וטרינר - רשלנות רפואית בטיפול בחיות
מדי שנה מוגשות לפתחן של הערכאות המשפטיות בישראל תביעות רבות העוסקות ברשלנות רפואית. מרבית התביעות בעניין זה עוסקות ברשלנות רפואית במסגרת טיפולים בבני אדם. עם זאת, תחום נוסף של רפואה, בו המטופלים אינם אנשים אלא חיות, מהווה קרקע לענייני רשלנות רפואית.
מדובר כמובן ברפואת הווטרינריה - רפואת בעלי החיים. כמובן, רשלנות רפואית בטיפול בחיות אינה עניין קל לקריאה שכן בני האדם נוטים לראות בחיות המחמד שלהם שווי זכויות כמוהם (אם לא יותר). שימו לב, אף אחד הוא אינו ד"ר דוליטל הדובר את שפת בעלי החיים, ואבחון רשלנות רפואית בחיות הינו קשה יותר מאבחונו בקרב בני אדם.
מיהו וטרינר?
בניגוד לרפואת בני אדם, לימודי וטרינריה אפשריים ברחבי העולם גם במסגרות של תואר ראשון ותואר שני. עם זאת, בישראל ניתן ללמוד וטרינריה רק בבית הספר לרפואה וטרינרית על שם קורט ברחובות. מוסד לימודים זה מהווה שלוחה של הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים. בעלי תואר בוטרינריה בישראל הינם אקדמאים אשר מחזיקים בידם גם תואר במדעי בעלי החיים או ביולוגיה.
נוהלי הווטרינריה החדשים
משרד החקלאות ניסח לאחרונה מסמך המפרט את החובות המוטלות על הוטרינרים בישראל. נוסח מסמך זה הוסכם על ידי האגף לשירותים וטרינריים ונערך במסגרת וועדה בראשותו של ד"ר משה חיימוביץ’. על פי נוהל זה, וטרינר אשר מטפל בחיה חייב לדווח על פרטי הטיפול ככל שניתן לבעליה של חיית המחמד. כמו כן, עליו להעניק לבעלי החיות אפשרות לבקר את חיות המחמד שלהן במהלך האשפוז, כל אימת שהעניין לא מפריע לעבודה השוטפת.
נהלים אלו מוספים וקובעים כי במידה וחיית המחמד מאושפזת במרפאה, הוטרינר צריך להעביר לבעל חיית המחמד דיווח מלא לגבי יום האשפוז ומלא דו"ח מפורט בעצמו. זאת ועוד, במידה ומדובר בטיפול מסוכן (או המתת חסד), הווטרינר צריך לעדכן בכך את בעל חיית המחמד ולקבל את הסכמתו.
בסיכום המסמך נאמר כי וטרינרים יפעלו נכון אם יסכמו את העלות הכספית של הטיפולים המתוכננים בטרם ביצעו אותם. במקרים בהם לא ניתן להעריך את המחיר באופן סופי, הוטרינר אמור לספק לבעל חיית המחמד השערה מדויקת ככל הניתן.
אבחון מחלה אצל בעל חיים
בניגוד לבני אדם, בעלי חיים אינם יכולים לדבר ואין באפשרותם תמיד להעיד על סבלם. כמו כן, בעליהם של החיות אינם מסוגלים להבחין בכל מחלה או כאב מהם סובלת חברם ההולך על ארבע. עם זאת, פעמים רבות חשים בעלי חיות כי הוטרינר אשר טיפל בכלבם או בחתולם התנהל ברשלנות. חרף הקושי הרב באבחון המחלה, ניתן גם כאן להבחין בבירור במקרים של רשלנות רפואית. אי ביצוע חיסון כפי שנדרש, עיקור כלבה אשר גרם למוות, ניתוח לטיפול שהסתבך וכדומה.
שימו לב, רשלנות רפואית אפשרית במסגרת טיפול בבעלי חיים הינה אי בחינת בעל החיים על פי קבוצות סיכון מסוימת (ממש כמו בני אדם). לדוגמא, כלבים מזן פיקינז ובוקסר ידועים בסיכוי הרב יותר לחלות במחלות מסוימות, בהשוואה לכלבים "חזקים" יותר כגון זאבים אוסטרליים או אמסטפים.
מחלות בקרב בעלי חיים
שימו לב, מחלות בעלי חיים מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים. ישנן מחלות המאפיינות בעלי חיים בלבד, ישנם מחלות העוברות מבני אדם לבעלי חיים וישנן מחלות משותפות. אי אבחון של מחלה קטלנית אשר הביאה לנזק לאדם או לבעל חיים אחר עלולה לגרור תביעת רשלנות רפואית נגד וטרינר אשר בדק את החיה קודם לכן.
מחלות בעלי חיים נפוצות הינן מחלת הפה והטלפיים, שרטת החתול, קדחת Q, הפרה המשוגעת וכמובן – כלבת. שימו לב, חלק מן המחלות מסוכנות גם לבני אדם ואי לכך רשלנות רפואית באבחונן עלולה להיות עילה להגשת תביעה נגד וטרינר מטפל.
כיצד תובעים בגין רשלנות רפואית בחיות?
בכדי להתמודד עם רשלנות רפואית של וטרינר מבחינה משפטית ניתן לבחור בשתי שיטות עיקריות. אפשרות ראשונה היא פניה למשרד החקלאות והגשת תלונה אשר תקים בדיקה מטעם הרשויות. אפשרות נוספת הינה הגשת תביעה נגד הוטרינר לבית המשפט. שימו לב, בדומה לתביעות העוסקות ברשלנות רפואית כלפי בני אדם, גם תביעה נגד וטרינר צריכה להיות מגובה בחוות דעת רפואית מקצועית ולהסתמך על ראיות מובהקות.
כמו כן, כמו הליכים רפואיים במסגרת הטיפול בבני אדם, לפני שוטרינר עומד על סוג הטיפול שיש להעניק לחיה שלפניו, עליו לעדכן את בעליה. בעל החיה צריך להסכים לביצוע הטיפול ועל הוטרינר להציע גם חלופות אפשריות במידה וישנן. במקרה בו הטיפול הסתבך וזאת מבלי לעדכן את בעל החיה על אפשרות שכזו, קיימת עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית נגד הוטרינר. התביעה, מן הסתם, תוגש בשמו של בעלי החיה ולא בשם החיה עצמה.