מהו עיקרון ריחוק הנזק בתביעת רשלנות רפואית?
כל אדם שנגרם לו נזק כתוצאה מטיפול רפואי רשלני, יכול להגיש תביעת רשלנות רפואית ולתבוע פיצוי כספי מהגורם המטפל. מטרת הפיצויים בדיני נזיקין, היא החזרת מצב הנפגע לקדמותו, כלומר ניסיון להעמיד את התובע ככל הניתן במצב שבו היה לפני שנגרם לו נזק, טרם האירוע המזכה אותו בפיצויים.
במסגרת הגשת התביעה, התובע נדרש להוכיח באמצעות חוות דעת רפואית, רשומה רפואית, עדים וראיות שונות שנגרם לו נזק משמעותי כתוצאה מטיפול רשלני, עליו להוכיח שהנזק נגרם כתוצאה מהפרת חובת הזהירות על ידי הנתבע וכי קיים קשר סיבתי בין הפרת החובה לנזק.
מהו עיקרון ריחוק הנזק?
עיקרון ריחוק הנזק הוא מושג משפטי המהווה מבחן תנאי מצטבר לקיומו של קשר סיבתי ולזכאות לקבלת פיצויים בגין נזק שנגרם כתוצאה מרשלנות רפואית. עיקרון זה נועד למזער את אחריות הרופא המטפל או הצוות הרפואי שגרם נזק למטופל ולפטור אותו מתשלום פיצויים בגין נזקים מסוימים, הנחשבים כרחוקים מבחינה כרונולוגית מאירוע התרחשות הנזק.
סעיף 76 לפקודת הנזיקין קובע כי אפשר שישולמו פיצויים בלבד או בנוסף על ציווי או במקומו, אלא שאם התובע סובל מנזק, ישולמו לו פיצויים רק בשל אותו נזק שעלול לבוא באורח טבעי במהלכם הרגיל של הדברים ושבא במישרין מעוולת הנתבע, ואם התובע סובל מנזק ממוני, לא יינתנו לו פיצויים בשל הנזק אלא אם מסר פרטים עליו בכתב התביעה או בצירוף לו.
לפיכך, עיקרון ריחוק הנזק מתקיים כאשר המזיק אחראי רק לנזק שנגרם באופן ישיר מהמעשה שלו. כלומר, אם התובע סובל מנזק, יינתנו לו פיצויים רק בשל אותו נזק שעלול לבוא באורח טבעי במהלכם הרגיל של הדברים ושבא במישרין מעוולת הנתבע וכל נזק אחר אינו בר פיצוי, גם אם הוא נובע מבחינה עובדתית מהעוולה.
קשר סיבתי וסוגיית ריחוק הנזק
כדי לקבל פיצויים בגין רשלנות רפואית, על התובע להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לו ובין התנהגות הנתבע - כלומר, עליו להוכיח שהנזק לא היה נגרם לולא המטפל לא היה נוהג כפי שנהג. קשר סיבתי בתביעת נזיקין בוחן את הקשר בין הגורם האשם לבין הנזק הראשוני שנגרם, והוא מהווה תנאי להטלת אחריות על הנתבע בגין אותו נזק העומד לדיון משפטי.
ואולם, יש להפריד בינו לבין סוגיית ריחוק הנזק, הבוחנת על אילו נזקים יחויב הנתבע מתוך כלל הנזקים שנגרמו עובדתית כתוצאה מאשמתו, כלומר הקשר הסיבתי דורש קיום קשר מדעי ישיר בין המעשה לבין הנזק, בעוד מבחן הריחוק דורש קרבה טבעית בין השניים ואף מגדיר נזק רחוק מדי כנזק שאינו בר פיצוי.
סעיף 64 לפקודת הנזיקין קובע כי התובע יהיה זכאי לקבל פיצויים רק אם אשמתו של הנתבע גרמה סיבתית לנזק. לשם כך, על התובע להוכיח כי קיים קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי. הדיון בסוגיית ריחוק הנזק ממוקם במסגרת שאלת הקשר הסיבתי המשפטי, כפי שנקבע בסעיף 76 לפקודה.
מבחן הצפיות לגבי סוג הנזק