רשלנות רפואית - ניתוחים פלסטיים באף
אחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים והפופולאריים ביותר הינו ניתוח לעיצוב האף. מיקומו האסטרטגי של האף, אליו נשואות העיניים בעת יצירת קשר העין הראשוני, מהווה גורם משמעותי בתפיסה העצמאית של אדם לגבי מראהו. אנשים רבים, ביניהם צעירים וקטינים, פונים לבתי החולים ומרפאות הפלסטיקה, על מנת לשנות את מראה אפם לצורך שיפור הרגשתם הפנימית והחיצונית.
ניתוח האף מבוצע על פי רוב תוך כדי הרדמה כללית של המנותח כאשר רופאים מסוימים בוחרים לבצעו בהרדמה מקומית (במידה וההליך הרפואי כולל שינויים קלים בלבד). הניתוח אורך בד"כ כשעה וחצי ותקופת ההתאוששות שלאחריו יכולה להימשך עד כיממה.
מרבית ניתוחי האף מבוצעים בשיטת "האף הסגור", בא מבצע המנתח את פעולותיו בפנים האף ומונע מן הצלקות להיגלות לעין. לעיתים אין המנתח יכול לבצע הניתוח בשיטת ה"אף הסגור" וההליך מתבצע אגב ביצוע חתך קטן בין נחירי המטופל, המותיר צלקת אשר אמורה לדהות עם השנים.
אילו רופאים הינם מוסמכים לבצע ניתוחים פלסטיים באף?
עד לפני מספר שנים בוצעו ניתוחי האף על ידי רופאים מתחומי התמחות שונים. תקנות חדשות אשר קיבלו תוקף לפני מספר שנים מתירות את ביצוע הטיפולים האסטטיים באף לרופאי אף-אוזן-גרון וכירורגיים פלסטיים בלבד. עם זאת, לצערם הרב של המטופלים ניתוחים פלסטיים באף נעשים פעמים רבות תוך רשלנות רפואית.
מהם הסיכונים בעקבות ניתוח פלסטי באף?
ניתוחי אף הינם הליכים רפואיים וותיקים ובטוחים על פי רוב. עם זאת, מדובר בניתוח לכל דבר ועניין הטומן בחובו סיכונים כגון התפתחות של זיהומים ודלקות. בנוסף, מטופלים רבים מגיעים לפגישות ייעוץ עם הרופא המנתח טרם החלטתם על ביצוע ההליך הקוסמטי. בפגישות אלו מדגים הרופא בפני המטופל או המטופלת, באמצעות הדמיה ממוחשבת, את מראה הפנים הצפוי לאחר הניתוח. פעמים לא מעטות יש פער בין ההדמיה הממוחשבת לבין המציאות בפועל בתום הטיפול. פערים אלו בין ההדמיה שלפני למציאות שאחרי, עלולים לגרור ביצוע ניתוח תיקון נוסף, ולעיתים אף להסב נזקים גופניים (כגון קשיי נשימה) ונפשיים לנפגע.
סיבוכים נפוצים ומוכרים נוספים הינם פגיעה במחיצות האף, הצרה וחסימה של דרכי האוויר, קשיי נשימה (סיבוכים גופניים), אף עקום, אף א-סימטרי וקימוט בקצה האף (סיבוכים אסטטיים). יצוין כי קשיי נשימה או חסימות אוויר הינם נזקים גופניים ממשיים אשר עלולים לפגוע בתפקודו התקין של האדם, קל וחומר כאשר פרנסתו קשורה במאמץ פיסי.
מהי חשיבותה של הסכמה מדעת בניתוח אף?
בדומה לכל הניתוחים הקוסמטיים, אשר אי קיומם אינו מהווה הפרה של אורח החיים הרגיל, חובת גילוי המידע בין המטפל למטופל ממוקמת ברף העליון של הלכת ההסכמה מדעת. על הרופא המטפל להעניק למטופל את כל המידע הרלבנטי נשוא הטיפול, לרבות אזהרתו מפני סיבוכים אפשריים, אפילו במידה והם נדירים.
בתי המשפט רואים בחומרה עבירה על חובה חקוקה זו שכן דרישה לשקיפות המידע בתחום הרפואה הקוסמטית עולה במיוחד בתקופתנו, בו מתפתחת הרפואה הפרטית והצעותיה מפורסמות ומשווקות לציבור הרחב חדשות לבקרים. ניתוחי אף, שהינם ניתוחי בחירה מובהקים, מטרתם לשפר את איכות חייו של המטופל, אך עם זאת, הם טומנים בחובם סיכונים רבים ככל ניתוח. סיכונים אלו חייבים להיות ידועים למטופל, על ידי המטפל, עובר לביצוע ההליך הרפואי.