פסק דין - תשלום פיצויים לאחר רשלנות רפואית בגין נזק נפשי לקרוב משפחה
.jpg)
עא 95 / 7836 קופת חולים של ההסתדרות הכללית נ’ עיזבון המנוחה תמי קרן
• נזק נפשי של קרוב משפחה כתוצאה מרשלנות רפואית
• נזק של "אובדן הנאות החיים"
עובדות המקרה:
הנתבעת נמצאה על-ידי בית המשפט כנושאת באחריות שילוחית למעשיהם ולמחדליהם של שלושה מרופאיה אשר התרשלו בטיפול במנוחה. כתוצאה מהרשלנות האמורה לא אותר גידול סרטני בשדה של המנוחה, אשר הביא לפטירתה. התובעות הינן בנות הנפטרת ותביעתן הינה תביעת רשלנות רפואית לפיצויים בגין הנזק שנגרם להן (בנות הנפטרת) כתוצאה מהרשלנות הרפואית ובעיקר בגין נזקים נפשיים.
מה נדרש להוכיח במשפט כדי לבסס תביעת רשלנות עצמאית של בנות המנוחה?
לשם ביסוס תביעתן העצמאית של בנות המנוחה בגין רשלנות רפואית בשל נזק נפשי שנגרם להן, יש להראות כי צפויה פגיעה מתמשכת בתפקוד בחיים העתידיים.
האם זכאי קרוב משפחה לפיצוי בגין עוגמת נפש שנגרמה לו כתוצאה מרשלנות רפואית ממנה סבל קרובו?
הפסיקה היא שאין לתבוע פיצויים על עוגמת נפש בשל גרימת מותו של אדם אחר. החריג להלכה זו במקרה של זעזוע נפשי מכוון באופן עקרוני לנוכחות קרובה או מיידית של הנפגע בזירת התאונה שבה נגרם מותו של האדם האחר. על הפגיעה להיות מהותית, או מחלת נפש, ומקרים ברורים וקשים של פגיעות נפשיות, גם אם אינן עולות כדי מחלת נפש.
מה הדין במצב של טיפול ממושך בחולה או חשיפה ממושכת לאירוע מזיק?
במקרים של טיפול ממושך בחולה או חשיפה ממושכת אחרת לתוצאות של אירוע מזיק, קשה להפריד בין נזק נפשי, שהוא בר -פיצוי , לבין צער ועוגמת נפש, שאינם בני -פיצוי .
מה הנזק של "אובדן הנאות החיים" ומי הניזוק בתביעה זו?
ראש הנזק של "אובדן הנאות החיים" מיוסד על תביעה עצמאית של בנות המנוחה. אין הוא מתבסס על תביעתן כיורשות המנוחה או כתלויות בה.
בית המשפט דחה את תביעת בנות המנוחה, מהטעם שהן מתפקדות בצורה טובה בחייהן ואף לא צפויה פגיעה מהותית בתפקוד בחייהן העתידיים. לפיכך, נפסק כי לבנות המנוחה אין עילת תביעה עצמאית כלפי הנתבעת וכי אין הן זכאיות לפיצוי בשל "אובדן הנאות חיים".