www.rashlanut-refuit.org

הרופא לא נתן טיפול אנטיביוטי - האם רשלנות רפואית ואובדן סיכויי החלמה?

הרופא לא נתן טיפול אנטיביוטי - האם רשלנות רפואית ואובדן סיכויי החלמה?

האם רופאת משפחה התרשלה כלפי מטופלת, באבחון מחלה אשר נבעה מחיידק זיהומי שהשתולל בגופה, והאם חייבת היא בתשלום פיצויים? מהו שיעור הפיצויים הנכון, כל אימת שיפסק לטובת התובעת, כאשר סיכויי החלמתה של המטופלת היו נמוכים כבר כשהגיעה לראשונה לקופת החולים?

 

התובעת ואמה הגיעו לקופת החולים בקריית ים, והתובעת הלינה באוזני רופאת המשפחה על כך שהיא סובלת זה מספר שבועות מחולשה, חום, כאבי בטן וירידה במשקל. 16 ימים לאחר מכן הגיעה התובעת פעם נוספת לקופת החולים ובשלב זה כבר סבלה מחום של 38 מעלות, בחילות והקאות.


הרופאה ערכה למטופלת מספר בדיקות אשר תוצאותיהן היו תקינות, והתובעת שוחררה לביתה. חמישה ימים לאחר מכן נפגשו השתיים באופן אקראי במסדרונות קופת החולים, והתובעת סיפרה לרופאה כי היא עדיין סובלת מחום, למרות נטילת אנטיביוטיקה.

 

המטופלת נשלחה לביצוע בדיקה במכון ריאות מתוך חשש לשחפת, ולאחר הבדיקות במכון נמצאו ריאותיה תקינות. עם זאת, בליבו של הרופא במכון הריאות עלה חשד לאנדוקרדיטיס (מחלה זיהומית אשר עלולה לגרום לדלקת במסתם בלב). יום לאחר הבדיקה במכון הריאות, אירע לתובעת שבץ מוחי אשר הותיר אותה משותקת בפלג גופה הימיני וסובלת מפגיעה ביכולות הדיבור והזיכרון.

 

אובדן סיכויי החלמה, האמנם?


האם הרופאים אשמים כלפי התובעת בגין אובדן סיכויי החלמה? בית המשפט המחוזי קבע כי יש להעמיד את אשמתה התורמת של התובעת על 70%, וערעור על החלטתו הוגשה לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון בחן את הסוגיה בעניינה של התובעת במסגרת דוקטרינת אובדן סיכויי ההחלמה.

 

השופטים ציינו שהרופאה התרשלה לראשונה כלפי התובעת בביקורה השני בקופת החולים, ועל כן יש לבדוק מה היו סיכויי החלמתה של התובעת ביום זה. בית המשפט ציין כי קיימת עמימות סיבתית בנוגע למידת הרשלנות הרפואית בהתאם לנזק שנגרם במקרה דנא. אי לכך, לא היה מקום להתערב בהחלטתו של בית משפט קמא אך כן הוחלט להגדיל את חבותה של קופת החולים כלפי התובעת.

 

הנכות בלב הייתה בלתי נמנעת, השבץ המוחי היה תוצאה של רשלנות


התובעת פיתחה את מחלתה כחודשיים וחצי לפני האירוע המוחי, ועל כן קופת החולים הואשמה באי אבחון מחלתה רק בשבועיים האחרונים לפני השבץ. עם זאת, במסגרת חוות דעת רפואית מטעם המומחים, הן של ההגנה והן שח התביעה, נאמר במפורש כי אבחון המחלה במועד מוקדם יותר היה יכול להביא לשיפור משמעותי של סיכויי החלמתה של התובעת. כיצד, אם כן, יש לקבוע את מידת הנזק שנגרם לתובעת, היות וכבר בהגיעה לקופת החולים סיכויי החלמתה לא עמדו על 100%?

בין הצדדים לא הייתה מחלוקת שהענקת טיפול אנטיביוטי לתובעת, שבועיים לפני שהתחילה האחרונה לקבל את הטיפול הלכה למעשה, יכול היה להפחית באופן משמעותי את סיכוייה ללקות באירוע המוחי. אי לכך, התקיים קשר סיבתי רפואי-משפטי בין רשלנותה של רופאת המשפחה, לבין סיכויי החלמתה של המטופלת כתוצאה מהנזק.

 

בעקבות קביעה זו, בית המשפט פסק שאחריותה של רופאת המשפחה לנזק שנגרם לתובעת עומדת על 40% (ולא 30% כפי שקבע בית המשפט המחוזי). יש לציין כי מדובר ברשלנות רפואית כלפי הנזק המוחי בלבד, שכן הפגיעה הקרדיולוגית בשריר הלב הייתה בלתי נמנעת.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום
רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

האם מטופל אשר סובל מעיוורון בגין סיבוך נדיר במסגרת ניתוח מעקפים יזכה לפיצויים בעקבות הגשת תביעה שעניינה רשלנות רפואית? 

הנזק הקרדיולוגי כבר אירע, אך הנזק המוחי היה ניתן למניעה על ידי מתן טיפול אנטיביוטי, האם ישנו מקום להשתמש בדוקטורינת אובדן סיכויי החלמה? 

בית המשפט קבע כי בית החולים בילינסון התרשל בטיפול בחולה שהגיע בשעריו, והיה זקוק לצנתור דחוף... 

האם ניתן לעכב תשלום פיצויים בגין רשלנות רפואית לאחר הגשת ערעור על פסק הדין? 

בית המשפט העליון הגדיל את סכום הפיצויים שנפסקו בעבור תובעת, אשר נפגעה בגין רשלנות רפואית במתן זריקת אפידורל רשלנית... 

חבלה באזור הצוואר עלולה לגרום לנפגע נזק עצבי ואף לסכן את חייו. לכן קיימת חשיבות רבה לאבחן את החבלה בהקדם האפשרי כדי לאתר את הנזק ולגבש תוכנית טיפולית מתאימה. במקרה שבו הוכח נזק עקב רשלנות בטיפול או באבחון חבלת צוואר ניתן לתבוע פיצויים עקב רשלנות רפואית 

מטופלים מבוגרים רבים נמצאים בסיכון מוגבר לנפילה שיכולה לגרום לחבלות קשות ובחלק מהמקרים אף למוות. האם בית חולים נדרש להשגחה מוגברת על חולה בסיכון לנפילה, ומתי ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בעקבות נפילה? 

כאשר עצם השמע באוזן מתקשה ומאבדת תנועתיות, העברת הקולות אל השבלול נפגעת ועימה גם השמיעה. ניתוח סטפדקטומיה נועד להחליף את עצם השמע בפרוטזה ניידת. אם נגרם נזק למטופל עקב רשלנות בטיפול שאחרי הניתוח ניתן להגיש תביעת פיצויים נגד הצוות הרפואי 

האם הגידול בראשה של התובעת (מנינגיומה) נגרם עקב ההקרנות שקיבלה נגד מחלת הגזזת? האם ניתן היה לגלות את הגידול בראשה של התובעת בשלב מוקדם יחסית אילו התובעת היתה עורכת בדיקות הדמיה תקופתיות? האם גילוי מוקדם של הגידול היה מונע, או למצער מקטין, הנזק שנגרם לתובעת? קראו עוד בפורטל רשלנות רפואית... 

אף שסכום הפיצויים הממוצע בגין כאב וסבל שנפסק בבתי המשפט עלה עד שנת 2000, הרי שמשנת 2001 מסתמנת מגמת ירידה  

סכומי הפיצויים הממוצעים נבחנו על בסיס מאגר נתונים הכולל מתוך 4559 תיקי ביהמ"ש שהוגשו לביהמ"ש במשך עשור 

עד שנת 2000 הייתה מגמה כללית הן של עלייה במספר התיקים שניתנו בהם פסקי דין, 

בעקבות קטטר אפידורלי שהוכנס לגבו ותהליך זיהומי שהלך והתפתח, מצא עצמו התובע מרותק לכסא גלגלים. 

התובע, כבן 65 לפני קרות האירוע, יצא לגימלאות משרות במשטרת ישראל ולאחר מכן עבד כקצין בטחון בחברת אבטחה. לטענת התובעים, פגש לראשונה את ד"ר גאנדין בסניף קופת חולים כללית בשכונת גונן בירושלים, עת התלונן על כאבי בטן, קיבל הפניה לביצוע בדיקת אולטרסאונד. 

התביעה היא בגין טענת התובעים כי הנתבעים גרמו לכך שקרוב משפחתם המנוח קיבל בשתי הזדמנויות שונות תרופה מסוג אופטלגין אף שהיה רגיש לה ותוך כדי התעלמות מרגישותו לתרופה זו. 

התובע אובחן כחולה במחלת סוכרת מסוג 2 בשנת 1993. עד שנת 1999 תפקד התובע באופן עצמאי לחלוטין וללא מגבלות, עבד במשרה מלאה בחברת "בזק", לרבות בעבודות פיזיות קשות. 

האם התובע זכאי לפיצויים בגין נזקים נפשיים אשר נגרמו לו, למרות החלמתו הפיסית לאחר הרשלנות הרפואית? 

האם התובע, אשר איבד את פרנסתו בגין רשלנות רפואית, יזכה לפיצויים בגין נזק כלכלי עקיף?