רשלנות רפואית בניתוח להסרת כיס המרה, מתי תוגש תביעה?
כדי להגיש תביעה בעילת רשלנות רפואית בניתוח להסרת כיס המרה, יש לפנות אל מומחה רפואי, כדי שיבחן את המקרה ויחליט האם לדעתו קיים קשר סיבתי בין הנזק שנגרם למטופל לבין הטיפול שניתן לו.
כיס המרה הוא איבר הנמצא באזור הכבד הדומה מבחינת גודלו לאגס. המרה אשר נאגרת בכיס המרה עוברת לתריסריון ושם היא מסייעת בעיכול שומנים.
חרף טענתם של רופאים רבים, כי המרה ממשיכה לעבוד גם לאחר כריתת כיס המרה, מטופלים רבים אשר עברו את הניתוח מדווחים לא אחת על השמנת יתר והפרעות שונות בעיכול. אי לכך, בטרם ביצוע ניתוח להסרת כיס המרה, מומלץ לפנות לחוות דעת רפואית נוספת המצדיקה את הניתוח כמוצא הרפואי הנכון והמתאים ביותר.
ברוב המקרים, ניתוח להסרת כיס המרה מבוצע בדרך של ניתוח לפרוסקופי. למרות שמדובר בניתוח שכיח החשב להליך כירורגי פשוט יחסית, עדיין מדובר בניתוח הטומן בחובו סיכונים שונים. אי לכך, בבוא הרופא להציע ניתוח זה, מוטל עליו מכוח חוק זכויות החולה להסביר למטופל באופן מפורט אודות ההליך, לרבות הסיכונים, סיכויי ההצלחה ותופעות הלוואי הצפויות. כמו כן, על הרופא להעמיד את המטופל על שיטות טיפול נוספות ועל אופציות טיפול חלופיות.
ניתוחים להסרת כיס המרה יבוצעו בדרך כלל כאשר קיים חשש לגידול סרטני, במצבים של אבנים בגודל של למעלה משלושה סנטימטרים, אצל חולים עם היסטוריה משפחתית של סרטן בכיס המרה, במקרים של פגיעות בכלי דם בכניסה לחלל הצפק, פגיעות תרמיות בלולאות המעי בעת הניתוח, פגיעות מוכרות בעת ניתוח להסרת כיס המרה, פגיעות במעי הגס, פגיעות בכיס המרה, פגיעה בשקית השתן ועוד.
הסרת כיס המרה בניתוח לפרוסקופי
הסרת כיס המרה בניתוח לפרוסקופי נחשבת לאחת מהפעולות הרפואיות השכיחות ביותר. בעקבות שכיחות ביצוע הליך רפואי זה, שכיחה גם התופעה של רשלנות רפואית במסגרת ניתוח מסוג זה. בעבר, ניתוח להסרת כיס המרה נעשה בניתוח כירורגי רגיל אשר דרש פתיחת חתך גדול אשר הותיר את המטופל מאושפז בבית חולים במשך ימים רבים. כמו כן, הניתוח הותיר בבטנו של המנותח צלקת משמעותית. כיום, ניתוח לפרוסקופי להסרת כיס המרה מאפשר התאוששות מהירה וביצוע הניתוח ללא צלקת.
במקרה שנגרם נזק חמור ומשמעותי כתוצאה מרשלנות רפואית ניתן להגיש תביעה לתשלום פיצויים. כדי להגיש תביעה בעילת רשלנות רפואית בניתוח להסרת כיס המרה, יש לפנות אל מומחה רפואי, כדי שיבחן את המקרה המסוים ויחליט האם לדעתו קיים קשר סיבתי בין הנזק שנגרם למטופל לבין הטיפול הלקוי שניתן לו, בין אם מדובר באבחון שגוי, מתן טיפול לא מקצועי, ביצוע ההליך בחוסר מיומנות וכדומה.
תסמינים קליניים ובעיות בכיס המרה
בעולם הרפואה מוכרות שורה של בעיות שכיחות בפעילות כיס המרה. בין בעיות אלו ניתן למנות אבנים בכיס המרה, אבנים בצינור המרה, וחסימה של דרכי המרה. התסמינים לבעיות אלו באים לידי ביטוי בכיווץ שרירים המלווה בכאב חד שחולף לאחר מספר שעות, צהבת חסימתית, דלקת חדה של כיסה המרה, דלקת הלבלב או זיהום עולה בדרכי המרה.
על פי רוב, רשלנות רפואית בניתוחים לפרוסקופיים להסרת כיס המרה נובעות מאבחון רפואי לקוי ולעיתים מטעויות טכניות בעת ביצוע ההליך. רשלנות רפואית במקרים אלו יכולה לבוא לידי ביטוי גם במתן טיפול בהעדר הסכמה מדעת. לדוגמה, הרופא לא הסביר למטופל אודות הניתוח, וכתוצאה מכך לא ניתנה לו האפשרות לבחון האם הוא מעוניין בהליך הרפואי.
חשוב לדעת כי חתימה על טופס הסכמה מדעת אינה מוציאה לכשעצמה את הרופא ידי חובתו. מוטל על הרופא לדאוג כי החתימה התקבלה בגמירות דעת, ולאחר הבנת משמעות ההליך לעומקו. המשמעות היא כי מטופל אשר סובל מנזקים בגין ניתוח להסרת כיס המרה, גם כאשר לא מדובר ברשלנות בגין אבחון שגוי או טעות טכנית, יכול לזכות בפיצויים אך ורק בשל אי מתן הסכמה מדעת.