רשלנות רפואית בטיפולי כימותרפיה, כיצד תוגש תביעת פיצויים?
טיפולי כימותרפיה נועדו לטפל במחלת הסרטן תוך שימוש בחומרים כימיים כדי לחסל גידולים ממאירים. מטרת הטיפולים היא להכחיד תאי גידול סרטניים על ידי פגיעה ביכולת החלוקה שלהם, אך במסגרת הטיפול נפגעים גם תאים בריאים. הטיפול הכימי יכול להינתן גם בשילוב טיפולים אחרים כגון טיפולי קרינה, טיפול ביולוגי וטיפול הורמונלי.
רשלנות רפואית בטיפולי כימותרפיה יכולה לבוא לידי ביטוי במתן טיפולים שאינם נחוצים בשל אבחון שגוי, עיכוב בהתחלת הטיפול, מתן מינון גבוה או נמוך מדי של תרופות כימותרפיות, אי ביצוע בירור מקדים לפני תחילת הטיפול או היעדר מעקב רפואי ראוי. עם זאת, לא כל מקרה שבו נגרם נזק למטופל הוא תוצאה של רשלנות רפואית, ולעתים קרובות מדובר בסיבוכים שלא ניתן היה למנוע.
כדי לקבל פיצויים בגין רשלנות רפואית בטיפולי כימותרפיה יש להוכיח כי הרופא התרשל בתפקידו ונהג שלא על פי הפרקטיקה המקובלת בעולם הרפואה. על התובע לצרף לכתב התביעה חוות דעת של מומחה רפואי ולפרט את השתלשלות העניינים בטיפול ולהצביע על הטעויות שבוצעו מתוך רשלנות אשר גרמו נזק משמעותי. כמו כן, על התובע להוכיח קשר סיבתי בין הטיפול הרשלני לנזק שנגרם לו.
מינון יתר של כימותרפיה
רשלנות רפואית במהלך טיפולים כימותרפיים עלולה לגרום לנזקים קשים ואף במקרים מסוימים יכולה אף להביא למותו של המטופל. מקרה של רשלנות רפואית בטיפולי כימותרפיה אירע אצל אישה כבת 76 אשר גילתה כי היא חלתה בסרטן קיבה. למרבה הצער אבחון הסרטן היה מאוחר והמחלה שלחה גרורות לכבד והפכה לסופנית. הצוות הרפואי בבית החולים אמר לחולה ולבני משפחתה כי כדי שתוכל לחיות עד שנתיים נוספות, עליה לעבור טיפולי כימותרפיה אינטנסיביים ולהתחיל אותם באופן מידי.
מדובר בטיפולים אשר כל אחד מהם נמשך שלושה ימים, ובין טיפול לטיפול הפסקה של כשלושה שבועות. במהלך הטיפול השני, ניתנה לחולה מנה גדולה מדי של כימותרפיה. כתוצאה מכך, נגרמו נזקים שונים, למח העצם ולכליותיה. מצבה הבריאותי החל להתדרדר והיא נפטרה בבית החולים כעבור כחודש וחצי.
פגיעה במח העצם ובכליות עקב הטיפולים
בתה טענה כי אמה הרגישה לא טוב לאחר טיפול הכימותרפיה השני. היא סבלה מסחרחורות, חולשה, חוסר תאבון וכאבים בכל חלקי גופה. הם היו בטוחים כי מדובר בתופעות לוואי של הכימותרפיה ולא העלו בדעתם כי נפלו קורבן לעוולת הרשלנות. לאחר חמישה ימים, נאלצו לשוב לחדר מיון ושם הרופאים אבחנו פגיעה במח העצם ובכליות.
לטענת הבת, סמנכ"ל בית החולים הודה בפניה כי מדובר בתוצאה של רשלנות רפואית ומינון יתר של כימותרפיה. הבת הוסיפה וטענה כי הוסבר לה שאמה אושפזה בגין המינון השגוי. לדבריה, הרופאים מסרו לה כי הם יעשו כל שביכולתם כדי להציל את אמה אך מומלץ כי יתפללו לשלומה.
הבת ציינה כי טרם קבלת הטיפול הכימותרפי הראשון היא חששה מפני הטיפולים האינטנסיביים ושאלה את הרופא המטפל האם כדאי בכלל לפנות לטיפולים אלה, מכיוון שפחדה כי אמה תבזבז את הזמן שנותר לה על טיפולים קשים. עוד הוסיפה כי הרופא אמר בנחרצות שזהו הטיפול אשר יש להעניק לחולה, ואין על כך וויכוח. הרופא הדגיש כי מדובר בדרך היחידה אשר תאפשר לאמה לחיות עד כשנתיים נוספות. הבת טענה כי אינה בטוחה שאמה נפטרה בשל הטיפולים הכימותרפיים, אך ברור כי מצבה הבריאותי התדרדר באופן משמעותי לאחר הטיפול השני שניתן לה.