www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית - מתן תרופות

רשלנות רפואית - מתן תרופות

מרשם תרופות שאינן נחוצות ואו במינונים שגויים, הינו תופעה נפוצה בתחום הרשלנות הרפואית. על פי נתוני משרד הבריאות מסקר שנערך בשנת 2003, כ-1,850 חולים מתים מדי שנה בישראל בעקבות רשלנות רפואית מסוג זה.

 

מהם הגורמים לרשלנות רפואית במתן תרופות?

 

מרבית הטעויות בעת רישום התרופות נובעות מחוסר היכרות של הרופא עם גיליונו של המטופל, נטילת תרופות אשר אינן תואמות רגישות בריאותית של החולה, שתי תרופות הנלקחות במקביל כאשר הן אינן יושבות בכפיפה אחת או תרופות מסוימות אשר נטילתן ע"י חולה הסובל ממחלה מסוימת עלולה להביא להחמרת מצבו.


לעיתים טעויות במרשם התרופות נובעות מאבחנה שגויה של מצבו הבריאותי של החולה או כאשר רוקחי בתי המרקחת שוגים במתן המרשם שהוגש להם על ידי המטופל. חוקרים מעריכים כי 250 מקרים מסוג זה מתרחשים בישראל מדי יום.

 

בין הסיבות - כתב יד לא ברור של הרופאים


סיבות נפוצות לרשלנות רפואית במתן תרופות הינן מרשמים הכתובים באופן לא ברור (כתב יד לא קריא המהווה קצר בתקשורת בין הרופא לבין הרוקח), תרופות המוגשות שלא באריזתן המקורית, עומס עבודה המוטל על הרופאים ומתן תרופות אגב חוסר ריכוז או תשומת לב.


מן הפסיקה ידועים מקרים של נטילת אנטיביוטיקה במינונים לא נכונים או מקרה שבו רופא המליץ על נטילת תרופה שנרכשה בחו"ל ולא מאושרת בישראל. במידה והוכח קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לנפגע לבין מרשם התרופה, קיימת עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

 

מהי רשלנות רפואית בתחום התרופות הפסיכיאטריות?


תחום נוסף בו רשלנות הרפואית במתן תרופות הפכה לנפוצה עם השנים הינו תחום הרפואה הפסיכיאטרית. טיפולים במצוקות נפשיות במחלקות פסיכיאטריות ובמרפאותיהם של פסיכיאטרים פרטיים נעשים פעמים רבות אגב מתן תרופות פסיכיאטריות חזקות. תרופות אלו, כגון רטלין, פרוזאק וקלונקס, עלולות להביא לתופעות לוואי כגון התמכרות ואו החמרת מצבו הנפשי של המטופל.


ידוע כי שימוש מופרז בתרופות מסוג זה, עלול לגרום לנזק בלתי הפיך למוח ולמצבו הפסיכיאטרי של החולה. פסיכיאטרים רבים רושמים תרופות אלו כלאחר יד ולעיתים אפילו למטופלים שהינם ילדים אשר ההשפעה שלהן עליהם מסכנת את בריאותם ועלולה להביא להתמכרות קשה.

 

רשלנות רפואית במתן תרופות, אימתי?


רשלנות רפואית במתן תרופות הינה עבירת פזיזות ורשלנות כעולה מסעיף 338(א) לחוק העונשין הקובע כי "העושה אחת מאלה בדרך נמהרת או רשלנית שיש בה כדי לסכן חיי אדם או לגרום לו חבלה, דינו - מאסר שלוש שנים... (7) נותן טיפול רפואי או כירורגי לאדם שהתחייב לטפל בו; (8) מוכר, מספק, נותן או מפעיל תרופה או חומר מרעיל או מסוכן".

 

כאשר עולה החשד כי לחולה נגרם נזק בגין נטילת תרופות לא מתאימות או במינון שגוי, יכול האחרון להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד המוסד הרפואי, הרופא או הרוקח. בטרם תוגש בקשה מסוג זה, על החולה להיוועץ עם רופא מומחה בתחום נשוא הפגיעה ולהמציא חוות דעת רפואית המאושרת על ידו.

 

בנוסף, יש להגיע לייעוץ משפטי ולהיעזר בעו"ד המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית. ערך רב ישנו גם למסמכים הרפואיים העוסקים בעניין התביעה לרבות גיליונות רפואיים, תיעוד רפואי מפורט ומרשמי התרופות כולל קבלות שנתקבלו ברכישתן.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: בית חולים הדסה, הזרקת פרמין, אבחון סרטן, עצב סכיאטי, אבן בכליה, לימפומה, נשימה ברונכיאלית, נוזל פלאורלי,