www.rashlanut-refuit.org

פסק דין - רשלנות רפואית בביצוע גרידה גרמה לכריתת רחם וסכנת חיים

פסק דין - רשלנות רפואית בביצוע גרידה גרמה לכריתת רחם וסכנת חיים

תא 91 / 20195 אפרת גולן נ’ ד"ר דוד פרדי


• חקירת מומחה
• גישת המשפט לפסיקה בתחום הרפואה
• חריגה מהפרקטיקה המקובלת
• ביצוע פרוצדורה רפואית בלחץ עבודה מוגזם

עובדות המקרה:


התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק, והיא קיבלה תרופות לכיווץ הרחם בבית החולים.

 

בשיחה טלפונית, אשר התקיימה לאחר מכן בין התובעת לבין הנתבע, הוא הורה לה להפסיק ליטול את התרופות. כעבור מספר ימים החל דימום חריף בגוף התובעת והיא עברה גרידה נוספת, אשר לאחריה ירדה רמת ההמוגלובין בגופה עד כדי סיכון חייה. התובעת נותחה ורחמה נכרת. הדימום האמור נגרם כתוצאה מנקב שנעשה בדופן הרחם.

 

לטענת התובעת, הנקב אשר גרם לסיכון חייה נוצר במהלך הטיפול הרשלני שקיבלה מן הנתבע. לטענת הנתבע, אין ראיה לכך שהנקב האמור נוצר דווקא על-ידיו, וסביר יותר להניח, כי בוצע במהלך הגרידה השנייה, שכן רק לאחריה נאלצו הרופאים לכרות את רחמה של התובעת.

 

האם ניתן לחקור מומחה המעיד במשפט ובאיזה עניינים ניתן לחקור את אותו המומחה?


מומחה המעיד במשפט לגבי שאלות עובדתיות מסוימות, ניתן לחקור אותו גם בעניינים שבמומחיותו, ובלבד שהם מתייחסים לשאלות העובדתיות.

האם ניתן לדרוש כי מומחה אחר יתן פרשנות מקצועית לעובדת שמסר המומחה מטעם התביעה או ההגנה?


נפסק כי הדרישה, שפרשנות מקצועית לעובדות שמוסר עד מומחה תיעשה על-ידי מומחה אחר, אינה ראויה, מאחר שהיא מסרבלת ומקשה שלא לצורך ומטילה דופי במומחה מראש, וללא הצדקה לכך.

מה גישת המשפט לגבי פסיקה בתחום הרפואה?


הסקת מסקנות רפואיות ממסמכים רפואיים על-ידי עורך-דין או שופט היא עניין מסוכן. ההכרעה בשאלות הרפואיות שבמחלוקת היא תמיד של בית המשפט, הרשאי, ואף חייב, להעביר את פעולות הרופאים תחת ביקורתו. יחד עם זאת, חייב המשפטן לזכור, כי מעולם לא ניתח, לא החזיק בידיו רחם ולא ביצע פעולה כירורגית.

 

במידה וחרג הרופא המטפל מהפרקטיקה המקובלת - מה יש להוכיח על מנת לבסס את התרשלותו?


כדי להטיל אחריות על רופא, היכן שנטענת סטייה מן הפרקטיקה המקובלת, יש להוכיח שלוש עובדות:
1. כי קיימת פרקטיקה מקובלת ורגילה
2. כי הנתבע לא פעל לפי פרקטיקה זו
3. כי דרך הפעולה שאימץ הרופא, היא דרך אשר אף רופא בעל כישורים רגילים לא היה בוחר, אילו היה פועל בזהירות רגילה.

עד כמה סדר יום עמוס של הרופא יכול להשפיע על פסיקת בית המשפט בעניין רשלנותו?


בפסק הדין נפסק כי בנסיבות בהן ביצע הנתבע מספר רב של פעולות גרידה ביום בו טיפל בתובעת, כאשר הרמה הסבירה היא שלוש עד ארבע הפלות ליום, יש סיכוי גדול יותר להתרשלות מצידו. רופא הנמצא בלחץ עבודה מוגזם, המבצע פעולה שיש בה סיכון רב יותר, עלול לגרום נקב ברחמה של המטופלת (או לנזק אחר במקרה אחר).

מה המשמעות של ביצוע פעולה שאינה נחוצה מיידית בלחץ עבודה מוגזם?


אם ניתן לבצע אותה הפעולה עצמה, באופן אחר או במועד אחר, תוך הקטנת הסיכון לחולה, הרי ביצוע הפעולה עולה כדי רשלנות מן הבחינה המשפטית. רופא חייב לפעול בדרך הפחות מסוכנת והיותר זהירה.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

אם שהיתה בהריון עם התקן תוך-רחמי, בחרה להתעלם מהסיכון הרפואי, ולהקשיב להמלצת הרב, שעודד אותה להמשיך בהריון. הקטין נולד בלידה המוקדמת, כשהוא סובל משיתוק מוחין, וההורים טענו כי הם לא קיבלו את המידע הרפואי המלא, על כן הגישו תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה.  

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

החלטה של השופטת דורנר אשר מאתגרת את פסק דין המר בכל הנוגע להתיישנות בגין רשלנות בלידה והולדה בעוולה... 

האם הריון עם התקן תוך רחמי הסתיים בלידה מוקדמת בגין רשלנות רפואית? האם האישה לא קיבלה מידע אודות הסיכונים שבהריון עם התקן תוך רחמי? 



תגיות: אוביטרל,