www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית טיפול בסטרואידים, מתי תוגש תביעה?

רשלנות רפואית טיפול בסטרואידים, מתי תוגש תביעה?

סטרואידים הם סוג של תרופה המסייעת בטיפול במחלות שונות ורבות. טיפול בסטרואידים מסייע להקלה מהירה ויעילה על תהליכים דלקתיים, ומספק למטופלים שיפור במצבם תוך זמן קצר יחסית, אולם לטיפול תופעות לוואי שונות שעלולות להיות חמורות ואף לגרום לנזקים משמעותיים, כגון: עליה בלחץ דם, שינויים ברמת הסוכר, בריחת עצם ואוסטאופורוזיס, קטרקט וגלאוקומה ועוד. 

 

תביעת רשלנות רפואית בגין טיפול בסטרואידים תוגש עקב נזק משמעותי שנגרם בגין מתן סטרואידים ללא פיקוח ומעקב אחר מצבו של החולה, בגין טיפול ללא הסכמה מדעת, מבלי לפרט לחולה את ההשלכות על מתן התרופה ותופעות הלוואי שלה, מתן מינון לא מתאים או סוג לא נכון של התרופות וכדומה. 

 

רשלנות רפואית במתן סטרואידים ללא מעקב

 

התובעת, ילידת 1966, תבעה רופא אורתופד שטיפל בה במסגרת קופת חולים, בטענה כי הרופא התרשל בטיפול הרפואי שהעניק לה וגרם לה לנזקים גופניים, עקב מתן סטרואידים לאורך זמן ממושך תוך התעלמות מסימנים בדבר התדרדרות במצבה חרף הטיפול שניתן לה.

 

לטענת התובעת, הטיפול כלל מתן תרופות סטרואידים לתקופה ממושכת למדי, תוך שילוב טיפולים סותרים. הנתבע לא נעץ במומחים בתחום נוכח החמרת המצב, ונמנע מלהיעזר בהדמיית MRI שהייתה מעניקה נקודת מבט מדויקת על מצבה. בנוסף, טענה התובעת כי הנתבעים הפרו את חובת הגילוי הרפואי בכך שלא הסבירו לה את מהות והיקף הסיכונים הכרוכים בהמשך הטיפול השמרני ולא דנו עמה על אפשרות מתווה טיפולי חילופי של הניתוח.

 

במצב שבו קיימות אסכולות רפואיות שונות ומקובלות בין הרופאים, ככלל, לא ניתן לקבוע כי רופא התרשל משום שבחר באחת מאסכולות הללו. מהראיות עלה כי קיימות שתי אסכולות רפואיות ביחס לטיפול בבעיות עמוד שידרה מותני, אחת הדוגלת בטיפול שמרני ארוך יחסית ואחת שדוגלת בהפניה לניתוח למקרה שטיפול שמרני לתקופה קצרה יותר אינו משיג תוצאות.

 

סעיף 13 לחוק זכויות החולה, קובע כי לא יבוצע טיפול רפואי באדם, מבלי שתינתן לכך הסכמתו המבוססת על החלטה מושכלת לבחור בביצוע ההליך הרפואי, בהסתמך על כל המידע הרלוונטי להחלטה זו. הסכמה מודעת של המטופל, לבחירת רופאיו במסלול רפואי הכרוך בסיכונים מיוחדים, היא תנאי בסיסי לכשרות ההחלטה הרפואית.

 

במסגרת זו חלה על הרופאים חובה לספק למטופל את המידע שבאופן סביר דרוש לו לגיבוש החלטה אישית מושכלת בשאלה, אם לבחור במסלול הרפואי המסוים תוך נטילת הסיכונים הכרוכים בכך אם לאו. אין די בכך שניתן לחולה הסבר כפי הנהוג באותה עת בביה"ח המסוים, וחובה לציין בפני החולה את דרכי הטיפול האלטרנטיביות האפשריות, להציע את הדרך הראויה מבחינת המוסד הרפואי, ולקבל את ההסכמה לדרך טיפול זו. זכותו של מטופל לאוטונומיה ולקבלת החלטות עצמאיות ומושכלות, נכונה ביחס לכלל הטיפול הרפואי בו. זכות זו קיימת לא רק לקראת התערבות טיפולית פעילה במחלתו של החולה אלא גם ביחס לטיפול שאינו נעשה ושניתן לעשותו במסגרת אחרת.

 

לכן, גם אם בחירת דרך טיפולית אחת מקובלת אינה מהווה רשלנות אך בשל העדפתה על דרך טיפולית אחרת, כאמור, הרי שאי הצגת הדרך הטיפולית האלטרנטיבית, אפילו אם היא לא מועדפת ורחוקה בסולם העדיפויות הטיפולי, אינה עולה בקנה אחד עם דרישות הדין בסעיף 13 לחוק זכויות החולה.


חופש הבחירה של החולה לבחור בדרך הטיפול 

 
במקרה זה, הימנעותו של הנתבע להעלות את האופציה הניתוחית בפני התובעת, פגעה בחופש הבחירה שלה לבחור בטיפול הרפואי המתאים לה מבין אופציות טיפוליות סבירות, ואף אי מילוי הוראות חוק זכויות החולה של הנתבעים, בכך שלא הציגו בפני התובעת את שתי האסכולות הרפואיות לטיפול בבעיות פריצת דיסק, השמרנית וניתוחית, ופגעו בחופש הבחירה שלה לבחור בטיפול הרפואי המתאים לה מבין אופציות טיפוליות סבירות. 
 
כמו כן, התרשלו הנתבעים בכך שהמשיכו את הטיפול בתרופות סטרואידיות תקופה לא סבירה, או שלא הנחו את תובעת להפסיק את הטיפול הסטרואידי לאחר שחלפה התקופה המומלצת לנטילת התרופות. עם זאת, לא הוכח קשר סיבתי בין הנכות הנוירולוגית הקבועה שנמצאה אצל התובעת לבין המחדלים שהתובעת מייחסת לנתבעים באי הפנייתה לניתוח. מאחר שלא הוכחה רשלנותם של הנתבעים המיוחסת להם בתביעה, אין מקום לפסיקת פיצויים לתובעת בגין נזקיה הרפואיים.
 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: גרורות סרטן, תביעת נזיקין, בדיקה ציטולוגית, בדיקת ptc, ניתוח קיצור קיבה, פרוטזה, אורכיטיס, נזק מוחי,