www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית באבחון וטיפול במחלת גלאוקומה, מתי תוגש תביעה?

רשלנות רפואית באבחון וטיפול במחלת גלאוקומה, מתי תוגש תביעה?

גלאוקומה היא מחלה שפוגעת בעצב הראייה ועלולה במקרים חמורים לגרום לעיוורון. הגורמים הנפוצים להתפתחות המחלה הם עלייה בלחץ בתוך גלגל העין והספקת דם לקויה לעצב הראייה.

 

אבחון גלאוקומה נערך באמצעות בדיקה של רופא עיניים. אבחנה מוקדמת וטיפול מתאים יכולים לסייע מאוד במניעת הנזק לעצב הראייה. הטיפול משתנה בהתאם למידת החומרה של התסמינים השונים ולמצבם הרפואי של החולים. במקרים מסוימים ניתן להסתפק במתן תרופות אך לעתים יש לבצע ניתוח עיניים.

 

רשלנות רפואית באבחון גלאוקומה יכולה לבוא לידי ביטוי עקב אי הפניית המטופל לביצוע הבדיקות המתאימות חרף תלונותיו על תסמינים מחשידים, או פענוח שגוי של תוצאות הבדיקות המוביל למתן של טיפול לא מתאים. רשלנות רפואית בטיפול יכולה להיות כתוצאה ממתן תרופות שאינן מתאימות למטופל או מניתוח שבוצע בחוסר מיומנות אשר גרם לפגיעה חמורה בראייה.

 

טענת התיישנות בגין אבחון מאוחר של גלאוקומה

 

תביעת רשלנות רפואית שהוגשה לבית המשפט המחוזי על ידי מטופלת אשר התעוורה עקב איחור בטיפול במחלת הגלאוקומה, עסקה בין השאר בסוגיית ההתיישנות בתביעות נזיקין שעניינן רשלנות רפואית באבחון מחלה. קופת החולים, אשר התנהלות רופא מטעמה הייתה העילה להליך המשפטי, טענה כי דין התביעה להידחות משום שמחלת הראייה אובחנה לראשונה בשנת 1985, ואילו התובענה הוגשה 14 שנים מאוחר יותר.

 

פקודת הנזיקין קובעת כי תביעות העוסקות ברשלנות רפואית, בניגוד לתביעות אזרחיות, לא כפופות למרוץ ההתיישנות הרגיל. תביעות נזיקין הקשורות להתנהלותם של רופאים או מוסדות רפואיים, מתיישנות בהתאם למועד האירוע או המחדל שהביא לקרות הנזק. מרוץ ההתיישנות נבחן גם מול התאריך שבו גילה התובע לראשונה את הקשר הסיבתי בין הרשלנות לבין הנזק. 

 

התנאים להתיישנות בתביעות רשלנות רפואית:

 

מקום שבו עילת התובענה היא מעשה או מחדל. היום שבו אירע אותו מעשה או מחדל. אם המעשה או המחדל נמשך – המרוץ יחל ביום בו נפסק. מקום שבו עילת התובענה היא נזק שנגרם, והנזק לא התגלה ביום שאירע – מרוץ ההתיישנות מתחיל מהיום שבו גילה המטופל את הנזק, אלא במקרה שבו אירוע הנזק אירע עשר שנים לפני שנתגלה.

 

במקרה זה, פנתה התובעת לקופת חולים בשנת 1989, והתלוננה בפני הרופא על בעיות שונות במאור עיניה. הרופא ערך מספר בדיקות, הבין שמצבה חמור והפנה אותה באופן מידי לבית החולים. התובעת, אשר סבלה ממחלה המכונה "העיוורון השקט" - שהיא מחלת ראייה חסרת תסמינים, לא פעלה על פי הוראות הרופא וחזרה לטיפול רק לאחר שלוש שנים.

 

שנים אלו היו קריטיות בהתפתחות המחלה, והביאו בסופו של יום, לאחר טיפולים ממושכים, לאובדן הראייה באופן מוחלט. עם זאת, רק כשנתיים לאחר חזרה לטיפולים, וארבע שנים מיום ביקורה הראשון, אובחנה מחלתה באופן מוחלט בבית החולים. אי לכך, בית המשפט קבע כי היות והנזק אובחן רק בשנת 1994, עת נערכו לתובעת הבדיקות המתאימות, יש לדחות את טענת התיישנות על הסף שכן לא חלפו שבע שנים. 

 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: מיניסקוס, בדיקת IVP, דיופטריות, בדיקת מי שפיר, ארטרוסקופיה, מדיאסטינום, לוקמיה, ציסטה קורטיקלית,