רשלנות רפואית מחלת כליות, מתי ניתן לקבל פיצויים?
מחלות כליה הן מגוון מחלות אשר פוגעות בתפקוד הכליה, כאשר חומרי פסולת מצטברים בגוף, מאזן הנוזלים והמלחים משתבש, ונוצר חוסר בהורמונים שמייצרת הכליה. הכליות עלולות להיפגע מגורמים רבים בתוך הכליה או מחוצה לה והמחלה עלולה להיות מסוכנת, על כן קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם ומתן טיפול יעיל.
מחלות כליה עלולות להתפתח עקב סיבות שונות כגון: סוכרת, לחץ דם גבוה, זיהומים, נזקי תרופות, פגיעה בהספקת הדם לכליה, מחלות מבניות ותורשתיות של הכליה עצמה וחסימות באיברים שנמצאים מתחת לכליה. תפקוד הכליה מאובחן באמצעות בדיקה של רמת הקריאטינין בדם ובדיקת שתן למיקרואלבומין ועוד. במקרים קשים נדרש טיפול בדיאליזה או השתלת כליה.
רשלנות רפואית במחלת כליות יכולה לבוא לידי ביטוי באבחון שגוי או מאוחר, אשר מוביל לטיפול שלא ניתן במועד והסתבכות המחלה. או עקב מתן טיפול שאינו מתאים, חוסר מעקב אחר החולה ועוד. תביעה בעילת רשלנות רפואית תוגש כאשר נמצא קשר סיבתי בין התנהלות לקויה של הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם לחולה.
רשלנות רפואית באבחון מחלת כליות
במרץ 1995 פנה התובע למרפאת קופת חולים, זאת לאחר שחש כאבים במותן שמאל. לאחר שנבדק, הופנה התובע על ידי הרופא המטפל, אל מכון רפואי לצורך ביצוע בדיקת אולטרסאונד. בבדיקה אובחן הידרונפרוזיס קל בכליה השמאלית, התרחבות אגן הכליה עקב חסימה בזרימה חופשית של שתן מן הכליה.
בבדיקה לא הודגם השופכן ולא נראו אבנים, והומלץ לבצע בדיקת IVP פיאלוגרפיה תוך ורידית, המהווה צילום רנטגן של הכליות ודרכי השתן לאחר הזרקה תוך ורידית של חומר המכיל יוד, אשר מופרש על ידי הכליות וכך ניתן לבחון את תפקודן. התובע פנה לחדר מיון אורולוגי בבית חולים, שם נמצאו רגישות במותן שמאל ועקבות דם בשתן, התובע אובחן כסובל מעווית בכליה השמאלית ושוחרר תוך המלצה לבצע בדיקת IVP שתוסדר דרך הרופא המטפל, וכן הוא הוזמן לחזור למרפאה האורולוגית לאחר ביצוע הבדיקה.
בהמשך הופנה התובע לביצוע בדיקת IVP שבה נמצא כי אורך הכליה השמאלית הוא כ- 16 ס"מ. הכליה השמאלית אובחנה ככליה לבנה. עוד נמצא, כי השלפוחית בעלת דפנות חלקים והתרוקנות השתן תקינה, כאשר בדיקה זו היא אחת מנתוני הבסיס לטענת הרשלנות. התובע לא חזר על התלונות בדבר כאבים באזור הכליות, עד ליוני 95, עת שפנה לחדר המיון כשהוא מתלונן על חום גבוה ובחילות שהחלו, לדבריו, באותו היום. לאחר בדיקה קלינית ובדיקות מעבדה שבה נמצא ערך קריאטינין של 2.5.
התובע שוחרר תוך המלצה להישאר במעקב של הרופא המטפל ולשוב לחדר המיון במקרה של החמרה במצבו. כמו כן, הומלץ לבדוק את תפקוד הכליות. גם ממצא זה הוא מנתוני הבסיס לתביעה. ביולי 95, במכתב ההפניה למרפאה האורולוגית, נרשם כי התובע מתלונן על כאבים באזור הגב והפרעה במתן שתן זה מספר חודשים ובפיאלוגרפיה תוך ורידית קיימת נפרוליתיאזיס.
התובע שב והתלונן על כאבים באזור הכליה השמאלית בפני הרופא. והוא הפנה אותו לנפרולוג בבית החולים. במכתב ההפניה ציין את ממצאי בדיקת ה-IVP. בבדיקת האולטרה סאונד נמצאו סימני הידרונפרוזיס קלים בכליה השמאלית, ערך הקריאטינין היה 2.5. הרופא ציין במכתב ההפניה לאורולוג כי התובע התלונן על כאבים באזור הכליה השמאלית במשך מספר שבועות, כן צוינו ממצאי הבדיקות שנערכו לתובע.