פסק דין - אירוע פרע כתפיים שנגרם לעובר בעת לידתו וגרם לנזק נוירולוגי

תביעה בעילת רשלנות רפואית בלידה, בה טוענים התובעים כי עקב רשלנות הנתבעת במעקב אחר מצבה של גב’ לזר מעת קבלתה לחדר הלידה ורשלנות הצוות הרפואי בחיזוי אירוע פרע הכתפיים ובטיפול בו, סובל התובע 1 מנזקים קשים.
לטענת התובעים, עלה בידם להוכיח כי הצוות הרפואי של הנתבעת לא ביצע את הבדיקות הנדרשות עם קבלת התובעת לבית החולים, לא ביצע מעקב ראוי אחר מצבו של העובר, ובכך מנעו מהתובעים להוכיח כי התובע היה מצוי במצוקה עוברית טרם לידתו. עוד מוסיפים הם, כי המיילדות והצוות הרפואי כשלו בטיפול באירוע פרע הכתפיים, וכי כתוצאה מרשלנותם נותר התובע עם פיגור שכלי עמוק ושיתוק ע"ש ארבּ.
האם יש לקבל את התביעה?
1. התובעים סומכים את עיקר תביעתם על היעדר רישום מלא, ולפיכך טוענים כי נגרם להם נזק ראייתי ויש להפוך את נטל ההוכחה, ולהטילו על כתפי הנתבעת. לרוב, ההכרה בקיומו של נזק ראייתי באה כתוצאה מחסרים ברישומים הרפואיים ומהיעדרם או מאי ניהול תקין שלהם.
בית משפט זה חזר ועמד לא פעם על חשיבות קיומן של רשומות רפואיות תקינות ומלאות. רישומים אלה חשיבותם רבה, ולו מן הטעם שיש בהם כדי להוות אל נכון ראיה אוטנטית ובעלת משקל באשר לאירועים שקרו ולהתפתחויות שהתרחשו במועד כלשהו בעבר.
2. יש לקבל את הטענה של הנתבעת כי לא היה נהוג לרשום את התוצאות התקינות, אלא רק במידה וישנה אבחנה לקויה היא נרשמה. במקרה דנן, אי רישום גודלו המשוערך של התובע אינו עולה לכדי העדר רישום המקים זכות להעברת הנטל, היות שמשקלו היה בתחום התקין.
כך גם הבדיקות אשר נעשו לתובעת בקבלתה לחדר הלידה. אשר לתיעוד מהלך השלב השני של הלידה, תיעוד זה לקוי. מלבד רישום המציין את קיומו של אירוע פרע הכתפיים לא תועדו הפעולות אשר נעשו לצורך הטיפול באירוע, לא צויינו הקריאות לרופאים הכוננים ואי הגעתם, וכן לא צויין באיזה שלב הגיע רופא הילדים ומהם פרטי הטיפול אשר ניתן לתובע 1 על ידי הרופא.
יש לקבוע כי היעדר תיעוד מהותי בעניין הטיפול באירוע פרע הכתפיים, מעביר את נטל ההוכחה בכללותו – נטל הבאת הראיות ונטל השכנוע, אל כתפי הנתבעת.
3. התובעים טוענים כי על אף הידע הרפואי המקובל ביום הלידה והוראות משרד הבריאות באותן שנים, לא ביצע הצוות הרפואי בבית החולים את הבדיקות והמעקבים הנדרשים ובכך התרשל בטיפולו בגב’ לזר ומחדלים אלו הם אשר גרמו לנזקיו של התובע.
מעיון בטופס זה עולה כי מרבית הפרמטרים מולאו וכי נעשתה לתובעת בדיקה קלינית ומיילדותית בעת קבלתה. הרי לא ניתן לטעון כי לא נעשו לה בדיקות אלו כאשר מצויינות תוצאות בדיקות חום גופה, דופק ולחץ דם, וכן מצב הפתיחה וצוואר הרחם. הוכח מהמסמכים הרפואיים ומהעדויות, שהצוות הרפואי פעל באופן ראוי ומקובל עד לשלב אירוע פרע הכתפיים.
האם ניתן וצריך היה לצפות את אירוע פרע הכתפיים?
4. אירוע של כליאת כתפיים – פרע כתפיים, הינו מקרה בו ראשו של היילוד כבר יוצא, אולם כתפיו נשארות תקועות מעל עצמות האגן של האם.
5. המיילדות פעלו כראוי ועל פי סדר הפעולות המקובל בטיפולן באירוע פרע הכתפיים. לאור כך, אף אם נגרם לתובע נזק הנובע במישרין מאירוע פרע הכתפיים ומאופן חילוצו, הרי שאין הוא נובע מרשלנות הצוות הרפואי המיילדותי ולא הופרה במקרה דנן חובת הזהירות הקונקרטית בה חב בית החולים כלפי התובעים, ודין טענת הרשלנות להידחות.
6. התובעים לא הרימו את הנטל להוכיח את תביעתם ביחס לנכותו הנוירולוגית של התובע – הפיגור השכלי והמחלה האפילפטית. למעלה מכך, הנתבעת הרימה את הנטל, אשר כלל לא היה מוטל לפתחה, כי הגורם לסבלו של התובע הינו הפגם המבני המוחי, ממנו הוא סובל.
לסיכום,
הנתבעת לא התרשלה בביצוע תפקידה, וכי הן ההכנות ללידה והן טיפול הצוות הרפואי בתובעת 2 במהלך כל שלבי הלידה בוצעו כראוי. הנתבעת הוכיחה כי אין כל קשר סיבתי בין נזקיו הנוירולוגיים של התובע לבין אירוע פרע הכתפיים. לפיכך, יש לדחות את התביעה