www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית - סוגיית זכויות החולה

רשלנות רפואית - סוגיית זכויות החולה

זכויות החולה, מהן? אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה...


ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם מבחינת הזכויות המוענקות בה לחולים. בשנים האחרונות חוקקו חוקים אשר הרחיבו והגדירו את זכויות החולים לקבל טיפול רפואי מקצועי והולם; לקבל את מלוא המידע הדרוש להם על מנת להסכים לטיפול; להיות חלק מהליך בחירת הטיפול ועוד.

 
נזקי טיפול רפואי עשויים להיות קשים, כואבים ובעלי השלכות כלכליות כבדות עבור הניזוק.
 
במקרים רבים בהם טיפול רפואי שניתן למטופל, בוצע בצורה רשלנית ושלא על פי נורמות מקובלות והסב למטופל נזקים, בתי המשפט בארץ הכירו בקיומה של עוולת הרשלנות ופסקו פיצויים אשר משקפים את נזקו של המטופל הנפגע ממנה.  
 
מאז ומעולם היה הקשר בין הרופא לחולה שלוב במערכת יחסים מורכבת המבוססת על אמון, תקווה, ייאוש וסודיות. בין הרופא לחולה קיימים פערים מקצועיים אשר בגינם מוצאים עצמם חולים רבים כאשר הם בעמדה נחותה אל מול העומד מולם, שכן אין הם ניחנים בידע המקצועי ובניסיון הקליני שברשותו.
 
מלבד התסמינים אותם הם חשים, אין החולים יודעים מהו הטיפול המומלץ, מהן הסכנות הכרוכות בו והאם הרופא פועל באופן מקצועי, מיומן ואמין.
 
הסכמה מדעת - זכותו של החולה להסכים לביצוע הטיפול
 
בשנים האחרונות מתפתחת ברפואה המערבית המודרנית גישה המשתפת את החולה בכל פרטי ההליך הרפואי והוא הופך לחלק בלתי נפרד מתהליך. חוק זכויות החולה מורה לרופא לשתף את המטופל שיתוף מלא אשר כולל גם מעורבות בקבלת ההחלטות.
 
פרק ד' לחוק קובע כי על הרופא להעניק לחולה את כל המידע הרפואי הרלבנטי אשר קשור למחלתו, לרבות הסיכונים והסיכויים הכרוכים בהליך הרפואי, ואסור לו לבצע כל טיפול ללא הסכמתו מדעת (באופן שקול ובלתי תלוי) של החולה.
 
בפרק זה של הסכמה מדעת, מעוגנות גם העילות לתביעות בנוגע לתקיפה במהלך טיפול רפואי, אשר התבצע ללא אישור הסכמה מדעת של החולה. עבירה על סעיף זה לחוק זכויות החולה יכולה להיות גם עילה לתביעה בגין הפרת חובת חקוקה. 
 
מהו טיפול רפואי נאות?
 
חוק זכויות החולה קובע כי כל חולה זכאי לקבלת טיפול רפואי נאות, בסטנדרטים מקצועיים ורפואיים גבוהים, אשר מלווים ביחס הולם ומכובד, גם במידה והחולה נמצא במצב בריאותי עדין ומביך, ואינו יכול לדרוש ממטפליו יחס של כבוד.
 
סעיף זה הינו כתקנה מחייבת העומדת מעל שלל העוסקים בתהליך הרפואי, החל ברופאים המנתחים וכלה באחיות והמתלמדים.
 
בשל בעיות תקציביות, מקום בבית החולים או עומס בעבודה, פעמים רבות מעניקים רופאים למטופליהם טיפול רפואי שאיננו נאות הכולל חוסר תשומת לב. לעיתים מתקבלת החלטה לגבי הליך רפואי המבוססת על אבחון שגוי או חיסכון בבדיקות יקרות גם כאשר הן נחוצות.
 
דוגמא טובה לכך היא חולים אשר מגיעים לבית החולים כאשר הם מדווחים על כאבים בגפה, ומאובחנים כסובלים מנקע. רק לאחר שהכאבים אינם עוברים, נשלחים אלו לצילומי רנטגן אשר חושפים כי למעשה העצם שבורה. זוהי דוגמא לרשלנות רפואית באבחון בגין טיפול רפואי שאיננו נאות על פי החוק.
 
מהי זכותו של החולה על גופו?
 
על פי חוק זכויות החולה, לכל מטופל ישנה זכות בלעדית ומלאה על גופו, וחובה של זהירות מוטלת עקב כך לא רק על הרופא אלא גם על כל הלוקחים חלק בתהליך הרפואי (כולל אחיות, טכנאי רנטגן, מתלמדים, מיילדים, רופא מרדים ועוד). בנוסף, חוק זכויות החולה אינו תקף אך ורק במוסדות רפואיים ובתי חולים, אלא הוא עומד לזכותו של כל חולה באשר הוא ללא תלות במיקום הטיפול הרפואי.
 
לא תהיה אפליה בין חולה לחולה - רפואת חירום ללא התנייה
 
חוק זכויות החולה, אשר נכנס לתוקפו בשנת 1996, מהווה את עיגון זכויותיהם של החולים כפי שרואה זאת המחוקק. על פי לשון החוק מטרתו היא "לקבוע את זכויות האדם המבקש טיפול רפואי או המקבל טיפול רפואי ולהגן על כבודו ועל פרטיותו".
 
החוק קובע כי לא יופלה אדם לרעה בישראל כאשר הוא נזקק לטיפול רפואי וזאת גם לא מטעמים של דת, גזע, מין, לאום, ארץ מוצא, נטייה מינית או כל סיבה אחרת. בנוסף, כל אדם אשר זקוק לטיפול רפואי במתכונת חירום, יהיה זכאי לקבלו ללא כל התניה.
 
זכאות לחוות דעת נוספת, אימתי?
 
חולה יהיה זכאי לדעת את זהותו ותפקידו של המטפל ודרך חשיפת פרטים אלו ייקבעו על ידי המנהל הרפואי במוסד הרלבנטי. כמו כן, המוסד הרפואי והרופא ייסעו לחולה במידה ויירצה לקבל חוות דעת רפואית נוספת לה זכאי כל חולה על פי החוק.
 
עברת במהלך הטיפול מרופא לרופא? מהן זכויותיך?
 
כל מטופל יהיה זכאי להמשך לקבל טיפול נאות במידה ועבר במהלך הטיפול בין רופאים שונים. על הרופאים להיות מתואמים זה עם זה, להפגין שקיפות במידע הרפואי ובהליך שהחל. 
 
חוק זכויות החולה אף מגדיר את קיומה ותפקידה של וועדת אתיקה אשר מורכבת משופט, שני רופאים מומחים, פסיכולוג (או עובד סוציאלי), ונציג ציבור (או איש דת). במידה והתעורר מקרה שיש בו צורך בהכרעה דחופה של ועדת האתיקה ולא ניתן לכנסה בדחיפות הנדרשת מסיבה כלשהי, יוקנו לבית המשפט המחוזי סמכויותיה של ועדת האתיקה.
 
לסיכום - חוק זכויות החולה, מתי רשלנות רפואית?
 
במידה ונגרם לחולה נזק גוף בגין עבירות על אחת מזכויותיו כפי שהן מוגדרות בחוק זכויות החולה, מדובר בעילה לרשלנות רפואית אשר הנפגע זכאי בגינה לפיצויים כספיים. גובה הפיצויים עומד ביחס ישיר לגודל הנזק.  יש לשמור את מרבית המסמכים האפשריים ולהגיע לייעוץ אצל עורך דין המתמחה בתחום, על מנת לשקול המשך הליכים משפטיים.

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

בעקבות אוטם בשריר הלב שאירע למטופל, ניתן לו בבית החולים "הדסה" טיפול ניסיוני... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

האם במקרים בהם סיבת המוות איננה ידועה, חייבים הרופאים להציע ביצוע ניתוח לאחר המוות? דוגמא לפסק דין... 

התובעת עברה ניתוח לייזר לתיקון קוצר ראייה. תביעתה של התובעת כנגד הנתבעים הינה כי הנתבעים התרשלו בביצוע הניתוח בעינה וגרמו ברשלנותם לאובדן כושר ראיה... 

האם פרוטוקול ועדה רפואית יכול לשמש בתור ראיה במסגרת תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח לקיצור קיבה? 

האם העדר הסכמה מדעת והעדר רשומה רפואית, עולים כדי רשלנות רפואית במהלך ניתוח לטיפול באגודל קופץ? 

האם הרופאים היו אמורים לבחון דרכים אלטרנטיביות לטיפול בהסרת גידול מכליה. האם מדובר בהפרת ההסכמה מדעת שהינה זכות במסגרת חוק זכויות החולה? 

התובע עבר סדרת טיפולי שיניים. בעקבות רשלנות רפואית של הרופא הנתבע, שותף בטיפול חברו בתור טכנאי שיניים אשר היה מתחזה ללא הסמכה...