בדיקת MRI עוברית לא בוצעה, האם מדובר ברשלנות רפואית?
.jpg)
בית המשפט קבע כי יש לדחות תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון אשר הוגשה על ידי תובע הסובל מפגם מוחי קשה. בני משפחתו של התובע, אשר הגישו בשמו ועמו את התביעה, טענו כי הרופאים התרשלו כלפיהם כאשר לא השכילו לאבחן את הפגם המוחי במהלך ההריון. לטענת המשפחה, הרופאים ערכו בדיקות רבות אך לא פענחו אותם כנדרש. כמו כן, המשפחה הלינה על אי ביצוע בדיקת MRI עוברית אשר היה בה כדי לאבחן את המום.
אימו של התובע, אישה בת 42 לאחר שלושה הריונות תקינים, הייתה במעקב הריון על ידי רופא מטעם קופת חולים כללית. במהלך ההריון הופנתה האישה לביצוע בדיקת אולטראסאונד מיילדותית. בחודש הרביעי להריון פנתה האישה למכון רפואה פרטי בכדי לבצע בדיקה של סקירת מערכות. מטרת בדיקה זו הייתה לאבחן מומים בעובר. בנוסף, האם עברה בדיקת סינון מומים עובריים. בדיקות אלו נמצאו תקינות וההריון נמשך כסדרו.
בשנת 1991 נולד בנה של התובעת כאשר הוא סובל ממום מוחי קשה. מום זה התבטא בנכויות שונות כגון פיגור, קשיים מוטוריים ונכות קוגניטיבית. התובעים טענו כי לו היו יודעים הם על המומים הללו, היה ההריון נפסק באיבו. כמו כן, התובעים הלינו כי הרופאים לא הפנו אותם לביצוע בדיקות נוספות אשר היה בהם בכדי לאבחן את המומים בעובר. האם מדובר בעילת "הולדה בעוולה" אשר הביאה להולדתו של התובע במקום בו טוב לו מותו מחייו?
מה הייתה הפרקטיקה הרפואית בתחילת שנות התשעים?
הרופא הנתבע, אשר היה מעורב רק בביצוע בדיקת סקירת המערכות, טען כי לא היה לא כל קשר לשלבים אחרים של מעקב ההריון. כמו כן, הרופא הוסיף כי במועד עריכת בדיקה זו, דהיינו השבוע ה-16 להריון, לא ניתן היה לאבחן מום זה על ידי סקירת מערכות.
קופת חולים כללית, שישבה אף היא על ספסל הנתבעים, טענה להגנתה כי לא מדובר ברשלנות רפואית שכן האישה הופנתה במהלך ההריון לביצוע כל הבדיקות המקובלות. לטענת קופת החולים, המום ממנו סבל התובע ניתן היה לאבחנה רק על ידי בדיקת MRI בשלבים מאוחרים של ההריון. כמו כן, בתקופה נשוא התובענה לא הייתה בארץ אפשרות לבצע בדיקה MRI עוברי.
המומחה הרפואי מטעם התובעים הודה בבית המשפט כי למרות שהתינוק נולד בשנת 1991, בדיקות MRI עובריות נכנסו לרפואה הישראלית רק כחמש שנים לאחר מכן בשנת 1996. כמו כן, המומחה הסכים עם הקביעה כי אבחון מום זה ניתן לעשות כיום רק לאחר השבוע ה-18 להריון. זאת ועוד, כאן המקום לציין כי עסקינן במום נדיר אשר אין כל נייר עמדה המפרט את אופן אבחונו או הבדיקות הדרושות לכך.