www.rashlanut-refuit.org

חובת הגילוי המוטלת על רופא לגבי בדיקה ללא סימנים חיצוניים לעריכתה?

חובת הגילוי המוטלת על רופא לגבי בדיקה ללא סימנים חיצוניים לעריכתה?

סעיף 13 לחוק זכויות החולה קובע כי רופא לא ייתן למטופל טיפול רפואי ללא קבלת הסכמה מדעת מצידו של המטופל. כמו כן, לשם קבלת ההסכמה מדעת, חייב המטפל למסור לחולה את כל המידע הדרוש בכדי לאפשר לו לתת הסכמתו. מידע רפואי זה כולל אבחנה, תיאור מהות ההליך, מטרת ההליך, התועלת הצפויה, סיכויי הטיפול המוצע, הסיכונים הכרוכים בטיפול, תופעות הלוואי, עובדת היות הטיפול חדשני וכדומה. החוק קובע כי מטפל ימסור למטופל את המידע בשלב מוקדם ככל הניתן ובאופן בו יתאפשר למטופל מידה מרבית של הבנת הנאמר לו.

 

מטרתו של סעיף זה לחוק הינה להבטיח כי זכותו של החולה לתת הסכמה מדעת לטיפול תובטח. מערכת המשפט הישראלית מכירה בכך כי החולה הינו האדון של גופו ועל כן כל טיפול שיעשה בגופו, חייב להיות מאושר על ידי האחרון. עם זאת, הלכה פסוקה היא כי החולה אינו הרופא של עצמו ואין הוא סטודנט לרפואה. סעיף 13 לא נועד גם לזרוע פאניקה או בהלה תוך הפניית החולה לטיפולים רפואיים מיותרים.

 

סוגיה אשר עסקה בסעיף זה, הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי.מדובר בתביעה אשר הוגשה על ידי הורים שבנם נולד כאשר הוא סובל מנזק מוחי ומומים רבים. ההורים טענו כי ניתן היה לאבחן את הזיהום ממנו סבל העובר, עוד במהלך ההריון, וזאת על ידי ביצוע בדיקה פשוטה. הרופאים טענו כי בדיקה זו אינה מבוצעת ללא תסמינים חיצוניים מסוימים, ולא היו כאלה אצל האם במהלך ההריון. האם מדובר במקרה של רשלנות בהריון?

 

אין צורך לגלות לגבי כל סיכון אשר קיים

 

השופטים קבעו כי יש לקבל את טענותיהם של הרופאים ולדחות את התביעה. בפסק הדין נכתב כי ההריון התנהל בצורה תקינה ולא הייתה כל אינדיקציה רפואית אשר הצריכה את ביצוע הבדיקה נשוא התובענה. אי לכך, היות ומדובר בהריון תקין, לא היה צורך גם להתריע בפני התובעת שקיים סיכוי מסוים לחלות במחלה חרף העדר תסמינים חיצוניים. השופטים הביאו בפסק הדין דוגמא מפסיקתו של בית המשפט העליון במקרה דומה – "מבחן החולה הסביר איננו מקים חובה על הרופא להעמיד את המטופל על כל סיכון חבוי בלתי רלבנטי ועל כל בדיקה נוספת שאין הוא זקוק לה".

 

במקרה דנן, התובעים טענו כי הזיהום ממנו סבל העובר הינו זיהום מוכר וידוע ברפואה, קל וחומר בקרב נשים בהריון. נכון, על הרופא מוטלת החובה לספק למטופל את המידע הדרוש לצורך קבלת החלטה מושכלת בדבר הליך רפואי זה או אחר.  עם זאת, טענותיהם של התובעים לא התקבלו בבית המשפט. השופטים קבעו כי המידע אותו טענו התובעים כי היה על הרופאים לגלות להם הוא מידע כללי ורחב. מידע זה נוגע לכלל האוכלוסיה ואין לא נגיעה לנסיבות המקרה. זאת ועוד, מסירת מידע לכל יולדת, על החשש להידבקות ב-CMV שקט, עלולה ליצור בהלה וחרדה אצל נשים רבות שלא לצורך. "הנזק שבגילוי זה עלול להתברר כגדול מהתועלת שבו", נכתב בפסק הדין.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הרחבת ניתוח ללא הסכמה , פגיעה באוטונומיה - התובע החל לסבול מתסמונת אפיקונדליטיס במרפק ימין אשר מכונה גם TENNIS ELBOW. התובע עסק בפעילות ספורטיבית ענפה ונהג לשחק טניס, כדור סל, ג’ודו ולשחות.  

לטענת התובע, מיד עם סיום מתן שתן, החלו טפטופים. לפיכך פנה התובע לאורולוג קופ"ח כללית, שהפנה אותו לבדיקות אולטרה סאונד ול-סי.טי.  

בעקבות ברית מילה רשלנית, התפתח באיבר מינו של התינוק נמק. האם ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד מוהל? 

התובעת קיבלה הזרקה אפידורלית באזור הצוואר במטרה לשיכוך כאבים אך נגרם לה שיתוק בידה השמאלית. 

פסק דין העוסק ברשלנות רפואית, לכאורה, בגין נזקים שנגרמו לאחר ביצוע ניתוח גב כיאות. האם כל נזק מהווה עילה להגשת תביעה שעניינה רשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

מן הפסיקה ידוע כי ישנה חשיבות ממדרגה ראשונה לרישומים הרפואיים הנעשים על ידי רופאים המטפלים בחוליהם, בעת הטיפול או סמוך לאחריו... 

בית המשפט אמנם קיבל את טענותיהם של המערערים על כך שהיו מעוניינים להיוועץ עם רב, אך תשובתו של הרב בוששה להגיע והזמן החל לדחוק. אי לכך, הוכח בבית המשפט כי המערערת לא הביעה כל התנגדות... 

מהו היקף אחריותו של רופא בנוגע לקבלת הסכמה מדעת לטיפול חדשני. להלן פסק דין בגין רשלנות רפואית בניתוח כריתת טחורים ופוליפים בשיטת מכלב... 

בית המשפט קבע כי יש לדחות תביעה בגין רשלנות רפואית אשר הוגשה על ידי תובעת בעקבות טיפול רפואי שניתן לה לאחר תאונת דרכים... 

חובת קבלת ההסכמה מדעת מעולה חדש מאתיופיה. האם רשלנות רפואית מצידם של הרופאים המטפלים? 

מהי חובת הגילוי המוטלת על חולה, במסגרת דוקטרנית ההסכמה מדעת, בקשר לבדיקה כאשר אין סממנים חיצוניים לעריכתה... 

האם אופציית ניתוח בחו"ל חייבת להגיע לבחינת המטופל? האם במידה ומטופל לא ידע על אפשרות לבצע את הניתוח במקום אחר חוץ מישראל, קיימת כנגד הרופאים עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח? 

התביעה הוגשה על ידי מטופל אשר ידו נקטעה בבית החולים, ולטענתו ההתדרדרות במצבה של היד נבע בגין הרדמה מקומית רשלנית... האם ביצוע ההרדמה לצורך הניתוח נעשה ללא קבלת הסכמה מדעת? 

כל חולה זכאי לקבל מרופאיו פירוט מלא לגבי סיכונים לפני טיפול או ניתוח. האם רופאים אשר לא סיפרו למטופל לגבי סיכון נדיר חייבים בפיצויים בגין רשלנות רפואית? 

האם העדר הסכמה מדעת והעדר רשומה רפואית, עולים כדי רשלנות רפואית במהלך ניתוח לטיפול באגודל קופץ? 

האם ניתן להשיג הסכמה מדעת מחולה השוכב על שולחן הניתוחים ונמצא תחת השפעתן של תרופות טשטוש? האם מדובר ברשלנות רפואית? 



תגיות: תופעות לוואי,