רשלנות רפואית -סוגית ``נטל הראיה``
אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני בנוגע לסוגית נטל הראיה ברשלנות רפואית. המידע כולל מאמרים, מדריכים , דוגמאות, פסקי דין וכדומה...
תביעות רשלנות רפואית הינן תביעות נזיקין, ובהן התובע מבקש לקבל פיצוי על נזק שנגרם לו כתוצאה מרשלנות הנתבע. אי לכך, על כתפיו של התובע מונח הנטל להוכיח כי התקיימה עוולת הרשלנות על פי הגדרתה בפקודת הנזיקין. היות ומדובר במשפט אזרחי, על התובע להציג ראיות התומכות בטענותיו באופן שבו ישתכנע בית המשפט ברמה של 51% לפחות. כלל משפטי בסיסי זה קרוי בעגה המקצועית - "המוציא מחברו עליו הראיה".
במשפט הפלילי, לדוגמא, נדרשת הוכחה מעל לכל ספק סביר ברמה הקרובה ל-100%.
נטל ההוכחה הינו לב ליבה של תובענת ההליך המשפטי, ומכיוון שברשלנות רפואית קיימים פערי ידע ברורים בין הרופאים לנפגע, הוכר החריג לכלל הנ"ל - "הדבר מדבר בעד עצמו". על פי כלל זה, נטל הראיה יעבור אל הנתבע.
העברת נטל ההוכחה לכתפי הרופאים, אימתי?
במקרי רשלנות רפואית, לעיתים ישנו קושי לחולה לעמוד על הגורם הישיר לנזק, בעקבות מורכבות הטיפול הרפואי ובשל פערי הידע בינו לבין הרופא. פערים אלו, הן מבחינת רמת הידע המקצועי והן מבחינת האינפורמציה המסופקת לחולה והנגישות המוגבלת לגיליונו הרפואי, מקשים על החולה להוכיח טענותיו.
נטל ההוכחה יועבר במקרים בהם הצטברו התנאים הבאים:
-
התובע לא ידע ולא היה יכול לדעת מה היו הנסיבות שגרמו למקרה אשר הביא לידי הנזק. לדוגמא, כאשר המטופל היה מורדם בהרדמה כללית ואין הוא יודע מה התרחש במהלך הטיפול).
-
הנזק נגרם על-ידי נכס שלנתבע הייתה שליטה עליו (לרבות כלי ניתוח, מכשור רפואי וכו').
-
הסבירות שהרופאים לא נקטו זהירות סבירה באופן ניהול ההליך הרפואי, עולה על הסבירות שעמדו הנתבעים בחובת הזהירות הקונקרטית כלפי המטופל.
מהי טענת "הדבר מדבר בעד עצמו", ואיך מתייחס אליה בית המשפט?
כאמור, לעיתים קרובות מרכז הנפגע את תביעתו בהעברת נטל ההוכחה לכתפי הנתבעים. במקרים מסוג זה, ינסה התובע לצייר תרשים המבוסס על השערה - מהו גורם הנזק אשר מצוי לדבריו בהתרשלות הנתבעים (ברמה של "הדבר מדבר בעד עצמו"). במידה והצליח התובע לעשות כן – מועבר על פי רוב נטל ההוכחה אל הנתבעים על מנת שיוכיחו כי אין בסיס לטענותיו, ברמה של 51%.
סעיף 41 לפקודת הנזיקין קובע כי חובת הראיה ברשלנות
שהדבר מעיד על עצמו, מתקיימת כאשר אין בידי התובע מידע רפואי מדויק המצביע על הנסיבות הברורות לקרות הנזק. במידה והנזק נגרם ע"י נכס אשר נמצא בבעלותם הבלעדית של הנתבעים, יש בידי בית המשפט את הסמכות להעביר נטל הראיה בטענה של "סיבתיות עמומה".
לדוגמא,
היעדר רשומה רפואית ראויה בגין הנזק והתהליך הרפואי נשוא התביעה, אינו פוטר את הנתבעים מהוכחת טענותיהם, אלא הוא מעביר את נטל הראיה לכתפיהם.