קביעת הפסד כושר ההשתכרות העתידי בגלל שהן משפיעות באופן שונה על נפגעים שונים. לכן, במצבים רבים השופט משתמש במדדים נוספים.