האם חייבת להיות נוכחות של רופא מומחה בלידה לאחר הריון בסיכון?
בית המשפט נדרש לדון בתביעה שהוגשה על ידי אם ובנה, הסובל משיתוק מוחין בעקבות לידתו, כנגד בית החולים "סורוקה" בב"ש. התובעים טענו כי היות וההיריון הוגדר כהיריון בסיכון, ואי לכך מדובר בלידה שעלולה להיות לידה שבה יתרחש "פרע כתפיים" (כפי שבאמת אירע בפועל), על בית החולים היה מוטל להציב בחדר הלידה רופא מיומן ובכיר.
בית החולים טען לעומתם כי המיילדת הראשית בחדר הלידות הייתה אוטוריטה מקצועית דיו על מנת להתמודד עם האירועים. לדידו של ב"כ בית החולים, כל הכשלים במהלך לידתו של התובע נבעו מטעויות אנוש מצערות אך לא מהתנהלות רשלנית אשר נבעה החוסר ניסיון. האם אכן מדובר בטעויות אנוש, כטנעת בית החולים, או שמא עסקינן במקרה נוסף של רשלנות בלידה?
רופא מומחה בחדר הלידה - האם חובה ואימתי?
השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה, מתמחה או כל רופא אחר, איננה שאלה פשוטה כלל ועיקר. שאלה זו נבחנת בכל מקרה לגופו, ומהווה למעשה את האיזון בין זכותו הלגיטימית של החולה לקבל טיפול מרופא מיומן ובכיר, לבין מגבלות התקציב, המשאבים והעומס אשר מכתיבים את סדר יומם של הרופאים בבתי החולים.
בית המשפט כבר הכיר בעבר בזכותו של החולה לקבל טיפול רפואי מאיש מקצוע המחזיק בכישורים הנדרשים למתן הטיפול הנאות, ולא ניתן לגרוע מזכות בסיסית זו כהוא זה. עם זאת, יש לציין כי רצונו זה של החולה, אינו ניתן תמיד לסיפוק ואין הוא מתחייב בכל טיפול וטיפול.
מקרה של היריון בסיכון מחייב נוכחות מומחה
בית המשפט במקרה דנן קבע, לאחר בחינת הראיות שהוצגו בפניו, כי בנסיבות העניין היה מקום לבצע את הלידה בנוכחות רופא מומחה. ההסתפקות של בית החולים במיילדת בלבד, מקום שמדובר בהריון בסיכון (עובר גדול, סוכרת הריונית, עליית משקל של האם במהלך ההיריון ועוד), היווה רשלנות רפואית כלפי המטופלת ועוברה. השופטים קבעו כי לא זו אף זו – במידה והוחלט על ביצוע לידה וגינאלית, בהתחשב במעקב אחרי ההיריון, מן הראוי שבזמן הלידה יהא נוכח הרופא האחראי.
בלידה נרתיקית של יילוד שבה קיים חשש ל"פרע כתפיים", המצדיק שיקול דעת קליני, נדרשת נוכחות רופא מיומן. בלידה מעין זו לרופא מיומן יש ערך מוסף והוא ניסיונו הרב המקנה לו יתרון בשיקול דעת ובקבלת החלטות במצבי לחץ ובנקיטת אמצעי זהירות מיוחדים.
במילים אחרות - ההחלטה על ביצוע לידה נרתיקית נעשתה למרות הסיכון המוגבר להתרחשות ’פרע כתפיים’, וזאת מתוך הערכה שהסכנות האורבות ליולדת מביצוע ניתוח קיסרי גבוהות מסיכון התרחשות "פרע כתפיים". אי לכך היה מתבקש שהצוות הרפואי יתייחס אל הלידה הצפויה במשנה זהירות, תוך היערכות מיוחדת.