רשלנות רפואית בניתוח לייזר להסרת משקפיים
ניתוחי לייזר הינם ניתוחים פלסטיים אשר הפכו לעניין נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות. הרצון להיות חופשיים מן הצורך להרכיב עדשות מגע או משקפי ראיה מביא אנשים רבים לפתחן של הקליניקות השונות. הערכות של מומחים בתחום קובעות כי למעלה מ-15,000 אנשים בישראל פונים למכונים השונים לתיקון ראיה בלייזר מדי שנה. עם זאת, מטופלים אלו אינם תמיד יודעים את מכלול הסיכונים והסיכויים של ניתוח הלייזר.
מדובר בניתוח פשוט יחסית, אך הסתבכות ההליך הרפואי, או ביצועו שלא על פי הנהלים הרפואיים המתאימים, עלול להסתיים במפח נפש. מיותר לציין כי מאור העיניים הינו אחד מן הדברים החשובים ביותר עבור האדם. אי לכך, הפגיעה בעיניים מהווה לא רק פגיעה פיסית, אלא גוררת בעקבותיה גם פגיעות נפשיות רבות. שימו לב, ידוע כי כ-40% מהאנשים הסובלים מקוצר ראיה אינם עומדים בתנאי הסף הרצויים לעבור את הניתוח.
הסכנה בניתוח לייזר כניתוח אלקטיבי
ניתוח לתיקון ראיה בלייזר הינו ניתוח אלקטיבי. מדובר למעשה בהליך רפואי אשר מטרתו איננה לרפא מצב רפואי אשר לא ניתן לחיות בלעדיו. כמו כן, רופאים, על פי רוב, לא ימליצו למטופל לעבור את הניתוח וכל העניין העומד מאחורי הליך רפואי זה הוא נוחות המטופל.
ניתוחים רפואיים אלקטיביים עלולים להיות מסוכנים מאד ועלולים לגרור אחריהם בעיות רבות. ידוע כי מכירתו של הניתוח נעשית לעיתים על ידי אנשי מכירות משופשפים, אשר קובעים למטופלים פגישות ייעוץ שבהן מנסים הם לשכנע אותם לעבור את הניתוח. כמו כן, טפסי ההסכמה לניתוח הינם טפסים מורכבים ביותר הכוללים מגוון רחב של סיכונים בהם מוותר הלקוח, כביכול, על זכותו לתבוע את הרופא לאחר הניתוח.
מהם הסיבוכים הנפוצים בניתוחי לייזר?
מלבד הסיכונים הרגילים אשר טומן בחובו הליך רפואי פולשני דוגמת ניתוח, קיימים מספר סיכונים ידועים לניתוחי לייזר. לדוגמא, אנשים אשר עברו את הניתוח (בעיקר מטופלים המבלים שעות רבות מול מסכי מחשב) עלולים לסבול מיובש בעיניהם. יובש זה נובע בגין חיתוך העצבים באזור הקרנית עקב תזוזת הקרנית. שימוש בדמעות יבשות הינו הטיפול המומלץ ביובש זה.
סיבוכים חמורים יותר יכולים לגרום לאובדן ראיה. למשל, עיוות של הקרנית, אשר מהווה את אחת העילות הנפוצות במסגרת תביעות רשלנות רפואית לאחר ניתוח לייזר, גורם לעיוות בראיה שלא ניתן להתגבר עליו על ידי הרכבת משקפיים או עדשות מגע. במקרים אלו, ייאלץ המטופל לעבור ניתוח נוסף של השתלת קרנית. כמו כן, בדומה לניתוחים נוספים, קיים תמיד הסיכון של זיהום האזור לאחר הטיפול. שימו לב, זיהום זה עלול להביא לאובדן ראיה.
מהן העילות הנפוצות להגשת תביעות בגין רשלנות בניתוח לייזר?
מרבית התביעות בגין רשלנות רפואית בניתוחי לייזר לתיקון ראיה מוגשות במסגרת מספר עילות. ראשית, ביצוע ניתוח למטופל אשר עיניו אינן מתאימות להליך המדובר עלול לעלות כדי רשלנות רפואית. כמו כן, סיבוכים בעיניים בעקבות הטיפול באופן בו נפגעה ראייתו של המטופל והוא זקוק לטיפולים נוספים. עילה נוספת הינה רשלנות רפואית במתן הסבר מפורט בטרם הניתוח ואי קבלת הסכמה מדעת מצידו של המטופל להליך הרפואי.
חתמת על טופס הסכמה, האם סיכויי התביעה אבדו?
שימו לב, חוק זכויות החולה מפרט בפרק ד’ את חשיבותה של ההסכמה מדעת לקבלת טיפול רפואי. כמו כן, בתי המשפט יודעים כי ניתוחי לייזר לתיקון ראיה אינם ניתוחי חובה ומדובר בהליך רפואי אלקטיבי. אי לכך, מצופה מן הרופא להבהיר למטופל באופן מפורט וברור את כל הסיכונים הכרוכים בניתוח, את סיכויי ההצלחה שלו, תופעות הלוואי הצפויות, אורך תקופת ההתאוששות, הסבר לגבי מה מותר ומה אסור לעשות בימים הראשונים שלאחר הניתוח ועוד.
כמו כן, הרופא חייב להסביר למטופל פרטים אלו גם בעל פה ואין די בחתימה כללית על המסמך. בנוסף, בתי המשפט נוטים לבחון בחומרה את אופן קבלת ההסכמה מדעת של המטופל במקום בו מדובר בניתוח אלקטיבי.
כבוד השופטת דליה דורנר הסבירה את חובת הזהירות המוגברת המוטלת על רופא בקבלת הסכמה של חולה בניתוח אלקטיבי בפסיקתה באופן הבא –
"דרישה נרחבת זו מתחייבת בייחוד בתקופתנו, שבה מתפתחת רפואה פרטית המציעה לציבור הרחב - אם בדרך ישירה באמצעות פרסומים, ואם בעקיפין, בהסתמך על מוניטין של רופא המקיים מרפאה פרטית - ניתוחים אלקטיביים למיניהם (כגון ניתוחים לשיפור הראייה באמצעות לייזר). ניתוחים אלו מיועדים לשפר את איכות החיים של המטופלים, אך מטבע הדברים יש בהם אף סיכונים, שאותם יש לגלות לחולים. ההסבר הנדרש לקבלת הסכמה מדעת לניתוח אלקטיבי - שאף בלעדיו ניתן לנהל אורח חיים רגיל - נכלל ברף העליון של חובת הגילוי. הסבר זה כולל, נוסף על התייחסות לסיכויי ההצלחה, גם מתן אזהרה מפני הסיבוכים האפשריים, גם אם סיבוכים אלו נדירים".
שימו לב, עורכי דין מנוסים בתחום הרשלנות הרפואית יכולים לסייע בידיכם להגיש תלונה בגין רשלנות רפואית בעילה של העדר הסכמה מדעת. פעמים רבות, העדר ההסכמה מדעת יכול לבדו להספיק בכדי לזכות בפיצויים תוך גם כאשר הנזק שנגרם היה ידוע לשני הצדדים, אך לא במידה מספקת.
חישוב פיצויים בגין אובדן ראיה
אחת מן החששות הגדולות של מטופלי עיניים הינה אובדן הראייה. מיותר לציין כי נזק זה עלול לגרור אחריו גם נזקים נפשיים רבים. אנשים אשר סובלים מעיוורון, בעקבות טיפול רפואי אלקטיבי, חשים דיכאון עמוק ומצבם הנפשי מתדרדר פעמים רבות.
שימו לב, במסגרת תביעה לתשלום פיצויים בעקבות רשלנות רפואית יש להוכיח ראשי נזק מדויקים. לדוגמא, במידה ואבד לאדם כושר השתכרותו בגין אובדן מאור עיניו, יהיה הוא זכאי לפיצויי עבור המשכורת שיכול היה להרוויח לולא נפגע בהפחתה של המשכורת בה יוכל לעסוק תחת פגיעתו. עם זאת, קיים ראש נזק נוסף בתביעות נזיקין אשר קרוי בעגה המשפטית – נזק בלתי ממוני.
במסגרת ראש נזק זה תובעים הנפגעים פיצויי בעבור הכאב והסבל אשר נגרמו להם בגין הפגיעה. בית המשפט מכירים באובדן הראיה כנזק קשה ביותר לניזוק. השופט משה דרורי הגדיר זאת יפה בפסיקה שנתן בנושא זה – "בעידן המודרני, מאור עיניים הינו חשוב עד מאוד. גם לפני כן, עוד בתקופת חז"ל, רווחה האמרה "שהסומא חשוב כמת" (פרקי דרבי אליעזר, פרק לא, ד"ה שישה נקראו בשמותם). רבות הפעולות, כמו גם ההנאות, אשר נשללות מאדם, אשר אבד לו מאור עיניו".