רשלנות רפואית בלידת מלקחיים או לידת ואקום, אימתי?
פעמים רבות ישנו צורך לבצע לידה מכשירנית באמצעות מלקחיים או שולפן ריק (לידת וואקום). הגורמים הנפוצים המובילים את הצוות הרפואי לבצע את הלידה באמצעות מכשיר יכולים להיות טמונים ביולדת או בעובר. במקרים בהם האם היא הסיבה, עולה הצורך בשימוש במכשיר כאשר האם איננה מסוגל לדחוף וללחוץ את העובר מחוץ לגופה (עקב קוצר נשימה, תשישות פיסית או מחלת לב או ריאות). לידות מלקחיים או וואקום מתבצעות גם כאשר מתגלה מצוקה עוברית, וקיים הכרח לחלץ את העובר במהירות מהרחם. לא אחת, מבוצעות לידות אלו באופן רשלני. במקרים בהם הרופאים לא קיבלו החלטה ראויה לביצוע לידה מכשירנית, או במידה ולידה זו בוצעה ברשלנות, מדובר בעניין העולה כדי רשלנות רפואית בלידה.
לידה מכשרינית או ניתוח קיסרי?
לעיתים, הרופאים סבורים כי ניתן לבצע את הלידה המכשירנית ובכך להימנע מניתוח קיסרי, אי לכך ישנה עדיפות לבצע את הלידות המכשירניות בחדר הניתוח (במידה והערכתו של הרופא שגויה). בדרך כלל, מדובר בהליך פשוט אשר אינו מסוכן באופן משמעותי ולכן הוא עדיף על ניתוח קיסרי. במקרים בהם לידה מכשירנית לא נעשתה בחדר הניתוח, ובעקבות כך עוכב שלא לצורך הניתוח הקיסרי, קיימת עילה לבחון רשלנות רפואית. כמו כן, ההחלטה על קיום לידה מכשירנית במקום ניתוח קיסרי עלולה לעלות כדי רשלנות במגוון סיטואציות נוספות, לדוגמא, כאשר מצב העובר חייב ניתוח קיסרי בלבד.
לידת מלקחיים רשלנית, אימתי?
המלקחיים, כשמן כן הן, זוג כפיות מתכתיות אשר ננעלות על ראשו של העובר ובעזרתם מושך הרופא המיילד את היילוד החוצה בכל ציר. למעשה, המלקחיים מבצעות את הפעילות המצופה מן האם בעת הדחיפה והלחיצה. ידועים מספר קריטריונים לשימוש במלקחיים בעת הלידה וביניהם מצג ראש או פנים עם סנטר קדמי, שלפוחית שתן פקועה וריקה, וצוואר הרחם פתוח לחלוטין. אי עמידה באחד מן התנאים הדרושים, עלולה להוות סכנה ממשית לעובר או לאם. העובר עלול לסבול מדימום מוחי (וכתוצאה ממנו משיתוק מוחין), שיתוק העצבים בפנים או שבר בגולגולת. היולדת אף היא נמצאת בסכנה ועלולה לסבול כתוצאה מביצוע רשלני של לידה מסוג זה (למשל בקרע בתעלת הלידה).
לפני תחילת ביצוע תהליך הלידה במלקחיים, על הרופא המיילד לספק ליולדת את כל המידע הרלבנטי לגבי אבחון הבעיה, הבחירה בפיתרון, החלופה הקיסרית (במידה וקיימת), הסיכונים הכרוכים בה והסיכויים להצלחתה של הלידה. על היולדת להיות מודעת לכל הפרטים הללו ולהסכים להם מדעת. כמו כן, על הצוות הרפואי לתעד באופן מדויק ומקצועי את מהלך הלידה בגיליון הרפואי (העדר רשומה שכזו מהווה פעמים רבות רשלנות רפואית).
במידה ונגרמו נזקים כלשהם לעובר לאחר לידת מלקחיים, מומלץ לפנות לעו"ד ורופא מומחה על מנת לבדוק האם יש בין הנזקים לבין האופן בו ביצע הצוות הרפואי את הלידה קשר סיבתי. לעיתים, קשר סיבתי זה ניתן להוכחה בבית המשפט ומזכה את התובעים בפיצויים (שגובהם נמדד ביחס ישיר לנזק).
לידת וואקום רשלנית, מהי?
לידת וואקום, בדומה ללידת מלקחיים, נעזרת במכשור רפואי על מנת להקל על היולדת את מאמץ הלידה. מכשיר הוואקום הוא מעין משאבת וואקום קטנה האמורה להיצמד לראשו של העובר, ובעזרתה מושך הרופא את הפעוט בכל ציר. על הרופא לוודא כי ראשו של העובר תפוס היטב במשאבה. הסכנות הנפוצות הנובעות מלידת וואקום הינן הגדלת הסיכוי לחלות בצהבת. במקרים שאינם שכיחים, עלולה להתפתח אנמיה אצל התינוק עקב הצטברות דם בראשו באזור הוואקום. לידה באמצעות משאבת וואקום יש לבצע רק לאחר שצוואר הרחם פתוח ומחוק לגמרי והתרחשה ירידת מים מלאה.
בנוסף, במידה והרופא לא מצליח לתפוס את ראשו של העובר בתוך שלושה ניסיונות, יש לפנות לניתוח קיסרי. בדומה ללידה באמצעות מלקחיים, גם לידה מכשרנית תוך שימוש בוואקום דורשת ביצוע בחדר ניתוח. דרישה זו נובעת מצורך אפשרי לשנות את ההליך במהירות לביצוע ניתוח קיסרי. אי ביצוע לידה זו בתוך חדר ניתוח עלול להיות רשלנות רפואית. גם בלידה זו צפונות סכנות לעובר ולאם ובמידה וניהל הצוות הרפואי את ההליך באופן רשלני, או ללא המיומנות או הניסיון הנחוצים, נוצרת עילה להגשת תביעה בגין לידה/">רשלנות רפואית בלידה.
בחירה של לידה מכשירני, כחלופה לאופציית ניתוח, תוך כדי אבחון שגוי של היולדת עלול גם הוא להסב נזקים לעובר. ולבסוף, בדומה ללידת מלקחיים, גם כאן על הצוות הרפואי מוטלת החובה לספק ליולדת את כל המידע הרלבנטי לגבי ההליך הרפואי, עד שתושג הסכמה מדעת לביצועו.
דוגמאות
כפי שצוין לעיל, הליך לידה אשר נעשה ברשלנות באמצעות מכשירים רפואיים כגון שולפן ריק (וואקום) או מלקחיים, עלול להוות עילה להגשת תביעה נזיקית. עם זאת, לא כל נזק אשר נגרם במהלך לידה מכשירנית הינו תוצאה של רשלנות רפואית. לדוגמא, בעא 7692/09, בית המשפט העליון דחה את ערעורם של קטין והוריו בגין רשלנות בלידת וואקום בבית החולים "משפחה קדושה". במקרה דנן, בית המשפט קבע כי בנסיבות המקרה הייתה דחיפות בביצוע הלידה באמצעות וואקום, ללא שהות ומבלי להתייעץ עם הרופא הכונן. בפסק הדין צוין עוד כי העובדה שהיה קשר בין השימוש בשולפן הריק לבין הנזק אשר נגרם לקטין, לא הייתה יכולה לבדה להביא לקבלת התביעה.
עם זאת, במידה ואכן יעלה בידיהם של ההורים (והקטין) להוכיח כי רשלנות בלידה מכשרינית גרמה לנזקים שונים לילד, ייתכן וסכום הפיצויים יהיה גבוה במיוחד (בתחשב בנזקים הקשים אשר עלולים להיגרם לקטין בלידה והשפעתם על חייו בעתיד). בפסק דין אשר ניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים, בת"א 6332-04, נפסקו פיצויים בסך כחמישה מיליון שקלים עבור קטין והורים בגין רשלנות רפואית בלידת מלקחיים אשר גרמה, ככל הנראה, לנזקים נוירולוגיים מהם סובל הילד.