www.rashlanut-refuit.org

טיפול ללא הסכמה מדעת במצב חירום, האם ניתן להגיש תביעה?

טיפול ללא הסכמה מדעת במצב חירום, האם ניתן להגיש תביעה?

במקרה של מצב חירום, שבו לא ניתן לקבל את הסכמתו מדעת של המטופל, ניתן להעניק טיפול רפואי גם ללא הסכמתו, בתנאי שהוא מצוי בסכנה מידית לחייו או קיימת סכנה כי תיגרם לו נכות חמורה. 

 

חוק זכויות החולה קובע, בפרק ד' לחוק, כי כל טיפול רפואי אשר ניתן לאדם חייב להיות לאחר קבלת הסכמה מדעת מצד המטופל. מדובר בזכות בסיסית של החולה אשר לעיתים די בהפרתה כדי להטיל על הרופאים אחריות בגין רשלנות רפואית, ולהגיש תביעה בגין פגיעה באוטונומיה.

 

עם זאת, ישנם מספר מצבים שבהם ניתן לבצע הליך רפואי באדם גם ללא הסכמתו. אחד המקרים הוא מצב שבו חולה מוגדר כנתון במצב חירום רפואי. סעיף 15 לחוק זכויות החולה מונה מספר מצבים שבהם ניתן לתת טיפול גם ללא הסכמה מדעת של המטופל. 

 

טיפול ללא הסכמה כאשר לא נשקפת סכנה

 

כאשר מדובר בנסיבות שבהן לא נשקפת סכנה חמורה לחיי החולה יש צורך בהתקיימות שלושת התנאים הבאים: האחד, מצבו הגופני או הנפשי לא מאפשר את קבלת הסכמה מדעת. השני, לא ידוע לרופא כי החולה או האפוטרופוס שלו מתנגדים לקבלת הטיפול הרפואי. והשלישי, אין אפשרות לקבל את הסכמת מיופה כוחו של החולה, או אין אפשרות לקבל את הסכמת אפוטרופוס, כאשר החולה הוא קטין או פסול דין.

 

התנגדות לטיפול רפואי חרף סכנה חמורה 

 

כאשר נשקפת לחיי החולה סכנה חמורה והוא מתנגד לטיפול רפואי דחוף, יש צורך באישור ועדת האתיקה ובהתקיימות חמשת התנאים הבאים: האחד, נשקפת סכנה חמורה לחייו או קיימת סכנה כי תיגרם לו נכות חמורה בלתי הפיכה, אם לא יקבל טיפול רפואי מידי.

 

השני, הטיפול הרפואי נועד רק לשם הצלת חייו או לשם מניעת נכות חמורה בלתי הפיכה, כך שטיפול אשר ביצועו אינו דרוש בדחיפות, לא ניתן לבצע ללא הסכמה. השלישי, קיים סיכוי שהטיפול ישפר משמעותית את המצב הרפואי. הרביעי, ועדת האתיקה שוכנעה כי נמסר למטופל מידע כנדרש לשם קבלת הסכמה מדעת. והחמישי, קיים יסוד סביר להניח שלאחר מתן הטיפול ימסור המטופל את הסכמתו בדיעבד. 

 

טיפול עקב מצב חירום רפואי

 

במקרה של מצב חירום, שבו לא ניתן לקבל את הסכמתו של המטופל או שאין זמן לכך, ניתן להעניק טיפול רפואי גם ללא הסכמתו, זאת בתנאי שהמטופל מצוי בסכנה מידית לחייו או קיימת סכנה מידית כי תיגרם לו נכות חמורה בלתי הפיכה, אם לא יקבל טיפול דחוף.

 

כמו כן, כאשר מדובר במצב חירום ולא ניתן לקבל את הסכמתו מדעת כתוצאה ממצב של חוסר הכרה או חוסר כשירות לתת הסכמה, כאשר הוא סובל מכאבים עזים, עקב דחיפות הטיפול לא ניתן להמתין לשם קבלת הסכמה מדעת ואפשר לבצע את הטיפול הדחוף. 

 

ניתוח מוח ללא הסכמה מדעת

 

מקרה של טיפול ללא הסכמה מדעת במצב חירום הונח לפתחו של בית המשפט במסגרת תביעה של מטופל שעבר ניתוח מוח ללא הסכמתו ונותר משותק במחצית מגופו וסובל מנכות בשיעור של 100% לצמיתות. מדובר באדם אשר החל לסבול ממספר הפרעות קוגניטיביות כגון גרירת רגל, אובדן שליטה על הסוגרים לפרקים, בלבול ועוד. בעקבות הפרעות אלו, פנה החולה לבדיקה אצל נוירולוג אשר הפנה אותו לבדיקת CT מוחי. 

 

בהמשך הופנה החולה גם לבדיקת MRI מוחי. בדיקות אלו הדגימו, לצערו הרב, גידול מדמם בבלוטת ההיפופיזה שהיא בלוטת יותרת המוח. גידול זה גרם לחסימה של חדרי המוח להצטברות של לחץ תוך גולגולתי על עצבי הראייה וגזע המוח. לאחר כשבועיים, אושפז החולה במחלקה הנוירוכירורגיה בבית החולים ורופאיו המטפלים החליטו כי לערוך לו ניתוח לשאיבת הגידול והסרתו.

 

הניתוח בוצע כעבור שלושה ימים לאחר ששלושה רופאים חתמו על טופס פעולה דחופה, וזאת בניגוד להסכמתו של המטופל או בני משפחתו. יש לציין כי יום קודם לכן ניסה המטופל לברוח מבית החולים אך ניסיון זה סוכל על ידי הצוות הרפואי. בתום הניתוח, נותר המטופל כאשר הוא משותק בפלג גופו הימני. בדיקות CT שנערכו לו הדגימו אוטם מוחי בצד שמאל של המוח ובשל מצבו שהה תקופה ארוכה במוסד סיעודי ונכותו הועמדה על 100% לצמיתות.

 

בית המשפט: הטיפול הרפואי התבצע כדין

 

בעקבות האירועים, הגיש המטופל תביעה בגין רשלנות רפואית במתן טיפול ללא הסכמה מדעת. בית המשפט המחוזי, קבע כי יש לדחות טענה זו. השופטים ציינו כי בשלב שבו המליצו הרופאים על ביצוע ניתוח בשל מצב חירום רפואי, נשקפה סכנה ממשית לחייו של התובע ולראייתו. אי לכך, הוחלט ובצדק על ניתוחו גם ללא הסכמתו. 

 

השופטים הפנו בהקשר זה להוראות סעיף 15(3) לחוק זכויות החולה אשר קובעות כי ניתן לקיים טיפול רפואי לרבות ניתוח במקרים של מצבי חירום רפואיים. סעיף זה לחוק קובע כי בנסיבות של מצב חירום רפואי, מטפל רשאי לתת לחולה טיפול רפואי דחוף גם ללא הסכמתו מדעת, וזאת אם בשל נסיבות החירום, לרבות מצבו הגופני או הנפשי של המטופל, לא ניתן לקבל את הסכמתו לכך. 

 

טיפול רפואי המנוי בתוספת יינתן בהסכמת שלושה רופאים, אלא אם כן נסיבות החירום אינן מאפשרות זאת. במקרה זה, הטיפול אכן ניתן בהסכמתם של שלושה רופאים, והוכח כי לא ניתן היה לקבל את הסכמתו של המטופל לטיפול בשל מצבו הקוגניטיבי. על כן התביעה בעילת רשלנות רפואית נדחתה. 

 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הרחבת ניתוח ללא הסכמה , פגיעה באוטונומיה - התובע החל לסבול מתסמונת אפיקונדליטיס במרפק ימין אשר מכונה גם TENNIS ELBOW. התובע עסק בפעילות ספורטיבית ענפה ונהג לשחק טניס, כדור סל, ג’ודו ולשחות.  

לטענת התובע, מיד עם סיום מתן שתן, החלו טפטופים. לפיכך פנה התובע לאורולוג קופ"ח כללית, שהפנה אותו לבדיקות אולטרה סאונד ול-סי.טי.  

בעקבות ברית מילה רשלנית, התפתח באיבר מינו של התינוק נמק. האם ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד מוהל? 

התובעת קיבלה הזרקה אפידורלית באזור הצוואר במטרה לשיכוך כאבים אך נגרם לה שיתוק בידה השמאלית. 

פסק דין העוסק ברשלנות רפואית, לכאורה, בגין נזקים שנגרמו לאחר ביצוע ניתוח גב כיאות. האם כל נזק מהווה עילה להגשת תביעה שעניינה רשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

מן הפסיקה ידוע כי ישנה חשיבות ממדרגה ראשונה לרישומים הרפואיים הנעשים על ידי רופאים המטפלים בחוליהם, בעת הטיפול או סמוך לאחריו... 

בית המשפט אמנם קיבל את טענותיהם של המערערים על כך שהיו מעוניינים להיוועץ עם רב, אך תשובתו של הרב בוששה להגיע והזמן החל לדחוק. אי לכך, הוכח בבית המשפט כי המערערת לא הביעה כל התנגדות... 

מהו היקף אחריותו של רופא בנוגע לקבלת הסכמה מדעת לטיפול חדשני. להלן פסק דין בגין רשלנות רפואית בניתוח כריתת טחורים ופוליפים בשיטת מכלב... 

בית המשפט קבע כי יש לדחות תביעה בגין רשלנות רפואית אשר הוגשה על ידי תובעת בעקבות טיפול רפואי שניתן לה לאחר תאונת דרכים... 

חובת קבלת ההסכמה מדעת מעולה חדש מאתיופיה. האם רשלנות רפואית מצידם של הרופאים המטפלים? 

מהי חובת הגילוי המוטלת על חולה, במסגרת דוקטרנית ההסכמה מדעת, בקשר לבדיקה כאשר אין סממנים חיצוניים לעריכתה... 

האם אופציית ניתוח בחו"ל חייבת להגיע לבחינת המטופל? האם במידה ומטופל לא ידע על אפשרות לבצע את הניתוח במקום אחר חוץ מישראל, קיימת כנגד הרופאים עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח? 

התביעה הוגשה על ידי מטופל אשר ידו נקטעה בבית החולים, ולטענתו ההתדרדרות במצבה של היד נבע בגין הרדמה מקומית רשלנית... האם ביצוע ההרדמה לצורך הניתוח נעשה ללא קבלת הסכמה מדעת? 

כל חולה זכאי לקבל מרופאיו פירוט מלא לגבי סיכונים לפני טיפול או ניתוח. האם רופאים אשר לא סיפרו למטופל לגבי סיכון נדיר חייבים בפיצויים בגין רשלנות רפואית? 

האם העדר הסכמה מדעת והעדר רשומה רפואית, עולים כדי רשלנות רפואית במהלך ניתוח לטיפול באגודל קופץ? 

האם ניתן להשיג הסכמה מדעת מחולה השוכב על שולחן הניתוחים ונמצא תחת השפעתן של תרופות טשטוש? האם מדובר ברשלנות רפואית? 



תגיות: תופעות לוואי,