רשלנות רפואית תסמונת אשרמן, מתי ניתן לקבל פיצויים?

תסמונת אשרמן הידועה גם בשם הידבקות תוך רחמית, היא תופעה המתרחשת ברחם לאחר הריון, שבה מתפתחת בחלל הרחם רקמה צלקתית עד לחסימה מלאה שלו. התסמונת עלולה להיגרם כתוצאה מגרידה, סיבוכי הריון, שארית שלייה לאחר לידה או טראומה אחרת שנגרמת לאזור הרחם. התסמונת פוגעת בסיכויים להיכנס להריון ואף גורמת להפחתת הדימום הווסתי והפלות חוזרות.
תסמונת אשרמן עלולה להתפתח כתוצאה מרשלנות רפואית עקב הותרת שאריות שלייה ברחם לאחר ביצוע גרידה, הפלה או לידה. קיימת חשיבות רבה לאבחן את התסמונת בזמן אמת על ידי הרופא אשר ביצע את הגרידה או הצוות הרפואי שטיפל באישה אחרי ההליך הרפואי שהביא להתפתחות התסמונת.
רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי בחוסר אבחון, אבחון לקוי או מאוחר של תסמונת אשרמן, מאחר שככל שחולף הזמן, פוחת הסיכוי להציל את מצב הרחם הפגוע. לאחר האבחון יש לבצע פעולה כירורגית הנקראת היסטרוסקופיה אבחנתית, כדי לנסות ולהפריד את ההידבקויות שנוצרו בחלל הרחם.
רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי גם בביצוע לקוי של היסטרוסקופיה אבחנתית, אשר בוצעה שלא על פי הפרקטיקה המקובלת בעולם הרפואה, ואף עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לרחם ולפגוע ביכולת להרות בעתיד. במקרה שנגרם נזק משמעותי עקב אבחון או טיפול לקוי ניתן לברר באמצעות עורך דין העוסק ברשלנות רפואית, אם יש מקום להגשת תביעה לתשלום פיצויים בגין הנזק שנגרם למטופלת.
כדי לקבל פיצויים בגין עוולת הרשלנות, יש להוכיח באמצעות חוות דעת רפואית של מומחה כי קיים קשר סיבתי בין הטיפול הלקוי לבין הנזק שנגרם לתובעת. בית המשפט בוחן באמצעות חוות הדעת, הגיליון הרפואי וראיות נוספות האם מדובר במקרה של רשלנות רפואית, ואם התשובה לכך חיובית הוא יפסוק פיצויים על פי חומרת הנזק.
תופעת תסמונת אשרמן בגין רשלנות בלידה
אישה שילדה בניתוח קיסרי, סבלה מהפרשות ריריות מהרחם, על כן עברה ניתוח במטרה לנקות את רחמה. לאחר הטיפול, התגלה כי היא סובלת מתסמונת אשרמן ואבדו סיכוייה ללדת, לפיכך הוגשה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה נגד הנהלת בית החולים.
על פי עובדות התביעה, במהלך חודש אוקטובר 1993, אושפזה התובעת, ילידת 1962 ואם לחמישה ילדים, בבית החולים בצפון הארץ, אשר בבעלות הנתבעת, לקראת לידה, וזאת בעקבות הופעת צירים ללא ירידת מים. בעקבות מצב עכוז של העובר וסיבות נוספות, הוחלט על סיום הלידה בניתוח קיסרי, שבוצע באותו היום בהרדמה מלאה.
ברשומה הרפואית צוינו פרטי הניתוח, אשר לפיהם הניתוח ומהלכו היו תקינים, ההמוגלובין בדם היה 9.3, היה הפסד דם בכמות של כ- 700 סמ"ק, וכן היה קרע רחמי מימין שנתפר ונסגר בתפרים בודדים. בנוסף צוין בדו"ח, כי הוצאה ידנית של השיליה, ביקורת לחלל הרחם.
בעקבות הניתוח טופלה התובעת בתרופות מסוג פנבריטין, גרמיצין וברזל. היא השתחררה במצב כללי טוב לביתה עם המלצה למנוחה, למעקב רפואי וכן להמשך לקיחת תרופת פנבריטין למשך שבוע. לאחר ימים ספורים הגיעה התובעת אל רופא, בקופת חולים כללית, עם חום של 39 מעלות, כאבים חזקים בבטן התחתונה והפרשה דמית מוגלתית, והופנתה על ידו לבית החולים להשגחה בחשד ל"אנדימטריטס".
בבית החולים, אובחן אצלה רחם מוגדל וכן הפרשות מהנרתיק עם ריח רע. היא טופלה עם פניצילין, גרימצין וכן עם תרופות נוספות. חום גופה חזר לנורמה, כך שבחלוף מספר ימים, לבסוף היא שוחררה לביתה עם המלצות להמשך קבלת תרופות אנטיביוטיות ומעקב רפואי. במסגרת האשפוז בוצעה לתובעת בדיקת אולטראסאונד, שלא הראתה כל תוכן לחלל הרחם. כן, צוין בדו"ח האשפוז, כי התובעת סבלה מאנמיה בשיעור של 6.9%, כך שהיא קיבלה עירוי דם.
בחלוף ששה שבועות ממועד הניתוח הקיסרי, הגיעה התובעת אל מרפאת קופת חולים כללית, לרופאה אשר הפנתה אותה לבית החולים תוך ציון: "צוואר הרחם פתוח לכ- 1 אצבע. מהרחם יוצאת רקמה (השיליה?) עם ריח חזק".
עוד באותו היום הגיעה התובעת אל בית החולים, שם ציין חדר המיון אבחנה של Placental Polyp s/p.c.s. כן, צוין, כי בבדיקה וגינלית יצא ממצא באורך של 10 ס"מ עם ריח מוגלתי, רחם מוגדל, וכי בבדיקת אולטרסאונד וגינלית נמצא "אזור היפר-אקוגני" שתופס את כל חלל הרחם.
למחרת, בהרדמה כללית, הוצאו "קרומים" מרחם התובעת, וכן בוצע ניקיון לחלל הרחם בעזרת לינגטות ספוגות בטדין. בחלוף חמישה ימים, שוחררה התובעת אל ביתה במצב טוב. אולם לאחר מספר שנים התגלה כי התובעת סובלת, כתוצאה מההליכים הגופניים והרפואיים שעברה, מתסמונת אשרמן, שמשמעותה אובדן הווסת, התבלות הרחם וחוסר האפשרות להרות.
לאחר שמיעת טענות הצדדים וחוות דעת של מומחים מטעמם, בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי מדובר במקרה של רשלנות רפואית, על כן חייב את הנתבעת לשלם לתובעת פיצויים בסך של 250,000 שקלים, בגין כאב וסבל, עזרת צד ג' מיוחדת ועבור הוצאות שונות, נסיעות, עלות חוות דעת רפואית, הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.