www.rashlanut-refuit.org

אובייקטיביות מומחה רפואי במסגרת תביעה ייצוגית נגד חברת תרופות

אובייקטיביות מומחה רפואי במסגרת תביעה ייצוגית נגד חברת תרופות

בית המשפט העליון נדרש לדון בערעור אשר הוגש לגבי מינויו של מומחה רפואי במסגרת תביעה שעסקה ברשלנות רפואית של חברת תרופות. מדובר בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד הנתבעת ועוד שתי חברות אחרות לגבי תרופה בשם "קלוקס" (Celox).

 

התובעים טענו כי חברות התרופות הנתבעות שיווקו את התרופה במשך שנים למרות שיש בנטילתה לאורך זמן סיכונים קרדיו-ווסקולאריים. לטענת התובעים, הסיכונים האמורים היו ידועים (או היו צריכים להיות ידועים) לחברות התרופות כבר בשנת 1999. לדבריהם, רק בשנת 2005 התפרסמה אזהרה בדבר הסכנות בשימוש ממושך בתרופה.

יש לציין כי שתיים מתוך שלוש החברות הנתבעות הגיעו להסכמי פשרה עם התובעים. לפיכך, נותרה רק חברת תרופות אחת אשר סירבה להגיע להסכם פשרה ובין הצדדים נקבעו הליכי הוכחות בעניין. כמו בתביעות רבות העוסקות במחלוקת רפואית בין צדדים, מוצא בית המשפט לנכון למנות מומחה רפואי מטעמו.

 

השופט ביקש מהצדדים להציג בפניו רשימה של מומחים רפואיים פוטנציאליים אשר מהם ייבחר בסוף המומחה מטעם בית המשפט. הצדדים הציגו מומחים מטעמם ובסוף קבע בית המשפט המחוזי את מינויו של מומחה מתחום הראומטולוגיה (תחום רפואי העוסק במחלות ראומטיות בעיקר במפרקים ורקמות).

 

האם מומחה אשר רשם את התרופה בתור רופא יכול להיות אובייקטיבי?

כאן נוצרה בעיה אשר הביאה את התובעים להגיש ערעור על מינויי המומחה מטעם בית המשפט. התובעים טענו כי מרבית הרופאים מתחום הראומטולוגיה נתנו במרוצת השנים מרשמים לנטילת התרופה נשוא התובענה. אי לכך, לטענתם, במקום בו המומחה הרפואי יוכיח שאכן היה ניתן לדעת לגבי הסיכונים הנטענים, חושף הוא את עצמו לתביעות רשלנות רפואית. מיותר לציין כי חשיפה לכאורית זו עלולה לגרום למצב בו המומחה הרפואי יפעל תוך משוא פנים ולא כפי שמצופה מ"מומחה רפואי אובייקטיבי".

כבוד השופט העליון, אשר דן גרוניס, כתב בפסק הדין כי יש טעם בטענה אשר העלו התובעים לחשש מפני ניגוד עניינים הטבוע במינוי מומחה מתחום הראומטולוגיה. השופט ציין כי מרבית המומחים בתחום הראומטולוגיה נהגו לרשום למטופליהם מרשמים לתרופה העומדת במוקד ההליך, או לתרופות מסוגה. כמו כן, המומחה אשר מונה מטעם בית המשפט במקרה דנן העיד בעצמו כי רשם הוא תרופה זו למטופלים לא פעם ולא פעמיים. "חשש זה מצדיק את קבלת הערעור, כך שתיבחן האפשרות למנות מומחה מתחום הפרמקולוגיה".

 

"שני טעמים נוספים הצטרפו לטעם העיקרי: ראשית, המבקשת הגישה את הבקשה טרם שניתנה חוות דעת רפואית על ידי המומחה. בכך יש כדי לפעול לטובתה. שנית, לא התרשמתי כי המשיבה הציגה טעם משמעותי לכך שאין למנות פרמקולוג במקרה דנא. לפיכך, סבור אני כי יש לבחון את האפשרות שהמומחה שימונה מטעם בית המשפט במקרה דנא יהיה מתחום הפרמקולוגיה".


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

ככלל, שכרו של המומחה הרפואי הממונה מטעמו של ביהמ"ש משולם ע"י הצדדים. האם לאחד הצדדים ינתן פטור מתשלום שכרו של המומחה? 

בקשה למחיקת תביעה על הסף יכולה להתקבל במספר מקרים. האם תימחק התביעה במקום בו חוות הדעת הרפואית לא צורפה, למרות הארכת המועד? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם מכתב הפנייה לחדר מיון יכול לשמש כראייה קבילה בבית המשפט, בתביעה שעניינה רשלנות רפואית? 

האם בית החולים סורוקה בב"ש התנהל ברשלנות רפואית כאשר בחן את התובעת ולא זיהה שהיא סובלת ממחלה נדירה? קראו עוד... 

האם בית המשפט יתיר הוספת חוות דעת רפואית משפטית לאחר החלפת עורך דין במסגרת תביעה שעניינה רשלנות רפואית? 

בעקבות פערים בין חוות הדעת המומחים מטעם הצדדים, מינה בית המשפט מומחה רפואי מטעמו אשר בחן את התובעת והעמיד נכותה על 10% באופן זמני ו-5% לצמיתות... 

האם ניגוד עניינים בין שני מומחים מטעם בעלי דין שונים במסגרת תביעה, מהווה עילה לביטול חוות הדעת של אחד מהם? 

האם רופא עובד מדינה רשאי להגיש חוות דעת רפואית נגד המדינה במסגרת תביעת רשלנות רפואית? 

האם רופא אשר נתבע במסגרת תביעה בגין רשלנות רפואית, רשאי להציג את גרסתו המקצועית בתוך תצהיר עדותו הראשי? 

דיון בבית המשפט העליון בנוגע לפסילת מומחה רפואי במסגרת תביעת רשלנות רפואית העוסקת בייצוגית נגד חברת תרופות... 

תביעות העוסקות ברשלנות רפואית נתמכות בחוות דעת רפואיות של מומחים מטעם בעלי הדין ומטעם בית המשפט בעצמו. מומחים מאת בית המשפט מתמנים על פי רוב במקום בו קיימת מחלוקת בין מומחי הצדדים ועל בית המשפט להכריע בסוגיה רפואית... 

ככלל לא יפעל רופא נגד מי שנמצא בטיפולו ולא יעשה שימוש לרעה במידע הרפואי הנמצא ברשותו", וכפועל יוצא לא יערוך חוות דעת העלולה לפגוע במטופל שלו, אלא אם כן חוייב לעשות כן על ידי בית המשפט... 

באשר לטענה שיש לפסול את חוות דעת המומחה, מאחר והוא עבד עבור הנתבעת בעבר, לא מצאתי שיש בה לבסס את הבקשה וכדי להקים את הטענה של חשש ממשי למשוא פנים... 

האם ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית ללא תמיכת חוות דעת רפואית מטעם התביעה? קראו עוד בפורטל רשלנות רפואית... 

מהו הדין במידה והרופא המומחה אשר חתום על חוות הדעת הרפואית נפטר במהלך המשפט? כיצד יש להתייחס לחוות דעתו? האם יש להמציא חוות דעת חדשה? בתוך כמה זמן? קראו עוד בפורטל רשלנות רפואית... 

מתי ימנה בית המשפט מומחה רפואי מטעמו? מתי יטיל בית המשפט את מימון חוות הדעת הרפואית על הנתבעים? קראו עוד בפורטל רשלנות רפואית... 

בבקשה נטען, כי עסקינן בנזק מיוחד ולא בנזק כללי ועל כן מבקשת התובעת מבית המשפט כי יפטור אותה מהגשת חוות דעת רפואית  

האם בית המשפט יפטור תובע מהגשת חוות דעת רפואית במקרה של מצב כלכלי קשה? האם ימונה מומחה רפואי מטעם בית המשפט במקום מומחה מטעם התובע? 

האם קופת החולים התרשלה באי העברת מידע מלא בדבר מצבה הרפואי לאורטופד אשר טיפל בה?