www.rashlanut-refuit.org

ביטול פסק דין של בית המשפט המחוזי - לא הייתה רשלנות בסרטן

ביטול פסק דין של בית המשפט המחוזי - לא הייתה רשלנות בסרטן

בית המשפט העליון קיבל את ערעורם של בית החולים הדסה עין כרם, ושירותי בריאות כללית, וקבע כי לא הייתה כל רשלנות רפואית בסרטן בגין העדר אבחון גידול מסוג קרניורפינגיומה בראשו של אדם. השופטים ציינו כי יש לבטל את פסק דינו של בית המשפט המחוזי, אשר הכיר בדוחק רב בזכותו של המערער לפיצויים. בפסק הדין בעליון נקבע כי הרופאים בשירותי בריאות כללית ובהדסה לא התנהלו תוך רשלנות רפואית.

 

עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית באיחור באבחון סרטן מסוג לימפומה, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית באבחון סרטן כליה גרורתי, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית באבחון סרטן הלבלב, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
אבחון כושל של סרטן לימפומה מסוג הודג'קין, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח להסרת גידול סרטני בבלוטת התריס, מתי תוגש תביעה?

 

גידול מסוג קרניורפינגיומה, אשר התגלה בראשו של המערער בשנת 2000, הוסר במהלך ניתוח. כתוצאה מהגידול והניתוח, נותר המערער כאשר הוא סובל מפגיעה בבלוטת יותרת המוח, קשיים גוניטיביים ופסיכו-מוטוריים, ופגיעה בראיה. המערער ובני משפחתו טענו כי נזקיו הגופניים נבעו בשל רשלנות רפואית באבחון הגידול. לטענתם, איחור זה היה כה משמעותי עד כי נמנעה מהמערער הדרך לטפל בגידול בעודו קטן.

 

בית המשפט המחוזי קבע כי בשנת 1994 סבל המערער מתסמונת הקרויה פוליאוריה (ריבוי שתן). בנסיבות אלה, מצופה היה מהרופאים אשר טיפלו בתובע להפנותו לבדיקות הדמיה. בפסק הדין בבית משפט קמא נפסק כי הרופאים התרשלו ולא הפנו את המערער לבדיקות אלו. בית המשפט הוסיף וקבע כי הרופאים לא ניהלו רישום רפואי מסודר ומקיף, ואי לכך הועבר נטל ההוכחה להעדר רשלנות על כתפיהם (העדר רשומה רפואית). בנטל זה, קבע בית המשפט המחוזי, המשיבים לא עמדו. בפסק הדין נכתב כי ביצוע בדיקת הדמיה במועד היה יכול להביא לאבחון הגידול ובסך לסייע לטיפולו ביעילות. לפיכך, נקבע כי בין האיחור באבחון הגידול, לבין נזקיו של המערער במקרה זה, התקיים קשר סיבתי עובדתי ומשפטי.

 

"אין לקרניופרינגיומה גרף גידול מקובל או לינארי", נכתב בפסק הדין במחוזי, "ואין דרך לדעת האם בתקופה הרלבנטית הגידול אכן התרחב ובאיזו מידה". בית המשפט קבע כי לכאורה יש לדחות את תביעתם של המערער ובני משפחתו. עם זאת, סקירה של מספר דוקטרינות משפטיות אשר מאפשרות פסיקת פיצויים בנסיבות של עמימות סיבתית, סייעה לביסוס פסק הדין באופן בו – "הנזק אשר נגרם לתובע נבע, ככל הנראה, במידה זו או אחרת, כתוצאה מהאיחור באבחון". כמו כן, נקבע כי קיים לגבי הנזק ממנו סובל המערער "קושי מובנה של סיבתיות עמומה".

 

בית המשפט העליון קבע - יש לקבל את הערעור של הרופאים

 

המערער ומשפחתו הגישו ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, וזאת בשל גובה חישוב הפיצויים. הרופאים הגישו אף הם ערעור לבית המשפט, וזאת כנגד ההכרעה בשאלת החבות. בית המשפט העליון קבע כי יש לקבל את הערעור שכנגד, ולבטל את פסק דינו של בית משפט קמא.

 

עוד פסקי דין בנושא:
חולה סרטן התאבד לאחר שקרא את פענוח הבדיקות שנשלח אליו בדואר
רשלנות במעקב אחר נקודת חן מסרטנת ותביעה כנגד איכילוב
רשלנות רופא משפחה באבחון סרטן בעקבות אי הפנייה לקולנוסקופיה
האם כריתת רחם במקום הקרנות, בטיפול בסרטן, היא רשלנות רפואית?
ניתוח מיותר בגין אבחון שגוי של סרטן בעמוד השדרה

 

דחיית הערעור התבססה על כך שלא הוכח כי המערער סבל מפוליאוריה. אי לכך, לא ניתן לקבוע כעת, בתור חוכמה שלאחר מעשה, כי היה זה נכון לשלוח את המערער לבדיקת הדמיה כנדרש. זאת ועוד, בית המשפט העליון קבע עוד כי נוכח קביעתו של בית המשפט המחוזי בדבר יעילותם של בדיקות ההדמיה הנערכות לאחר הופעת פוליאוריה, ניתן להניח שגם ביצוע בדיקות הדמיה לא היה מגלה את הגידול במאת האחוזים.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת סובלת ממחלת סרטן השד, זאת משום שקופת החולים ובית החולים לא השכילו לאבחן את הסרטן במועד. אי לכך, התפשטה המחלה בגופה של התובעת... 

התובעת טוענת כי איחור בביצוע ממוגרפיה גרם לאבחון מאוחר של סרטן השד. אי לכך, תובעת היא פיצויים בגין רשלנות רפואית... 

המנוחה לא הופנתה על ידי הרופאים לביצוע בדיקת קולונסקופיה ועל כן לא אובחן סרטן המעי הגס ממנו סבלה. האם מדובר ברשלנות רפואית? 

לתובע, נער צעיר, התגלה גידול שפיר בראשו. בסמוך לאחר גילויו, הוסר רובו של הגידול בהליך ניתוחי, אולם לתובע נגרמו בעטיו של הגידול ושל הניתוח נזקים רבים. 

התובעת נבדקה על-ידי רופא כאשר היתה חולה בסרטן. הרופא טעה באבחנה בסוברו כי מדבר במקרה פסיכיאטרי ועל יסוד אבחנתו נשלחה התובעת לביתה ללא טיפול במחלתה.  

התובעת סובלת ממחלת הסרטן. לטענתה, הרופאה שטיפלה בה במסגרת עבודתה בקופ"ח הכללית התרשלה בגילוי סרטן השד, וכתוצאה מכך הטיפול המאוחר - לרבות כריתת השד. 

התובעת פנתה באוקטובר 1994, בגיל 34, לרופא המשפחה שלה, בבקשה שיפנה אותה לבדיקת ממוגרפיה של השד. הרופא סרב לבקשתה. לאחר מספר פניות נוספות לרופא נבדקה התובעת והתגלה אצל התובעת סרטן שד גרורתי 

התובע חש בהפרעה בראיה בעינו השמאלית. הוא הופנה לבדיקות, ונערכה לו בדיקה בתהודה מגנטית – MRI, אשר ממצאיה העידו על גידול בבלוטת יותרת המוח שפגע בעצב הראיה השמאלי. התובע עבר ניתוח להסרת הגידול. לטענתו הרופאים התרשלו כלפיו בביצוע הניתוח הראשון ובמעקב אחר דליפת נוזל ה-CSF לאחר הניתוח הראשון ולאחר הניתוח השני. רשלנות זו גרמה לכך שהוא לקה פעמיים בדלקת קרום המוח ונותר עם פגיעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות קשות בגינן הוא תובע פיצוי מהנתבעים.  

המנוחה עברה טיפולים קרינתיים וכימוטרפיים שלא הועילו. המחלה התפשטה במהירות לאיברים הפנימיים בבטנה. בחודש דצמבר 1995 הגידול הסרטני גרם לחסימת הפרשת השתן מהכליות 

המנוחה שהיא ילידת שנת 1972, נפטרה ביום 7.10.03 ממחלת הסרטן במעי הגס. התובעים טוענים כי הנתבעים אחרו באיבחון המחלה, בשל טיפול בלתי סביר במנוחה. 

בית המשפט העליון קיבל ערעור של מכבי שירותי בריאותי ורופאה מטעמה והפחית את שיעור אחריותן של האחרונות בנוגע לאי אבחון סרטן בעקבות רשלנות רפואית ממנה נפטרה מנוחה. בהתבסס על חוות דעת רפואית אשר הוצגה בפני בית המשפט, הוסכם בין הצדדים כי לפני הרשלנות הרפואית המדוברת... 

האם רופאי הדסה עין כרם התרשלו כלפי התובע באבחון גידול סרטני בראשו, או שמא ערעור הרופאים יתקבל בבית המשפט העליון... 

בני משפחתה של אישה אשר נפטרה מסרטן טענו כי מדובר ברשלנות רפואית וזאת משום שהרופאים לא דאגו למעקב ראוי אחר המנוחה... 

בית המשפט קבע כי תלונותיו של התובע הצדיקו ביצוע בירור נוירולוגי מעמיק יותר מהבירור אשר נעשה בפועל. אי לכך, מדובר ברשלנות רפואית מצד הרופאים הנתבעים... 

האם רשלנות רפואית של המדינה התבטאה בכך שלא נמסרו לתובעת פרטים בדבר הסיכון לחלות בסרטן בעקבות הקרנות שעברה בילדותה נגד גזזת? 

האם מעקב הריון פרטי אשר לא הסתיים בביצוע הלידה על ידי הרופא הפרטי מהווה הפרה של חובת האחריות כלפי המטופלת? 

האם רופאי בית החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא אבחון את מחלת סרטן הריאות ממנה סבלה לאחר צילום רנטגן אקראי שבוצע בעקבות דימום ומצוקה רפואית בתום לידה?  

התובעת טענה כי רופאת המשפחה ורופאי קופת חולים התרשלו בכך שהתעלמו מתלונותיה לאורך שנים, תוך שהם אינם עורכים את הבדיקות והבירורים הנדרשים... 

רופא חדר המיון אשר בדק את התובע, לא ידע להשיב בבית המשפט האם עיין בתיק האשפוז או סיכום המחלה של התובע... 

האם המטופל נתן את הסכמתו המודעת לביצוע כריתת גידול בבלוטת יותרת המוח? האם במידה והיה המטופל יודע על כל הסיכונים, היה הוא מאשר את קיום ההליך הרפואי?