www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית במחלת בכצ`ט, מתי תוגש תביעה?

רשלנות רפואית במחלת בכצ`ט, מתי תוגש תביעה?

תסמונת בכצ'ט היא מחלה אוטואימונית שהגורם לה אינו ידוע. התסמונת נפוצה באזורי אגן הים התיכון ובמזרח הרחוק והיא עלולה לגרום לאובדן ראייה הדרגתי ואף לעיוורון. המאפיין העיקרי של המחלה הוא הופעת כיבים חוזרים בפה ובאיברי המין, וכן הופעת נגעים עוריים שונים הדומים לאקנה, רגישות יתר לטראומה בעור, דלקת פרקים ודלקת קרום המוח

 

אבחון המחלה עשוי להימשך בין שנה עד חמש שנים, באמצעות בדיקות מעבדה הכוללות בדיקת דם כדי לאתר אנמיה ובאמצעות ביופסיה של הכיבים. ניתן לטפל במחלת בכצ'ט ובכיבים חוזרים בדרכי העיכול באמצעות סטרואידים ובתרופות אחרות המדכאות את מערכת החיסון.

 

מינון תרופות שגוי לחולת בכצ'ט גרם לנזק

 

חולת בכצ'ט, אשר הייתה במועדים הרלוונטיים מבוטחת של קופת חולים, הגישה תביעה בעילת רשלנות רפואית. הנתבע הוא רופא מטעם הקופה, מומחה בראומטולוגיה ורפואה פנימית, אשר טיפל בתובעת עקב מחלתה ונתבעת נוספת היא רופאת המשפחה שטיפלה בתובעת בקביעות, כולל בתקופה הרלוונטית.

 

על פי עובדות התביעה, בסוף שנת 1999 החלה התובעת לסבול מהופעת כיבים בפה ובגניטליה, ומנגעים עוריים. היא אושפזה בבית חולים ושם אובחנה כסובלת ממחלת בכצ’ט. לאחר שטיפול תרופתי בחומרים אחרים, לא הפחית את התסמינים, ולא פתר את הבעיה, הומלץ לה, ע"י הנתבע, על טיפול בפרדניזון, וניתנה הוראה לשוב לביקורת כעבור שבוע. בהמשך להמלצתו, המשיכה התובעת להיות מטופלת בפרדניזון, במינונים שונים, עד תחילת שנת 2001, להקלת סימני מחלת הבכצ’ט.

 

בשנת 2001, ילדה התובעת בן ולאחר הלידה, החלה לסבול מרגישות ומכאבים בעמוד השדרה התחתון, והופנתה לבירור. במסגרת זו בוצעה לה בדיקת CT של עמוד השדרה ובהמשך בוצע מיפוי עצמות, אשר הדגים מוקדי קליטת יתר במקומות שונים. בבדיקת צפיפות עצם נמצאה ירידה משמעותית בצפיפות העצם בעמוד השדרה, וירידה בינונית בצפיפות העצם בצוואר עצמות הירך. בצילום עמוד השדרה נמצא חוסר סידן בולט בחוליות, ונצפו מספר שברי דחיסה אופייניים לשימוש ממושך בקורטיזון.

 

לטענת התובעת, הפגיעות נגרמו כתוצאה ישירה מרשלנות הרופאים בעת מתן הטיפול בה, המתבטאת, בין היתר, באי מתן הנחיות מתאימות, אי מתן טיפול מונע לבריחת סידן, אי עריכת מבחן צפיפות עצם במהלך הטיפול, חוסר מעקב אחר מדדים מעבדתיים והדמיה, לצורך הערכת התפתחות אוסטיאופורוזיס, הימנעות מאזהרה מפני הנזקים העלולים להיגרם במתן טיפול מסוג זה וחוסר תיאום בעבודה המשותפת ביניהם. 

 

האם יש קשר בין היעדר מתן הטיפול המונע לבין הנזקים?

 

מומחה רפואי מטעם התובעת מצא שיש קשר סיבתי ישיר בין העדר מתן הטיפול המונע אוסטאופורוזיס, בעת קבלת הטיפול בפרדניזון, ובין הנזקים שנגרמו למטופלת. הנתבעים, מצדם, לא הגישו חוות דעת נגדית, לסתירת הקשר הנטען, ואף בחקירה הנגדית של המומחה מטעם התובעת, לא הצליחו לשלול את קיומו של הקשר.

כמו כן, ניתן למצוא חיזוק לקיומו של קשר כזה באישורים הרפואיים שניתנו לתובעת על ידי הנתבע, שגם בהם צוין, כי השברים בגב התחתון מקורם באוסטיאופורוזיס קשה, שנגרם על ידי שימוש ממושך בסטרואידים. 
 
בית המשפט לא קיבל את טענת הנתבעים, כי המרשמים שניתנו לתובעת סופקו בכל פעם לתקופה קצרה של מספר ימים, אשר אינה מחייבת מעקב. נתון זה אינו בא לידי ביטוי בתיק הרפואי, שנוהל אצל הנתבעת. מדובר, אם כן, במקרה נוסף של העדר רשומה רפואית.
 
מכיוון שהנתבעים לא הציגו ראיות אחרות לביסוס טענתם זו, קבע בית המשפט כי יש לקבל את עמדת המומחה, שהמינונים שניתנו היו גבוהים וממושכים דיים, כדי לחייב מעקב כלפי התובעת. בנוסף בית המשפט קיבל את הטענה שדווקא בגלל הידע המועט של רופאי משפחה באשר לחולי בכצ’ט המקבלים סטרואידים, הייתה מוטלת חובה על הנתבעת לקבל ייעוץ מראומטולוג לפני מתן הטיפול לתובעת ובמהלכו.
 
בית המשפט קבע כי רשלנותה של הנתבעת באה לידי ביטוי בכך שלמרות שסברה שמעקב אצל ראומטולוג הוא חיוני, היא לא פעלה כראוי בנושא המעקבים, וזאת, בין היתר, בכך שלא התנתה בכך את המשך הטיפול, ואף לא התייעצה בעצמה עם ראומטולוג. 
 
עם זאת, הגיע בית המשפט למסקנה, שלתובעת אשם תורם מסוים בכל הנוגע לאי קיומו של מעקב מתאים אצל ראומטולוג וכתוצאה מכך, אי ביצוע בדיקות הכרחיות וקבלת טיפול מונע נדרש. זאת משום, שלמרות מה שנאמר לה היא לא עשתה את שנדרש. בסופו של דבר פסק בית המשפט פיצויים לתובעת בסך של 478,000 שקלים, בגין הפסדי השתכרות בעבר ובעתיד, עזרת הזולת בעתיד ונזק לא ממוני. 
 
 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: נסיגת חניכיים, עצב לינגואלי, פיברואדנומה, אריזפלס, טאכיפניאה, בדיקת דם, דיסקציה, תסמונת דנדי ווקר,