רשלנות רפואית בניתוח ראש
ניתוח ראש מיועד לטפל בפתולוגיות שונות באזור הראש, במצבים שבהם הטיפול התרופתי נכשל או שיש צורך ראשוני בטיפול כירורגי. ניתוחי ראש מבוצעים בשל חבלת ראש, כמו שברים בעצמות הגולגולת ושטפי דם במוח, או לצורך הוצאת גידולים סרטניים, לטיפול בשבץ מוחי, לתקן מום מולד, או לפתור בעיה כרונית, כמו דלקות אוזניים כרוניות.
ברוב המקרים הניתוח מתבצע בזמן שהמנותח נמצא תחת הרדמה כללית ומשך הניתוח משתנה בהתאם למידת המורכבות שלו. למרות הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת, כל ניתוח עלול להסתבך ולגרום לנזק, וקיים סיכוי לדימום מסיבי, לזיהום מקומי או מערכתי ואף לפגיעה בעצבים שיכולה לגרום לשיתוק זמני או קבוע. אמנם כל ניתוח נושא סיכון ייחודי בהתאם לטיבו, יחד עם זאת, כל הניתוחים נושאים סיכונים משותפים הנובעים מהרדמה כללית, תהליך החלמה של פצע וחדירה לתוך רקמת המוח.
האם הניתוח היה הכרחי?
מעצם טיבם ניתוחי ראש כרוכים בסיכונים משמעותיים רבים, שעלולים לגרום לנזקים חמורים. ישנם מצבים שבהם מתרחשת רשלנות רפואית בניתוח ראש, כמו למשל, כאשר בוצע ניתוח שלא היה הכרחי והמטופל נחשף לסיכון גבוה, או במקרים שבהם הטכניקה הניתוחית שננקטה לא היתה סבירה, או שהמעקב אחרי מצבו של המנותח היה לקוי.
בתביעת רשלנות רפואית בניתוח ראש, התובע נדרש להוכיח שהפרת חובת הזהירות על ידי המנתח או הצוות הרפואי הנתבע, גרמה לו נזק. פיצויים בגין רשלנות רפואית יינתנו רק כאשר נגרם למטופל נזק וכאשר קיים קשר סיבתי בין התנהגות הנתבע לאותו הנזק, ועל התובע להוכיח שהנזק לא היה נגרם לולא הנתבע לא היה נוהג כפי שנהג.
האם התקיימו היסודות של עוולת הרשלנות?
תביעת רשלנות רפואית בניתוח ראש מבוססת על עוולת הרשלנות. כדי לקבוע האם התקיימה רשלנות, בודק בית המשפט האם התקיימו היסודות של עוולת הרשלנות. כלומר, האם קיימת חובת זהירות של הנתבע כלפי התובע, האם היתה הפרה של אותה חובה, האם נגרם נזק בגין ההפרה, וקיומו של קשר סיבתי.
התביעה מבוססת במידה רבה על הרשומה הרפואית. בשלב ראשון של הגשת התביעה יש לאסוף את החומר הרפואי הקשור לניתוח שהתובע מבקש להוכיח שנעשה ברשלנות, ולהציג בפני רופא מומחה העתק של הרשומה הרפואית הכוללת את כל המסמכים והתיעוד הנוגעים למצבו הרפואי.
רצוי להתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית טרם תחילת ההליך. עורך הדין יפעל לקבלת התיעוד הרפואי ויפנה את המטופל למומחה רפואי מתאים, ולאחר איסוף כל המידע וחוות הדעת יעריך האם בכלל יש עילה להגשת תביעה.
מהו היקף הנזק כתוצאה מהרשלנות?
לכתב התביעה יש לצרף חוות דעת של מומחה רפואי בתחום של הרשלנות הנטענת. המומחה יקבע אם היתה רשלנות רפואית ומהו היקף הנזק. המומחה יעריך אם המנתח נהג בצורה סבירה, האם הוא חרג מהנהלים המקובלים, האם ננקטו אמצעי זהירות שנדרשו כדי להבטיח את שלומו של המטופל, ועוד פרמטרים הנוגעים לרשלנות.
לחוות דעת של מומחה רפואי יש משקל רב בעת הגשת התביעה, וברוב המקרים הוא יעבור חקירה נגדית בבית המשפט. חוות דעת כרוכה בתשלום גבוה שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים, לכן חשוב לפנות למומחה שבקיא בחומר ושימש בעבר כמומחה בדיונים משפטיים. עם זאת אם התביעה תתקבל, הנתבעים יחויבו בהחזר תשלום למומחה הרפואי בנוסף לסכום הפיצויים.