רשלנות רפואית - מה יש לפרט בגליון ניתוח?
חוק זכויות החולה קובע כי כל פעולה רפואית, ואו טיפול שניתן לחולה, חייבים להיות מדווחים ורשומים בתיקו האישי. החוק מטיל אחריות זו על כתפיו של כל רופא או איש צוות רפואי העוסק בעניינו של החולה, כולל אחיות, טכנאי רנטגן, רופאים מתמחים, מיילדות וכו’.
במהלך ניתוח חלה על הצוות הרפואי חובה לתעד את כל הפרטים הקשורים לניתוח על גבי "גיליון ניתוח". בגיליון זה צריכים להיות מפורטים הסיבות לניתוח, מהלכו, סוג ההרדמה שניתנה (מקומית או מלאה), הפעולות אשר בוצעו במהלך הניתוח, שמות הרופאים המנתחים (לרבות עזיבה או כניסה של רופאים נוספים לחדר הניתוח) ועוד. על הרופאים מוטלת חובה לתעד גם סיבוכים או תקלות שאירעו במהלך הניתוח.
לא אחת מגלים הרופאים סיבוכים נוספים, או דיאגנוזות חדשות בזמן הניתוח או לאחריו. החוק קובע כי על הצוות הרפואי לתעד גם אירועים ואבחנות מסוג זה בגיליון המעקב. זה המקום לציין כי התיק הרפואי של כל חולה הינו מסמך הפתוח לעיניו והוא רשאי לעיין בו כל אימת שירגיש צורך בכך. לגיליון המעקב ישנה חשיבות רפואית רבה, גם לטיפולים עתידיים, וגם לצורך הבנת ההליך הרפואי שנעשה במידה ובוצע ההליך באופן רשלני.
חובת יידוע המשפחה, חובה משפטית ורפואית
הצוות הרפואי מחויב גם ליידע את החולה ומשפחתו לגבי מהלך הניתוח, הצלחתו, סיכונים נוספים שעלולים להתפתח אצל החולה ועוד. השמטת פרטים מסוג זה עלולה להביא את הרופאים לספסל הנתבעים בבית המשפט, במקום בו התנהל הניתוח בצורה רשלנית.
על פי חוק זכויות חולה, רשאי מנהל מוסד רפואי ואו משרד הבריאות, רשאים להקים וועדת בדיקה פנימית במקום בו עולה חשד להתנהלות רשלנית של הצוות הרפואי. מסקנות וועדות אלו מגיעות גם למנהל המוסד, גם לחולה אשר בעניינו עסקה הוועדה וגם לרופא המעורב.