www.rashlanut-refuit.org

פסק דין בעניין העדר הסכמה מדעת לניתוח - החולה מטושטש בעקבות נטילת תרופה

פסק דין בעניין העדר הסכמה מדעת לניתוח - החולה מטושטש בעקבות נטילת תרופה

ע"א 2781/93 דעקה נ’ בית החולים "כרמל"- הסכמה מדעת לקבלת טיפול רפואי

עובדות המקרה:

 

התובעת סבלה מנכות ברגלה השמאלית מאז לידתה. בשלב מסויים החלה לסבול מכאבים בכתפה הימנית, ובמיפוי עצמות אובחנה כסובלת "קליטה דיפוזית" בכתפה. התובעת אושפזה בבי"ח כרמל, לצורך ניתוח ברגלה, ובמסגרת ההכנות לניתוח חתמה על טופס הסכמה לניתוח ברגלה.

 

בסמוך לניתוח החליטו הרופאים שהמימצא בכתף מחייב ניתוח דחוף יותר מאשר הניתוח ברגל, וזאת בשל חשש לגידול בכתף. לפיכך, בוצעה ביופסיה בכתף.

 

הצורך בניתוח בכתף הוסבר למערערת כשהיתה על שולחן הניתוחים, ותחת השפעת תרופות מטשטשות, ובאותה סיטואציה (על שולחן הניתוחים וכשהיא מטושטשת) גם הוחתמה על טופס הסכמה לניתוח בכתף.

 

בניתוח לא נמצא דבר, אך כתוצאה ממנו נותרה כתפה של המערער קפואה (35% נכות). המערערת תבעה את בית החולים בעילת רשלנות, בגין הנזק שנגרם לה.

 

מה רמת ההסכמה שנדרשת מהמטופל לקבלת הטיפול בתביעות רשלנות רפואית?


רמת ההסכמה הנדרשת מכונה במשפט הסכמה מדעת. במצב כזה תביעת הרשלנות הרפואית תהיה בגין הבעיה בקבלת ההסכמה לביצוע הטיפול ולא בגין בעיה מקצועית בסטנדרט הטיפול עצמו.

מה נדרש על מנת שהסמתו של חולה לקבלת טיפול רפואי תחשב ל"הסמכה מדעת"?


על-מנת שהסכמת חולה לקבלת טיפול רפואי שעתיד להיעשות בגופו תחשב "הסכמה מדעת", יש לספק לו מידע הולם על מצבו, על מהות הטיפול המומלץ ומטרתו, על הסיכונים והסיכויים הטמונים בו ועל אלטרנטיבות טיפוליות סבירות לטיפול הרלוונטי האמור.

מה המטרה של מתן ההסבר לחולה לגבי הטיפול?


המטרה במתן הסבר לחולה לגבי הטיפול הינה לאפשר לו לגבש החלטה עצמאית לגבי הסכמתו או אי הסכמתו לקבלת הטיפול הרפואי. החתמת המטופל על טופס ההסכמה אינה כשלעצמה תנאי מספיק לקיומה של "הסכמה מדעת".

 

האם בסיטואציה המתוארת של החתמת התובעת על טופס ההסכמה לניתוח במיטת הניתוחים כשהיא בהשפעת חומרי הרדמה מהווה התרשלות בקבלת ה"הסכמה מדעת"?


במקרה דנן הוכח כי הרופאים התרשלו בכך שלא קיימו את חובתם ליידע את המערערת על הצורך בעריכת הביופסיה בכתפה במסגרת אשפוזה. זאת לאור הנסיבות לפיהן לתובעת לא נמסר מבעוד מועד כי יש כוונה לדחות את הניתוח ברגלה, והפרטים הנוגעים לניתוח שעליה לעבור הוצגו לה רק כשהייתה בחדר הניתוח, תחת השפעת תרופות.

אילו נסיבות עשויות להרחיב את היקף חובת הגילוי של הרופאים?


ככל שהניתוח או הטיפול אינם מיועדים למנוע סכנה מיידית, וככל שניתן לדחות את הטיפול בלי להחמיר את המצב כדי שהחולה יוכל לגבש את הסכמתו כשהמידע הרלוונטי בידיעתו, כך חובת הגילוי של הרופא רחבה יותר. כמו כן, גם מידת הסיכונים הצפויים מהטיפול רלוונטית להגדלת היקף חובת הגילוי.

אילו נסיבות עשויות לצמצם את היקף חובת הגילוי של הרופאים?


בנסיבות ובמצבים מיוחדים ייתכן וחובת הגילוי של הרופאים תצומצם ואף לא תתקיים כלל לדוג’ במקרים של דחיפות הטיפול השל מצב חירום וכאשר הסיכון הצפוי הוא שולי לעומת התועלת שבטיפול או במצב בו החולה נתון במצב שעצם הגילוי עלול לגרום לו נזק.

מה ייבחן במסגרת הקשר הסיבתי בתביעות שעניינן ברשלנות בקבלת ה"הסכמה מדעת" של המטופל?

 


במסגרת בחינת קיומו של קשר סיבתי בין ההתרשלות שבאי-קבלת "הסכמה מדעת" של המערערת לניתוח לבין הנזק הגופני שנגרם לה, על בית-המשפט להעריך את ההסתברות שמסירת המידע כנדרש הייתה גורמת לחולה להתנגד לביצוע הפרוצדורה הרפואית.

כיצד יכריע בית המשפט בשאלה איך היה מגיב החולה לו הייתה ניתנת לו הזדמנות להחליט אם להסכים לטיפול?

כדי להכריע בשאלה זו, על בית-המשפט להביא בחשבון את סוג הטיפול שקיבל החולה ואת מידת חיוניותו אל מול הסיכון הטמון בו, ולהעריך את תגובתו המסתברת של החולה על-פי אמות-מידה של חולה סביר בנסיבות דומות. במקרה המדובר הוחלט כי הנסיבות מצביעות כי התובעת הייתה מסכימה לניתוח במידה והובאו בפניה כל הנתונים כנדרש ולכן לא מתקיים הקשר הסיבתי שהוא אחד מייסודותיה ההכרחיים של עוולת הרשלנות.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הרחבת ניתוח ללא הסכמה , פגיעה באוטונומיה - התובע החל לסבול מתסמונת אפיקונדליטיס במרפק ימין אשר מכונה גם TENNIS ELBOW. התובע עסק בפעילות ספורטיבית ענפה ונהג לשחק טניס, כדור סל, ג’ודו ולשחות.  

לטענת התובע, מיד עם סיום מתן שתן, החלו טפטופים. לפיכך פנה התובע לאורולוג קופ"ח כללית, שהפנה אותו לבדיקות אולטרה סאונד ול-סי.טי.  

בעקבות ברית מילה רשלנית, התפתח באיבר מינו של התינוק נמק. האם ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד מוהל? 

התובעת קיבלה הזרקה אפידורלית באזור הצוואר במטרה לשיכוך כאבים אך נגרם לה שיתוק בידה השמאלית. 

פסק דין העוסק ברשלנות רפואית, לכאורה, בגין נזקים שנגרמו לאחר ביצוע ניתוח גב כיאות. האם כל נזק מהווה עילה להגשת תביעה שעניינה רשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

מן הפסיקה ידוע כי ישנה חשיבות ממדרגה ראשונה לרישומים הרפואיים הנעשים על ידי רופאים המטפלים בחוליהם, בעת הטיפול או סמוך לאחריו... 

בית המשפט אמנם קיבל את טענותיהם של המערערים על כך שהיו מעוניינים להיוועץ עם רב, אך תשובתו של הרב בוששה להגיע והזמן החל לדחוק. אי לכך, הוכח בבית המשפט כי המערערת לא הביעה כל התנגדות... 

מהו היקף אחריותו של רופא בנוגע לקבלת הסכמה מדעת לטיפול חדשני. להלן פסק דין בגין רשלנות רפואית בניתוח כריתת טחורים ופוליפים בשיטת מכלב... 

בית המשפט קבע כי יש לדחות תביעה בגין רשלנות רפואית אשר הוגשה על ידי תובעת בעקבות טיפול רפואי שניתן לה לאחר תאונת דרכים... 

חובת קבלת ההסכמה מדעת מעולה חדש מאתיופיה. האם רשלנות רפואית מצידם של הרופאים המטפלים? 

מהי חובת הגילוי המוטלת על חולה, במסגרת דוקטרנית ההסכמה מדעת, בקשר לבדיקה כאשר אין סממנים חיצוניים לעריכתה... 

האם אופציית ניתוח בחו"ל חייבת להגיע לבחינת המטופל? האם במידה ומטופל לא ידע על אפשרות לבצע את הניתוח במקום אחר חוץ מישראל, קיימת כנגד הרופאים עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח? 

התביעה הוגשה על ידי מטופל אשר ידו נקטעה בבית החולים, ולטענתו ההתדרדרות במצבה של היד נבע בגין הרדמה מקומית רשלנית... האם ביצוע ההרדמה לצורך הניתוח נעשה ללא קבלת הסכמה מדעת? 

כל חולה זכאי לקבל מרופאיו פירוט מלא לגבי סיכונים לפני טיפול או ניתוח. האם רופאים אשר לא סיפרו למטופל לגבי סיכון נדיר חייבים בפיצויים בגין רשלנות רפואית? 

האם העדר הסכמה מדעת והעדר רשומה רפואית, עולים כדי רשלנות רפואית במהלך ניתוח לטיפול באגודל קופץ? 

האם ניתן להשיג הסכמה מדעת מחולה השוכב על שולחן הניתוחים ונמצא תחת השפעתן של תרופות טשטוש? האם מדובר ברשלנות רפואית? 



תגיות: תופעות לוואי,