שירותי פונדקאות בגין רשלנות רפואית שהביאה לכריתת רחם
.jpg)
האם מטופלת אשר בעקבות אי אבחון סרטן צוואר הרחם איבדה את יכולתה ללדת רשאית לתבוע מהרופאים הרשלנים פיצויי בגין שירותי פונדקאות עתידיים? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי במסגרת תביעה לאחר רשלנות בסרטן. מדובר באישה אשר פנתה בגיל 32 לגניקולוג והתלוננה בפניו על כאבים שונים בבטן התחתונה ודימום בלתי סדיר מהנרתיק. הרופא ערך למטופלת מספר בדיקות אשר אבחנו עדות לזיהום מסוג HPV אך לא לקיומו של גידול ממאיר.
המטופלת אושפזה בבית החולים איכילוב עקב כאביה ואובחן כי היא סובלת גם מדלקת בדרכי המין. המערערת הוסיפה ופנתה באופן פרטי לגניקולוג נוסף אשר גם הטיפולים השונים שניתנו לה על ידו לא הביאו מזור לבעיותיה. במהלך החודשים הבאים, עברה התובעת בדיקות רבות נוספות אשר לא השכילו לאבחן את מחלתה או לסייע לה בכאביה. רק במרץ 1999, עשרה חודשים לאחר פנייתה הראשונה, השכילה רופאה בבית חולים אחר לאבחן באמצעות בדיקת ביופסיה מצוואר הרחם כי מדובר בגידול סרטני.
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בסרטן צוואר הרחם, מתי תוגש תביעה?
בעקבות האיחור באבחון, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה והאחרונה איבדה את יכולתה להרות ולהביא ילדים לעולם. אי לכך, הוגשה על ידה תביעה ובמסגרתה עתרה האחרונה לראש נזק חריג – פיצויים בגין הצורך לפנות לשירותי פונדקאות. בית המשפט המחוזי קיבל את תביעתה של המערערת וקבע כי במהלך עשרה חודשים נערכו לתובעת מספיק בדיקות אשר היה בהן כדי לאבחן את הסרטן ולמנוע את כריתת הרחם.
הפיצויים, בשל אובדן הסיכוי להרות
בית המשפט קבע כי נכותה הפיסית של המערערת עומדת על 40% ונכותה הנפשית על 5%. עם זאת, השופטים ציינו כי מלבד אובדן היכולת להרות, לא נותרה המערערת עם נכות תפקודית אשר מונעת ממנה להתפרנס בעתיד. מדובר אפוא בפיצויים על בסיס הכאב והסבל. השופטים קבעו כי ראש נזק זה נשען על שלילת חוויית ההיריון והלידה מהתובעת, תוך הקטנת סיכוייה להינשא באופן משמעותי. כמו כן, תחושות החרדה והתסכול עימן נאלצה התובעת להתמודד הצדיקו אף הן את פסיקת פיצויים עבורה (שהועמדה בסוף על סך של כחצי מיליון שקלים).
בעניין הצורך בפונדקאות, נקבע כי נוכח נתוניה הבריאותיים של התובעת, דרכה להורות באמצעות הליך פונדקאות יהיה רק בחו"ל שכן האחרונה רווקה ובישראל החוק מדיר מתחולתו רווקים ורווקות. בפסק הדין נכתב כי לגבי ההפריה חוץ גופית של ביצית, שהינה השלב הראשון בפונדקאות, יש לפסוק עבור התובעת פיצוי של 60,000 ₪ (זאת מתוך התפיסה שבשל עקרות מכנית של התובעת, גם אילולא האבחנה הרשלנית, מצבה של המערערת היה מצריך כנראה הפריה חוץ-גופית).
לצורך השלב השני של הליך הפונדקאות – השתלת הביצית המופרית ברחם פונדקאית, וכל הכרוך בכך (לרבות נסיעות לחו"ל) - נפסק לתובעת פיצוי בסך 300,000 ש"ח. לכך נוספו נזקיה המיוחדים של התובעת שהוערכו על ידי בית המשפט בסכום גלובלי של 35,000 שקלים. כמו כן, נפסק עבורה פיצויי בגין הצורך בטיפול פסיכולוגי בסך של 30,000 שקלים ושכר טרחת עורך דין.