www.rashlanut-refuit.org

סרטן השד - רשלנות רפואית באבחון וטיפול

סרטן השד - רשלנות רפואית באבחון וטיפול

סרטן השד הינו אחת ממחלות הסרטן הנפוצות ביותר והוא מופיע בדרך כלל אצל נשים מעל גיל 50. הסכנה העיקרית בסרטן השד הינה שליחת גרורות המחלה לבית השחי, לכבד, הריאות ואו למחזור הדם והמוח. כמו כן, היות והשד איננו איבר אשר לא ניתן לחיות בלעדיו, פעמים רבות כריתת השד יכולה להביא לרפואה מלאה מן המחלה.

כ-1,000 נשים בישראל נפטרות מסרטן השד מדי שנה. למעשה, מדובר בתופעה בינלאומית בקרב נשים בעולם המערבי. סרטן השד נחשב באוכלוסיה זו למחלה הממארת הנפוצה ביותר. המחלה נפוצה בעיקר בקרב נשים אשר עברו את תקופת הווסת, דהיינו מעל גיל 45. עם זאת, קיימים מספר גורמי סיכון נוספים לחלות במחלה כגון עישון, השמנת יתר, פגם גנטי, גלולות למניעת הריון וכדומה.

חשיבות אבחון סרטן השד בהקדם

כמו כל גידול סרטני ממאיר, גם אבחון מוקדם של סרטן השד מעניק בעקבותיו אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד להחלמה. עם זאת, איחור באבחון גידול סרטני זה עלול להיות קריטי. סרטן השד הינו סרטן אלים אשר שולח את גרורותיו לאיברים נוספים בגוף. אי לכך, רשלנות רפואית באבחון סרטן השד עלולה להביא לתוצאות בלתי הפיכות מבחינת החולה.

 

במידה והסרטן מתגלה בשלביו הראשונים, הפרה-סרטניים, אחוז השרידות של החולה עומד על כ-99%. במקרים בהם הגידול הסרטני מגיע לגודל של מעל לחמישה סנטימטרים, וגרורות של הסרטן מופיעות בצלעות, בקשרי הלימפה בבית השחי או בחזה, מדובר במצב מתקדם יותר של המחלה. שלב זה עלול לגרום למוות בכ-50% מן המקרים. במצב בו הרופא לא השכיל לאבחן את הסרטן בטרם נשלחו גרורותיו לאיברים מרוחקים לשד (כגון המוח, הכבד או העצמות), אחוז ההישרדות עומד על 16% בלבד.

כיצד ניתן לאבחן סרטן השד?

המודעות הגוברת לעניין סרטן השד מביאה נשים רבים להיבדק מדי מספר שבועות אצל כירורג או גניקולוג. במסגרת בדיקות אלו אמורים הרופאים להתחקות אחר סימנים חשודים שעלולים להעיד על התפתחות סרטנית ממארת.

 

סימנים אלו יכולים להיות הופעת גומות, הופעת בליטות, שינויי צורה באחר השדיים, תזוזת הפטמה, הופעת כלי דם, הפרשות מן השד ועוד. כמו כן, רופא אמור לחוש על ידי מישוש בגושים חשודים בשדיים. השלב השני לגילוי המחלה הינו צילום רנטגן הידוע בשמו – בדיקת ממוגרפיה. אי הפניה לביצוע בדיקה זו, למרות חשד להתפתחות סרטן השד, עלול להיות רשלנות רפואית. כמו כן, פענוח שגוי של תוצאות בדיקת ממוגרפיה עומד אף הוא לרועץ לפתחו של הרופא בבחינת התנהלותו.

שימו לב, נשים צעירות נוטות לעיתים ליטול טיפולים הורמונאליים למיניהם. אבחון המחלה אצל נשים אלו יכול להתבצע דרך בדיקת אולטראסאונד. רופא אשר נדרש לאבחן סרטן השד בקרב אישה הנוטלת טיפול מסוג זה, חייב להפנותה לביצוע בדיקת אולטרא סאונד ולא בדיקת ממוגרפיה.

ניתן לאבחן את סרטן השד גם באמצעות בדיקת MRI. בדיקת MRI הינה הבדיקה הרגישה ביותר ושיעור הגילוי שלה עומד על קרוב ל-97%. במידה ואובחנו ממצאים חשודים במהלך הבדיקות, על הרופא לבחון את הנושא באמצעות בדיקת ביופסיה. מיותר לציין כי אי הפניה לביצוע בדיקת ביופסיה, או פענוח שגוי של תוצאות בדיקה זו, הינן עילה לחשד בגין רשלנות רפואית.

רשלנות רפואית בסרטן השד

היות וסרטן השד נחשב לאחת מן המחלות הנפוצות ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, פעמים רבות מוגשות תביעות בגין רשלנות רפואית באבחון ואו טיפול בסרטן זה. רשלנות רפואית בעניין סרטן השד יכולה לנבוע ממספר גורמים, החל מרופא המשפחה, דרך הגניקולוג וטכנאי המעבדה, וכלה במנתח אשר אמור לבצע את כריתת השד (במידת הצורך). רשלנות רפואית בסרטן השד יכולה להיות בגין אבחון מאוחר של הסרטן, או אי הפניה לבדיקות מתאימות למרות חשד סביר. כמו כן, פענוח שגוי של בדיקות אלו, למרות הפניה אליהן, יכולה להיות אף היא עילה להגשת תביעה בעניין רשלנות רפואית.

רופא אשר הפנה מטופלת לבדיקה בעניין סרטן השד, ולא עקב אחר ביצוע הבדיקה בפועל, עלול להיות אף הוא אחראי במידה מסוימת להתפתחות סרטן בשדיה. מיותר לציין כי מדובר פרטנו כאן מספר מצומצם ביותר של רשלנות רפואית בסרטן השד. לא ניתן לכתוב במאמר קצר זה את כל סוגי הרשלנות הרפואית בנושא סרטן השד (שכן היה הנייר משחיר).

 

לפיכך, במידה וקיים חשד לרשלנות רפואית בטיפול או אבחון סרטן השד, יש למהר ולפנות לייעוץ משפטי. עורכי דין המתמחים בתחום יכולים לבחון סוגיה זו, על ידי מינוי מומחים רפואיים מוכרים. מומחים אלו יוכלו להתחקות אחר הרישום הרפואי עוד מראשית הטיפול בקופת חולים ועד לפניה לבתי החולים ובדיקות המעבדה.

דוגמאות לפסקי דין

בשנת 2004 פסק בית המשפט המחוזי פיצויים על סך כ-931,000 שקלים בגין אי אבחון סרטן שד למרות תלונות על כאבים באזור השדיים והצלעות. רופאת המשפחה במקרה זה, אשר נתבעה על ידי המטופלת, לא השכילה לחבר את הקשר בין תלונותיה של התובעת ולבין הצורך בביצוע בדיקות אולטרא סאונד שדיים לבירור קיום סרטן השד.

 

במקרה נוסף, רופא משפחה לא הפנה אישה לבדיקת ממוגרפיה למרות שביקשה זאת. התובעת במקרה זה טענה בפני הרופא כי במשפחתה קיימת היסטוריה של סרטן השד, גם אצל אימה וגם אצל סבתה. עם זאת, הרופא סבר כי הפניית אישה לבדיקת סרטן השד בגיל 34 איננה מתיישבת עם ההנחה שסרטן זה מופיע אצל נשים בגיל 55 ומלאה בלבד. התפתחות הסרטן בגופה של התובעת במקרה זה, הביא לפסיקת פיצויים עבורה בסך כ-633,000 שקלים.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת סובלת ממחלת סרטן השד, זאת משום שקופת החולים ובית החולים לא השכילו לאבחן את הסרטן במועד. אי לכך, התפשטה המחלה בגופה של התובעת... 

התובעת טוענת כי איחור בביצוע ממוגרפיה גרם לאבחון מאוחר של סרטן השד. אי לכך, תובעת היא פיצויים בגין רשלנות רפואית... 

המנוחה לא הופנתה על ידי הרופאים לביצוע בדיקת קולונסקופיה ועל כן לא אובחן סרטן המעי הגס ממנו סבלה. האם מדובר ברשלנות רפואית? 

לתובע, נער צעיר, התגלה גידול שפיר בראשו. בסמוך לאחר גילויו, הוסר רובו של הגידול בהליך ניתוחי, אולם לתובע נגרמו בעטיו של הגידול ושל הניתוח נזקים רבים. 

התובעת נבדקה על-ידי רופא כאשר היתה חולה בסרטן. הרופא טעה באבחנה בסוברו כי מדבר במקרה פסיכיאטרי ועל יסוד אבחנתו נשלחה התובעת לביתה ללא טיפול במחלתה.  

התובעת סובלת ממחלת הסרטן. לטענתה, הרופאה שטיפלה בה במסגרת עבודתה בקופ"ח הכללית התרשלה בגילוי סרטן השד, וכתוצאה מכך הטיפול המאוחר - לרבות כריתת השד. 

התובעת פנתה באוקטובר 1994, בגיל 34, לרופא המשפחה שלה, בבקשה שיפנה אותה לבדיקת ממוגרפיה של השד. הרופא סרב לבקשתה. לאחר מספר פניות נוספות לרופא נבדקה התובעת והתגלה אצל התובעת סרטן שד גרורתי 

התובע חש בהפרעה בראיה בעינו השמאלית. הוא הופנה לבדיקות, ונערכה לו בדיקה בתהודה מגנטית – MRI, אשר ממצאיה העידו על גידול בבלוטת יותרת המוח שפגע בעצב הראיה השמאלי. התובע עבר ניתוח להסרת הגידול. לטענתו הרופאים התרשלו כלפיו בביצוע הניתוח הראשון ובמעקב אחר דליפת נוזל ה-CSF לאחר הניתוח הראשון ולאחר הניתוח השני. רשלנות זו גרמה לכך שהוא לקה פעמיים בדלקת קרום המוח ונותר עם פגיעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות קשות בגינן הוא תובע פיצוי מהנתבעים.  

המנוחה עברה טיפולים קרינתיים וכימוטרפיים שלא הועילו. המחלה התפשטה במהירות לאיברים הפנימיים בבטנה. בחודש דצמבר 1995 הגידול הסרטני גרם לחסימת הפרשת השתן מהכליות 

המנוחה שהיא ילידת שנת 1972, נפטרה ביום 7.10.03 ממחלת הסרטן במעי הגס. התובעים טוענים כי הנתבעים אחרו באיבחון המחלה, בשל טיפול בלתי סביר במנוחה. 

בית המשפט קבע כי רופאים בבית החולים שניידר לא התייחסו כנדרש לבדיקות שנערכו לפעוט ואי לכך לא אבחנו גידול בראש הילד... 

רופאי קופת חולים כללית התרשלו באבחון גידול בראשו של התובע. האם יזכה התובע לפיצויים והאם יש לפסוק עבורו פיצויים גם בגין הפגיעה בתפקודו המיני? 

בית המשפט העליון קיבל ערעור של מכבי שירותי בריאותי ורופאה מטעמה והפחית את שיעור אחריותן של האחרונות בנוגע לאי אבחון סרטן בעקבות רשלנות רפואית ממנה נפטרה מנוחה. בהתבסס על חוות דעת רפואית אשר הוצגה בפני בית המשפט, הוסכם בין הצדדים כי לפני הרשלנות הרפואית המדוברת... 

האם רופאי הדסה עין כרם התרשלו כלפי התובע באבחון גידול סרטני בראשו, או שמא ערעור הרופאים יתקבל בבית המשפט העליון... 

בני משפחתה של אישה אשר נפטרה מסרטן טענו כי מדובר ברשלנות רפואית וזאת משום שהרופאים לא דאגו למעקב ראוי אחר המנוחה... 

בית המשפט קבע כי תלונותיו של התובע הצדיקו ביצוע בירור נוירולוגי מעמיק יותר מהבירור אשר נעשה בפועל. אי לכך, מדובר ברשלנות רפואית מצד הרופאים הנתבעים... 

האם רשלנות רפואית של המדינה התבטאה בכך שלא נמסרו לתובעת פרטים בדבר הסיכון לחלות בסרטן בעקבות הקרנות שעברה בילדותה נגד גזזת? 

האם מעקב הריון פרטי אשר לא הסתיים בביצוע הלידה על ידי הרופא הפרטי מהווה הפרה של חובת האחריות כלפי המטופלת? 

האם רופאי בית החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא אבחון את מחלת סרטן הריאות ממנה סבלה לאחר צילום רנטגן אקראי שבוצע בעקבות דימום ומצוקה רפואית בתום לידה?  

התובעת טענה כי רופאת המשפחה ורופאי קופת חולים התרשלו בכך שהתעלמו מתלונותיה לאורך שנים, תוך שהם אינם עורכים את הבדיקות והבירורים הנדרשים...