www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית -סוגיית ההתיישנות

רשלנות רפואית -סוגיית ההתיישנות

אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני לגבי התיישנות בתביעות רשלנות רפואית. המידע כולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה...


התיישנות היא טענה דיונית שאם הנתבע לא העלה אותה, התביעה תדון בכל מקרה.

ככלל, הזמן המרבי להגשת תביעת רשלנות רפואית, הינו 7 שנים לאחר הולדת עילת התביעה בין אם מדובר במעשה או מחדל רשלני (למשל – טעות באבחון) ובין אם מדובר בנזק (למשל שבירת שן תוך כדי טיפול שיניים).  אולם קימים לכלל 7 השנים, מספר חריגים.

למשל, במצב בו הנזק לא ארע מיד לאחר המעשה או המחדל הרשלני (למשל – שבר שארע מחדש שנתיים אחרי שבוצע ניתוח רשלני לאיחוי שבר קודם), או במצב בו התובע לא יכול היה לדעת כי הוא זכאי להגיש תביעה נזיקית בגין רשלנות רפואית כי שלא באשמתו, נעלמו ממנו העובדות (למשל – במקרה בו גידול סרטני התגלה רק ארבע שנים לאחר שהמטופל החל להתלונן ולהיבדק בפני רופאים), אז, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע העובדות והתקופה המרבית להגשת התביעה הינה 10 שנים מהולדת העילה.

תקופת ההתיישנות מתחילה עם הגיע התובע לגיל 18 (השנים שחלפו מהאירוע ועד הגיע התובע לגיל 18 לא יספרו לצורך חישוב תקופת ההתיישנות).

 

מהי תקופת ההתיישנות ברשלנות רפואית ובאיזה איחור ניתן להגיש תביעה?

 
הדין לגבי התיישנות בתביעת רשלנות רפואית הינו שונה. תקופת מרוץ ההתיישנות מתחילה בתביעות מסוג זה רק כאשר מתגלה עובדת הטיפול הרפואי הרשלני.
 
לדוגמא, חולה אשר מאובחן אצלו גידול סרטני, יוכל לתבוע בגין רשלנות רפואית מיום גילוי המחלה ולא מהיום בו היא החלה (על פי הערכות הרופאים). דוגמא נוספת היא, כאשר אדם סובל מפגיעה גופנית מסוימת אשר נובעת מטיפול רפואי רשלני למרות כי לדעתם של הרופאים מדובר במחלה מסוימת.
 
מהרגע שמגלה הנפגע כי הטיפול הרשלני הוא הגורם לנזק, מתחילה ספירת שבע שנות ההתיישנות.
גישה משפטית זו נובעת מההבנה כי לעיתים זמן ההתרשלות הרפואית איננו תמיד חופף את זמן גילוי הנזק, ולעיתים בין האחד לשני אף חולפות שנים רבות.
 
מהו הפער המקסימאלי בין הנזק לגילוי הרשלנות הרפואית?
 
תקופת ההתיישנות מתחילה להיספר ברגע בו ישנו קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לנפגע לבין הרשלנות הרפואית. לעומת זאת, במידה ובין אבחון הנזק לבין ההתנהלות הרשלנית עומדת תקופת זמן של למעלה מ-10 שנים, דין התביעה להתיישן. 
 
האם ישנו תוקף למסמכים המקצרים תקופת התיישנות?
 
בנוסף, פעמים רבות גילו מטופלים אשר נפגעו בגין רשלנות רפואית, כי הוחתמו על טפסים בהם הם מאשרים את קיצור תקופת התיישנות בעניינם. במקרים אלו מומלץ לפנות לעורך דין על מנת לקבל חוות דעת לגבי תקפות המסמכים.
 
מהי תקופת ההתיישנות בגין רשלנות רפואית בלידה?
 
בענייני רשלנות רפואית בלידה, ותביעות העוסקת במקרים של רשלנות רפואית בהריון, מדובר בדין משפטי שונה. הפגיעות במקרים אלו קורות לתובעים בעודם קטינים. אי לכך, יוכל חוק ההתיישנות על טענותיהם רק בחלוף שבע שנים מהיום בו הפכו לבגירים, דהיינו – גיל 25.
 
במילים אחרות, אדם יכול להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית במהלך הלידה או ההריון עד גיל 25. תביעה זו יכולה להיות מוגשת על ידי הנפגע או מי מטעמו (הורים או אפוטרופוס).
 
שהות ארוכה זו המאפשרת הגשת תביעות גם באיחור של למעלה מעשרים שנה, נובעת ממסקנה אליה הגיע בית המשפט כי הורים רבים כלל אינם מודעים לכך שבעיותיו של ילדם נובעות מרשלנות רפואית בעת לידתו. אי לכך, התיר המחוקק להורים אלו להגיש תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה ללא חשש מהתיישנות המקרה. פגיעות נפוצות המהוות עילה לתביעות מסוג זה הינן שיתוק מוחין, פיגור שכלי ובעיות התפתחות.
 
אי לכך, למרות הזכות להגשת תביעות גם בחלוף שנים רבות, מומלץ להורים אשר חוששים כי ילדם נפגע עקב רשלנות רפואית בלידה, לגשת בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי. קיימים סיכויים גבוהים כי מחלות רבות, בעיקר הפרעות התפתחויות, קשורות בדרך זו או אחרת לתהליך ההיריון והלידה.
 
הפיצויים הנפסקים לטובת התובעים בגין  רשלנות רפואית בעת הלידה, הינה בדרך כלל על סך סכומים גבוהים ביותר. מטרתם של פיצויים אלו, לכלכל את ההורים והילד למשך כל חייו ופעמים רבות הם הופכים את משימת גידול הילד המיוחד לקלה מעט יותר.
 
עורכי דין ממליצים – לא להמתין עם התביעה
 
למרות כל האמור לעיל, עורכי דין ומשפטנים אינם ממליצים על המתנה ארוכה בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית, שכן בחלוף השנים גדל הקושי למציאת ראיות המוכיחות את הטענות. בנוסף, מסמכים רפואיים רבים אובדים עם השנים או נעלמים עם הזמן (למרות שעל הרופאים חלה חובת תיעוד רשומה רפואית על פי חוק זכויות החולה), כאשר במצב כזה, מטבע הדברים – הופכת הוכחת התביעה למשימה מסובכת יותר.
 
בנוסף, מדובר בהזדמנות להעניק לנפגע, באמצעות הפיצויים, את הטיפולים הטובים ביותר המתאימים לו, על פי נכותו ולאור צרכיו התפקודיים, הרפואיים והשיקומיים.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

האם תביעה בעניין רשלנות רפואית במחלקת בריאות הנפש בבית החולים תידחה מחמת התיישנות? 

כתב התביעה בגין הרשלנות הרפואית הוגש כשבועיים לפני תום ההתיישנות, חוות הדעת הרפואית הוגשה אחרי, האם התביעה תתיישן? 

בית החולים טען כי תביעה בגין רשלנות רפואית אשר הוגשה כנגדו, הוגשה באיחור, 8 שנים אחרי האירוע... 

התובע הגיש נגד הנתבעים תביעה בגין נזקי גוף, שנגרמו לו, לטענתו, עקב רשלנות הנתבעים בטיפול הרפואי שהעניקו לו. התובע מבקש להתיר לו להגיש באיחור חוות דעת רפואית... 

התובעת החליקה על ריצפת בית-החולים וכתוצאה מכך סבלה משבר. עם זאת השבר אובחן רק לאחר תשע שנים. מהו מרוץ התיישנות בתביעות רשלנות רפואית? 

האירועים בגינם מוגשת תביעת הרשלנות הרפואית ארעו אמנם במהלך חודש 11/1992, אך בעת שהתובעת היתה עדיין קטינה... 

תחום ההיריון והמיילדות הוא התחום שבו הוגשו התביעות הרבות ביותר לאחר תום תקופת ההתיישנות הרגילה 

דין ההתיישנות מושתת על איזון בין מספר רציונאלים המכונים "טעמי ההתיישנות". 

תקופת ההתיישנות הכללית בתביעות נזיקין עומדת על 7 שנים 

מרוץ ההתיישנות מתחיל ביום שבו נוצרה התביעה 

בעקבות אירועים אלה, טופלה התובעת במשך ארבע שנים במכון הפריה חוץ גופית. התובעת טענה כי שנתיים לאחר סיום הטיפולים (אשר העלו חרס), פנתה היא לייעוץ אצל פרופסור מומחה במכון. לטענתה, האחרון אמר לה כי טיפולי הפוריות אינם מצליחים, וזאת גם בגין הטיפול הרשלני לו זכתה בבית החולים בהריונותיה... 

בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו עדיין לא מלאו לתובע שמונה עשרה שנה... 

בתביעות שעילתן רשלנות רפואית, המועד הרלוונטי לקביעת תחילת מרוץ ההתיישנות, הוא מועד ביצוע הפעולה הרפואית בעטיה טוען התובע כי נפגע 

התובע הגיש תביעה שעילתה רשלנות רפואית כנגד הנתבעים אך לא צירף לתביעה חוות דעת רפואית כנדרש... האם התיישנות? 

תביעות לשיפוי או השבה נוצרות במצבים של ביטוחי כפל או כאשר מי שמיטיב את נזקו של הניזוק אינו המזיק  

בבתי המשפט המחוזיים ובבתי משפט השלום, רוב התיקים הוגשו בתוך תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק  

האם תחול התיישנות על תביעה של אישה שנפגעה עקב נטילת תרופה על ידי אמה במהלך ההיריון? מהן "בנות דס" ומה הדין החל עליהן? קראו עוד בפורטל רשלנות רפואית... 

סעיף 6 לאותו חוק קובע, כי תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה. השאלה המתבקשת היא, מתי נולדה עילת התביעה?