נזקים בעקבות ביצוע ניתוח אלקטיבי ללא הסכמה מדעת - האם רשלנות?
בית המשפט המחוזי קיבל תביעה אשר הוגשה בגין רשלנות רפואית בניתוח בביצוע הרדמה מקומית בבית החולים שערי צדק. התביעה הוגשה על ידי מטופל אשר ידו נקטעה בבית החולים, ולטענתו ההתדרדרות במצבה של היד נבע בגין הרדמה מקומית רשלנית.
התובע, יליד 1957, עבר בשנת 1996 ניתוח אלקטיבי בשערי צדק בירושלים, זאת בעקבות כאבים במרפקו הימני שנבעו בעקבות שבירת המרפק בילדות. לאחר הניתוח חלה התדרדרות במצב המרפק, עד שחמש שנים לאחר מכן אבד כושרה התפקודי של היד והרופאים נאלצו לכרותה. הניתוח לכריתת ראש הרדיוס במרפק נעשה במסגרת הרדמה מקומית, אשר לטענת התובע הייתה רשלנית.
כאמור, בית המשפט המחוזי דחה את הטענות בדבר רשלנות בביצוע ההרדמה המקומית והניתוח. מסקנתו של בית המשפט המחוזי נתמכה, בין השאר, בחוות-הדעת של המומחית הרפואית שמונתה על-ידו. השופטים ציינו כי בנסיבותיו של המקרה הנדון לא הייתה וודאות לגבי הסיבה הברורה לנזק שנגרם לתובע. המומחה מטעם התובע ייחס את ההידרדרות במצב היד לנזק עצבי שנגרם במהלך ההרדמה המקומית, ואילו המומחה מטעם בית החולים שלל קשר בין הניתוח או ההרדמה המקומית לבין הנזק.
מהי RSD?
בית המשפט המחוזי לא ראה לקבל את טענות התובע בנוגע לרשלנות רפואית בביצוע ההרדמה המקומית, וקבע כי ההסבר למהלך הקליני במקרה זה הוא שהתובע סבל מסיבוך הקרוי RSD (או CRPS).
RSD הינה תגובת-יתר של מערכת העצבים לטראומה, המתרחשת אצל 0.3 עד 0.5 אחוז מהמנותחים. תסמונת זו נגרמת ממספר סיבות אפשריות, והיא תלויה בין היתר במבנה האישיות של החולה. המומחית מטעם בית המשפט סברה כי סיבוך זה הוא ההסבר המתבקש לנזקו של המטופל, ובית המשפט המחוזי אימץ עמדה זו.
בניתוחים אלקטיביים יש לידע חולה בנוגע לסיכונים נדירים
עם זאת, בית המשפט המחוזי קבע כי יש להיעתר לתביעה בגין עילת ההסכמה מדעת לביצוע הרדמה מקומית מבלי להעניק לחולה את כל המידע אודות הסיכון הנדיר. "במקרה זה חתם המטופל על טופס הסכמה לניתוח אך במשפט התברר – מדבריו של הרופא-המטפל עצמו – כי לא נאמר למשיב דבר באשר לסיכון של RSD".
בית החולים הלין על החלטה זו, שכן מדובר בסיכון נדיר אשר מתקיים בפחות מחצי אחוז מן המנותחים. עם זאת, השופטים קבעו כי הרופאים הפרו את החובה החקוקה של הסכמה מדעת כלפי המטופל, היות ועסקינן בניתוח אלקטיבי.