חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ``ה-1995
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה -1995
המוסד לביטוח לאומי הוקם בשנת 1954 במטרה להגן על הזכויות החברתיות של תושבי ישראל ולדאוג לצמצום הפערים הכלכליים. פעילותיו של המוסד עוסקות בין היתר בביטחונם הסוציאלי של התושבים, בהבטחת ההכנסה ובתשלום קצבאות לאוכלוסיות נזקקות, כמו ילדים, קשישים, בעלי מוגבלויות ונפגעי עבודה.
חוק הביטוח הלאומי משנת 1995, מסדיר את פעילויות המוסד ומבטיח קבלת החזרים ותשלומים שוטפים במקרי הצורך, כמו פגיעה בכושר העבודה ויציאה לפנסיה, המוסד מעניק לזכאים קצבאות חודשיות, מענקים, גמלאות, דמי לידה ועוד.
דמי הביטוח הלאומי
דמי הביטוח הלאומי נגבים מכל תושבי ישראל לצורך מימון הגמלאות והקצבאות השונות. עובדים שכירים משלמים את דמי הביטוח באמצעות המעסיקים ועובדים עצמאים משלמים בדרכים שונות. כל תושב שהוא מעל גיל 18 ולא הגיע לגיל הפרישה, מחויב להיות מבוטח ולשלם דמי ביטוח, למעט נשים נשואות שהן עקרות בית ובן זוגם הוא מבוטח. דמי הביטוח מחושבים על פי גובה ההכנסות של המבוטחים.
קצבת נכות כללית
קצבת נכות משולמת לאדם אשר בעקבות הנכות שנגרמה לו הוא צמצם את הכושר להשתכר בלפחות 50%. הקצבה משולמת גם לעקרת בית שאבדה את כושרה ב- 50% לתפקד במשק הבית. שיעור הנכות נקבע בידי רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי. את התביעה לקצבה מגיש התובע בעצמו, או באמצעות האפוטרופוס שלו, באמצעות טופס לקצבת נכות בסניף הביטוח הלאומי. במקביל ניתן להגיש גם תביעה כנגד חברת הביטוח. הקצבה משולמת בכל 28 לחודש ישירות לחשבון הבנק של הזכאי.
גמלת סיעוד
גמלת סיעוד מוענקת לקשישים שמוגבלים בתפקודם היום יומי ונזקקים לסיוע של אדם נוסף, על מנת לבצע פעילות בסיסיות, כמו רחצה, אכילה, טיפול בהפרשות וכדומה, ונזקקים לעזרה בניהול משק הבית. בכדי לקבוע את הזכאות לגמלת הסיעוד, מגיע עובד הביטוח הלאומי לביתו של הקשיש ובודק את יכולות התפקוד. הזכאים רשאים להשתמש במגוון השירותים שמציע המוסד, כגון: מטפל צמוד, ביקור במרכז יום, אספקת משדר מצוקה, שירותי כביסה, ועוד.
תאונות ונפגעי עבודה
נפגעי עבודה הם עובדים שנפצעו במהלך עבודתם וכתוצאה מהפגיעה הם איבדו את כושר העבודה לטווח זמני או קבוע. הנפגעים זכאים לקבל דמי פגיעה וסיוע בתשלום ההוצאות הרפואיות, לאחר שהוכח קשר סיבתי בין הפגיעה הנטענת לבין תנאי העבודה. מי שקובע האם התקיים קשר סיבתי היא ועדת העררים, שהינה ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח הלאומי, הועדה מחליטה גם מהו שיעור הנכות שנגרם לעובד ובהתאם להחלטתה נקבע גובה תשלום פיצויים.
הבטחת הכנסה
המוסד לביטוח לאומי משלם קצבת הבטחת הכנסה לאנשים שאינם יכולים להבטיח הכנסה למחייתם, והיא מיועדת לאנשים שאין להם כלל הכנסה, או שהכנסתם נמוכה. קצבת הבטחת הכנסה משולמת גם לילדים שננטשו על ידי הוריהם, או שהתייתמו משני ההורים.
אבטלה וזכויות מובטלים
עובד שכיר שהינו מעל גיל 18 ופוטר מעבודתו, או הפסיק לעבוד מסיבות שונות, זכאי לקבל דמי אבטלה. על מנת לקבל את התשלום יש להירשם בלשכת התעסוקה מיד עם הפסקת העבודה והגוף שמעביר את הכספים למובטלים הוא המוסד לביטוח הלאומי.
נפגעי תאונות
אדם שנפגע בתאונה, החל מגיל 18 ועד גיל הפרישה, וכתוצאה מהתאונה הוא איבד את כושר התפקוד, רשאי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, תוך 90 יום ממועד התאונה, בין אם היא התרחשה בישראל או מחוצה לה. הנפגע נדרש להיבדק תוך 72 שעות ממועד התאונה, אחרת הוא עלול לאבד את הזכויות לתשלום דמי התאונה.
ביטוח אמהות
ביטוח אמהות נועד להבטיח ליולדות תנאים בסיסיים ולפצות על אובדן ההכנסה בעקבות ההריון והלידה. האמהות זכאיות לגמלה בגין שמירת הריון, למענק לידה המיועד גם לנשים שאינן עובדות ולדמי לידה לעובדת שיצאה לחופשת לידה. גם גברים זכאים לדמי לידה והם רשאים לחלק את התשלום עם בנות זוגם.
קראו את הנוסח המלא של חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה -1995.